Sipru sayı 01 _ 9 Mart 1971 Tek Sayfa Tarama ve Düzenleme

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Sipru sayı 01 _ 9 Mart 1971 Tek Sayfa Tarama ve Düzenleme

Sevgili dostum Caretta tarayıp bana gönderdi.Bende tek sayfa olarak düzenledim.
Bu Bir CARETTA_ZAMANGEZGİNİ ortak çalışmasıdır.
2. ve 3.sayılarınıda paylaşacağız.Sırada Kinova 4 ve Tombraks cilt 253 bekliyor.Sürprizlerimiz devam edecek..

Arka fona kağıt dokusu ekledim.
Ressam Hayri kapak resmine imzasını atmış ama, kapak resmi Franquintarafından çizilmiş...

Bir Serüven Klasiği, Spirou/Sipru/

Spirou, kendi kuşağımın adlandırmasıyla Sipru, Fransa-Belçika çizgi roman ekolünün gerçekten önemli çalışmalarından biri. Özellikle Batı Avrupa’da Tenten, Asteriks ya da Red Kit ölçüsünde tanınırlığı olan, taklit edilen, takdir gören bir çizgi roman dizisinden söz ediyoruz. Spirou, tarihsel geçmişleri nedeniyle daha çok Tenten ile kıyaslanır (ki burada yerel üretimlere kaynaklık eden Tintin ve Spirou dergileri arasındaki rekabeti de hesap etmemiz gerekiyor). Belçikalı çizgi roman tarihçileri, Tenten ya da Spirou fanları arasında hayli komik münakaşalar yaşandığını belirtiyorlar. Spirou’nun Tenten’i modelleyerek üretildiği iddia ediliyor örneğin… Spirou’nun daha yerel bir karakteristik taşıdığı da söyleniyor, millilik vurgusu dahi yapılıyor. Türkiyeli okurlar olarak biz bu iddia ve rekabetten pek haberdar olmadık. Uzun yıllar Tenten ve Sipru, küçük yayınevlerinde kopyalanarak siyah beyaz yayınlandığı için eserlerin özgün niteliklerini de bilemiyorduk. Bizi sürükleyen her iki çizgi romandaki serüvenci yöndü.

Spirou’nun serüvenleri ekseriyetle dünyaya, haliyle Paris’e yönelik büyük bir tehdide karşı verilen mücadeleye dayanır. Çılgın bir bilim adamı, intikamcı bir kötü, yeni bir enerji kaynağı, tehlikeli bir silah, büyülü bir sıvı, tekinsiz yolculuklar, büyük sırlar, dünya tarihini değiştirecek keşifler, Spirou evreninin eksilmez unsurlarıdır. Onu ve arkadaşlarını olağandışı bir gelişmenin içinde biteviye hareket halinde görürüz. Her şey kıyametvari bir finale doğru gider ve yine her şey, hiçbir şey olmamışçasına kendi olağan seyri içinde durulur. Dünya, Fransa, Paris, doğa, insanlık ve bazen küçük bir kabile ölümden, dönüşü olmayan bir sondan kurtulur. Serüvenin bitiş karelerinde Spirou ve yakın arkadaşı Fantasio’yu güneşlenirken, meyve kokteyli içerken veya tatil havasında vakit geçirirken görürüz…

Kuşkusuz böylesi bir serüven klişesinin en ünlü imgesi James Bond’tur… Onu yeni araçlarla, pahalı ve eksantrik mekanlarla hatırlarız genellikle… Sarkastik ve iyimserdir, narsistik ifadeleri ve sınırsız bir özgüveni vardır. Bond’un popülerleştiği yılların nükleer savaş ihtimali ve endişesiyle yaşandığını hatırlayalım. Sadece Bond değil o yıllardaki hemen tüm serüven külliyatı global tehditlerle, milyoner kötülerle, ileri teknoloji ürünü araç ve silahlarla uğraşıyordu. Anlatılarda garip örgütler ortaya çıkıyor, Amerika ile Sovyetler arasındaki kutuplaşmadan faydalanarak günbegün büyüyordu. Örgüt üyelerinin tek tip kıyafetleri, Nazileri andıran hiyerarşileri, güçlü sadakatleri ve ölümcül eylemleri vardı. Nükleer başlıklı füzeleri, denizaltıları, metruk bir adada sönmüş bir yanardağ içinde konuşlanmış dehşetengiz üsleri vardı. Bilim adamlarını ya satın almışlardı ya da önemli bir tanesini şantajla tutsak etmişlerdi. Füze(ler), Kremlin, Beyaz Saray ya da Eyfel Kulesine çevrilmişti işte!. Televizyonlarda başkanlar, profesörler, siyasetçiler konuşuyordu; dünyanın sonu geliyordu vs… Bugün serüven hikâyeleri borsa spekülasyonları, internet şifreleri, banka hesaplarının boşaltılması, uydular, download edilen bilgiler, cep telefonları, mobese kameralar vs üzerinden geliştiriliyor… Bond hikâyeleri bu yeni döneme ayak uydurmuş durumda…

