Arkası Yarın - On Küçük Zenci - 10 Bölüm

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
663
2,944
Eskiden TRT Radyosunda en sık takip ettiğim programlar Radyo Tiyatrosu ve Arkası Yarınlardı. Bugün de bu yayınlar devam etmekte. Gelişen teknoloji ile artık radyo dinleyicisi her ne kadar azalsa da eminim bu programları takip eden kişiler vardır aramızda. Ben malesef takip edemeyenlerdenim.

TRT arşivini halka açmadığı için eskiden yapılmış bu güzel programlara ulaşmak hem çok çok zor hem de malum yayın hakkının ihlali söz konusu. Ayrıca TRT'nin var olan arşivini NTV Radyoya sattığı konusunda bir bilgi edinmiştim ancak bu ne kadar kapsamlı bir arşiv bilemiyorum. Özel radyolardan biri olan TGRT radyosu da bu tür Radyo Tiyatrosu ve Arkası Yarın yayınlamakta. Ben de internetten erişip indirdiğim bu arkası yarın ve Radyo Tiyatrolarından seçtiklerimi sizinle paylaşmak istedim. Var olan yayınları takip edenler de burda bilgilendirme yaparsa harika olur. Ben uzun zamandır takip edemiyorum çünkü.

TGRT radyosuna göndermiş olduğum bir mesajda bu yayınları internet ortamında paylaşmam konusunda her hangi bir sorun çıkmayacağını ilettiler. Yazılı olarak e-mail adresimde mevcuttur (Bizzat Yayın Müdüründen gelen mesaj). Ayrıca izin verdikleri için burdan kendilerine teşekkür ediyorum.

Bugün Agatha Christie'nin meşhur "On Küçük Zenci" isimli eserinin Arkası Yarın versiyonunu sizlere sunmak istedim. Umarım beğenirsiniz. Cep telefonunuza yükleyip sabahları işe giderken dinlemek zevkli olabilir. :)

60995.jpeg



 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Paylaşım için teşekkür ederim. Bence yeri uygundur. İleride bu tür paylaşımlar birikince dediğiniz gibi ayrı bir bölüm açılabilir.
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,345
1,724
Öncelikle teşekkür edrim ,

En güzel hatıralarımızdan biri idi.Yüksekçe bir yerde bulunan radyodan tiyatro ve arkası yarınları dinlemek.O ne güzel Türkçe idi.Hepsi birbirinden değerli sanatçılar sesleri ile oyunculuk güçleri ile bizi büyülerdi..

TRT'nin hala bir TRT Nostalji TV ya da TRT Nostalji Radyo yayınına başlamamış olması büyük bir yanışlıktır.

Şimdikileri ise ne izlerim ne de dinlerim.

Çünkü ne konuştuklarını anlamak mümkün ne de ne demek istediklerini.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,608
TRT Ankara Radyosunda çalışan bir okul arkadaşım var ona bir sorayım bakayım dijital bu gibi arşivlerinden bir şeyler elde edebilirmiyiz.

Saat 10:00 da verilirdi sanırım Arkası yarınlar birde kaçıranlar için ikindinden sonra yayınlanırdı diye hatırlıyorum. Yazları okul tatillerinde hiç kaçırmazdım bu proğramları.

Teşekkür ediyorum paylaşım için.
 

tappers

Onursal Üye
24 Eyl 2013
637
2,217
radyomla bütünleşirdim arkası yarınları dinlerken.. sonra sonra bunlardan etkilenip kendi radyo oyunlarımızı oynamaya ve kaydetmeye başlamıştık..
ben kendi adıma bu paylaşımdan ziyadesiyle mutlu oldum..
çok çok teşekkür ederim sayın tarantula..
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,943
TRT arşivi öyle külliyen satılabilecek bir şey değil. Kısıtlı zamanda kullanım hakkı, sadece belirli materyaller için kiralanmış olabilir. Parasını ödeyen herkes de neyi nerede bulacağını da bilmek kaydıyla arşiv materyalini kiralayabiliyor olmalı.