Spirou, geçmişine bakılırsa, o denli değiştirmedi kendini… Klasik sayılması, nostaljiyle hatırlanması değişim eksenini ister istemez daralttı diye düşünüyorum. Tenten, Asteriks ya da Red Kit gibi bir dönem hikâyesi değildi Spirou. Hep “bugünü” anlatan, teknoloji ile doğayı, silah ile ruhu, makine ile duyguyu çatıştıran serüvenlere sahipti. Günümüzde geçen futuristik öğeler içeren bir anlatı, “yarın” arkaik kalma riskini taşır. Bugün normal gelen bir ışın tabancası on yıl sonra komik kaçabilir. Türkiye’de Spirou’yu modellediğini düşündüğüm Bülent Arabacıoğlu da En Kahraman Rıdvan dizisinde en çok bu sorunla karşılaştı. Bir western çizgi romanında bilim kurgu ya da fantastik öğeler kullanabilirsiniz. Araçlar, ayrıntılar ve tiplemeler arkaik, sakil, demode olabilir, çünkü hikâye zaten tarihte yaşanıyordur. Oysa bugüne geldiğimizde ayrıntıların eskiliği bir gerçeklik sorunu yaratabilir. Naif ve komik görünebilirsiniz… Spirou, naif veya komik olmak için futuristik ögeler kullanmıyordu. Hatta ilk tasarımlarına bakılırsa öncüydü, anaakım çizgi romanları etkileyecek kadar yenilikçiydi. Bu yenilenme sürdürülmedi, tersi oldu, süper silahlar, devasa araçlar ve alelacayip diğer şeyler nostalji ve sevimlilik adına sahiplenildi. Spirou, neşeli bir futuristik evrende serüvenlerini yaşamaya devam ediyor. Eskisi kadar bugünü yakalamak derdinde olunmadığı görülebiliyor.

En başta söylenmesi gerekenleri sona ayırdık. Spirou, farklı yazar ve çizerlerce üretilmesi nedeniyle ayrıca ilginçtir. Bugün bilinen anlamıyla araştırmacı gazeteci Spirou’nun serüvenci dünyasını, diziyi 1948-1968 yılları arasında üreten Franquin yarattı denebilir. Bir önceki on yılda ünlü auteur Jijé’nin katkısını, çıkardığı altı albümü göz ardı ediyor değilim ama diziyi temellendiren asıl olarak Franquin bana göre. Türkçede yayınlanan Sipru serüvenlerinin çoğunluğu onun üretimleridir. Fournier’in 1970-80 yılları arasındaki kimi üretimleri de kopyalanarak kullanıldı bizde. Nic & Cauvin (1983-4), Tome & Janry (1984-1998) diziyi devam ettiren diğer üreticiler. Desen Yayıncılıktan çıkan iki albüm ise dizinin 2004-8 arasındaki üreticileri olan Morvan & Munuera’nın çalışmaları. Bu kadar çok isim olunca yayınevi ile üreticiler arasında telifle ilgili anlaşmazlıklar olması kaçınılmazdır. Franquin, Spirou’dan ayrıldıktan sonra dizideki tiplemelerden birini, Marsupilami’yi bağımsız albümlerle çizmeye başladı. Tome & Janry, Küçük Spirou adlı bir başka diziye kalkıştılar vs. Yine yakın dönemlerde Fransa’da Spirou’nun manga biçiminde çizilerek sürdürülmesi gündeme gelmişti. Oshima manga tarzında kısa bir Spirou çizdi hatta…

Özetle, Spirou Avrupa çizgi roman tarihinin önemli bir kilometretaşıdır. Farklılaşması, arayışları, başarıları, yeknesaklaşması, telif tartışmaları, endüstriyel bir tasarıma dönüştürülmesi gibi yönleriyle çizgi romanın estetik ve ticari deveranlarını da iyi yansıtır. Çizgi roman sanatının ne zaman biçim değiştirdiğini, bazen nasıl iddialı çıkışlar yapabildiğini ve neden muhafazakâr davrandığını irdelemek için bakılması gereken bir klasiktir de…
Levent Cantek
Radikal Kitap, 28.1.2011

DEMİRKIRAN/BENOİT BRİSEFER

Bu tatlı eser Peyo'nun insanüstü bir güce sahip, iyi yürekli bir erkek çocuğun polisiye olaylar çerçevesindeki maceralarını konu alan Benoit Brisefer/Demirkıran adlı çalışmasıydı. Olayların en heyecanlı yerinde Demirkıran nezleye yakalanınca bütün kuvvetini kaybediyor, çocuklara çok cazip gelen bir heyecan başlıyordu. Bu seri de Tif ve Tontü gibi çok sevilmiş ancak sürekli
olarak Red Kit gibi serilerin bulunduğu dergilerin arka kısmında dolgu malzemesi olarak yer bulabilmişti.

Orjinal adı Benoit Brisefer olan çizgi romanı Belçikalı çizer Peyo çizmiş.
"Açıl Susam Açıl" isimli, Hürriyet Gazetesi'nin 1973 yılında Cumhuriyet'in 50.Yıldönümü sebebiyle Türk çocuklarına ücretsiz verdiği bir ünite dergisinde 5.sınıflar için verdiği fasiküllerinin son sayfasında, bu çizgi roman Tunç Bilek adıyla yayınlanmış.
Tunçbilek için: .
Anılarım net sitesine çok müteşekkirim.Sitede nostaljik güzel paylaşımlar var,tavsiye ederim.Bende üyesi oldum.
Dergimizin yarısı bu minik kahramana ayrılmış bu nedenden dolayı arka kapağı onun için düzenledim.Zamangezgini.



Sipru sayı 01 _ 9 Mart 1971 Tek Sayfa Tarama ve Düzenleme:



Sipru sayı 01 _ 9 Mart 1971 Tek Sayfa Tarama ve Düzenleme:


newpdfdocument3pdf000npn.jpg

Özgün resmi bularak yeniden kapak düzenledim.

newpdfdocument3pdf003nvn.jpg


newpdfdocument3pdf016bwb.jpg


newpdfdocument3pdf069.jpg


newpdfdocument3pdf058.jpg


newpdfdocument3pdf062.jpg


integralespirou09.jpg


897001zs.jpg


tarayanheidi0016w.jpg

Tunçbilek için:

ZAMANGEZGİNİ
 
Son düzenleme:

harp55

Çeviri & Balonlama
27 Eki 2009
1,841
6,236
Yeni bir ansiklopedik bilgiler kuşağına hoş geldiniz. :)
bu gün forumun öğreneceği konu sipru.
Üstadım bizi kötü alıştırdınız.
saygıyla eğilerek teşekkür ediyorum :)
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,049
Sarıyer
Tenten ve Sipru'yu ilkokul ve ortaokul çağlarımda çok okudum ve bunların bende ayrı bir yeri vardır. Şöyle ki;oO zamanlar "benim bildiğim" Teks, Zagor, Çelik Blek, Tommiks, vs gibi kahramanlar genellikle tek bir ülkede hareket edip en fazla Kanada ve Meksika'ya (Zagor dünyayı dolaşmaya çok sonra başladı)giderken; bu ikisinin neredeyse her macerası başka bir ülkede geçerdi ve bir çok yabancı ülkeyi ve adetlerini okul kitaplarının ve ansiklobedilerin yanında bu çizgiromanlardan tanıdım desem yalan olmaz, çünkü o zamanlar ne internet vardı, ne televizyon (haftada 2 gün 3-5 saat yayın yapan bir TRT varsa bile her evde TV yoktu).

Teşekkürler, dostum.
 

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,294
4,471
Sevgili kardeşim becerebilsem senin şu sunumlarının tümünü indirip şahane bir çizgiroman başvuru kitabı haline getireceğim ama nerde bende o yetenek...
Canım kardeşim bu güzel kitap için ve özellikle bilgilendirme için çok çok teşekkürler ederim.Sevgi ve saygılar sunarım,iyi geceler senin olsun.
 

dynamo

Onursal Üye
3 Eyl 2009
3,180
4,077
Eskiden Sipru Yeni Resimli Güneş Haftalık Mecmuasının bir çok sayını tafamus paylaşıma açmıştı.Ondan sonra uzun süre Sipru formu hareketsiz kaldı.
Bu serinin tamamlanmasını çok arzu ediyorum.Zira çizim ve hikayeleri Franquine ait olan bu Siprular bence en güzel Sipru kitaplarıdır.CARETTA ve ZAMANGEZGİNİ'ne özverili çalışmaları ve mükemmel paylaşımı için teşekkürler.
 

Melih41

Yönetici
4 Ağu 2012
3,698
47,914
Sipru ve tarzı çizgileri (Frankafon) çok beğeniyorum ve hangi dil olursa
olsun kitabı dijitali demeden çılgın gibi biriktiriyorum. Bu tek sayfa sayı
için çok teşekkürler Zamangezgini. Bilgileri okumakta ayrı bir keyif.
Bunları bir araya toplamalı, başvuru kaynağı resmen..
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
TUNÇBİLEK HAKKINDA BİLGİ ALDIĞIM ANILARIM NET SİTESİNİN BAĞLANTI LİNKİNİ KOYMAYI UNUTMUŞUM. SİTENİN YÖNETİCİLERİNDEN ÖZÜR DİLEYEREK BAĞLANTI LİNKİNİ KOYUYORUM.ÜYE OLDUĞUM NOSTALJİK PAYLAŞIMLARIN OLDUĞU ÇOK GÜZEL BİR SİTE HERKESE ÖNERİYORUM.Tunçbilek'e gitmek için:
 

recocore

Süper Üye
26 Nis 2009
1,563
847
Tarama da, düzenleme de süper olmuş...

Elbette sunum da, sunumda verilen bilgiler de öyle...

Bu güzellikler için çok teşekkürler kıymetli arkadaşlar...
 

kirpi

Yeni Üye
28 Şub 2011
79
497
demirkıran isimli karakteri şimdi suan sizin sayenizde ögrendim ama anladıgım kadarı ile zamanında türkiye çocuk dergisinde uzun yıllar kadrolu kahraman olarak çıkan bizim can isimli çizgi romanın şapkalı versiyonu gibi
 
Üst