Arşivin büyük kısmı henüz sayısal ortama aktarılmış değil bildiğim kadarıyla. Anolog-dijital dönüşümünün gerçek zamanlı yapılması gerekli bir iş olduğu gözönüne alındığında geçmiş dönem kayıtlarının sayısallaştırılmasının muazzam büyüklükte bir iş olduğu anlaşılabilir.

Özel televizyonlaın açılmasıyla TRT arşivinden epeyce bir materyal çalındı. Özele geçen yapımcı ve yönetmenler önemli miktarda, özellikle de kendilerinin katkıları bulunduğu materyali dışarı çıkardılar. Çoğunlukla da haber ve müzik yayınlarıyla ilgili materyallerdi bunlar. Bu da TRT'ye ders oldu, o yüzden personelin arşivden materyal teminini çok sıkı kayıt altına alıyorlar artık. Arşive girmiş bir programdan yararlanmak isteyen bir yapımcı süre ve saniye belirterek kullanım izni istiyor. Bu görsel-işitsel malzemenin TRT logosuz olarak bir başka tv'de veya internet ortamında görünmesi demek o yapımcının doğrudan sorumluluk altına girmesi anlamına geliyor artık. Olması gereken de budur aslında. Tabi radyo kayıtlarının izinsiz kullanımının izini sürmek görsel malzemenin takibinden daha zor.

Ayrıca TRT müzik'te kayda değer oranda arşiv nitelikli yayın yapılmakta, lakin bir Nostalji kanalının açılması için herhalde daha çoook uzun bir süre beklememiz gerek. Tabi hemen de açılabilir ama böyle bir kanal büyük oranda kendini tekrarlayan bir yayın yapmak durumunda kalacaktır.
 

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
663
2,944
Teşekkür eden herkese ben de teşekkür ederim. Nasıl karşılanacağını bilmiyordum bu paylaşımın. Keyifli dakikalar yaşatacaksa ne mutlu bana.

TRT arşivi öyle külliyen satılabilecek bir şey değil. Kısıtlı zamanda kullanım hakkı, sadece belirli materyaller için kiralanmış olabilir. Parasını ödeyen herkes de neyi nerede bulacağını da bilmek kaydıyla arşiv materyalini kiralayabiliyor olmalı.
..............

Sanırım ben yanlış aksettirdim. Arşivden kastım sadece Radyo Tiyatrosu ve Arkası Yarınlar. Bir forumda okumuştum araştırınca unutulmaz sayılabilecek arkası yarın ve radyo tiyatrolarının
NTV Radyoya satılmasıyla ilgili şöyle bir haber gördüm.

Sanırım NTV Radyoyu takip etmenin zamanı geldi. Tabi haberler hariç :p
 

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
53
72
denizci
Bizde kocaman bir radyo vardı; ne dinlerdik "Arkası Yarın"ı, TV denen aptal kutu daha yoktu, akşam çalışmamda mutlaka açıp dinleyeceğim dostum, sağol :)
 

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,016
Bastiani Kalesi
Radyo tiyatrosu, o yılları yaşamış olanlarımız için hayatımızdan güzel bir parça idi. Hele 10 küçük zenci gibi gizemli oyunlarda bir sonraki akşamı merakla beklerdik. Arşivimde olan bir eser, yıllar sonra bir kere daha dinlemek epey keyif vermişti.
Eser bence Agatha Christie'nin en iyi eseri, polisiye eserlerde de dünyada bence ilk 10 hatta 5 içerisindedir. Ben kitabını okudum, radyo tiyatrosunu dinledim, filmini seyrettim, pc oyunlarını oynadım, yani etinden sütünden faydalandım senelerdir :)
 
Son düzenleme:

haşim ünvan

Kıdemli Üye
15 Haz 2012
233
291
istanbul
Anne sabahları sanırım sabah saat 10 civarıydı program, yemek yaparken bir taraftan da arkası yarını dinlerdi. Bir de perşembe günleri radyo tiyatrosu vardı. Her hafta mıydı, on beş günde bir miydi hatırlamıyorum. Sonra liseler arası bilgi yarışması vardı. İsmini hatırladığım tek lise Pertevniyal'di. Hey gidi günler..
 
Üst