Şenola Gazetesi - 11 Mayıs 1983

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,612
Merhabalar,

1983 yılında Günaydın grubu tarafından büyük bir reklam kampanyasıyla çıkarılan "Şenola" günlük mizahi gazetesi , ne yazık ki kısa süreli bir yayın hayatından sonra kapanır. Gazeteyi Gırgır ekibinin hazırlaması açısından mizah tarihçemiz adına oldukça önemlidir. Sanırım o dönem Oğuz Aral böyle bir fikre sıcak bakmamış, ama patronaj baskısına dayanamayıp evet demiştir. Gazete içinde Abdullah Turhan'ın "Ağlara takılan umut" ve İlban Ertem'in "Küçük Adam" çizgi romanları yayınlanmıştır.

g4ba9Q.jpg




serdary67 tarafından eklenen link:


O dönem gayet iyi hatırladığım ve günlük takip ettiğim bir gazeteydi, haftalar öncesinden Gırgır ve Fırt'ta reklamları yayınlanmıştı, hatta TV reklamları bile vardı, heyecanlanmıştık, ama kısa sürdü, bekleneni veremedi herhalde. Yıllar sonra kendi okuduğum döneme ait mizahi yayınları toplamaya başlayınca, en zor bulduğum yayınlardan biri oldu. Sağolsun o dönem gazetenin çıkmasında emeği geçen dostlardan biri kendi numunelerinden birini hediye etmişti, sonrasında birkaç adet daha buldum. Yani hiç bimediğim, yerel ya da bir iki adet çıkmış yayınlardan bulamamam anlaşılır, ama reklamlarını bile hatırladığım Şenola'nın karşıma çıkmaması enteresan oldu. Bu taradığım numune sanırım dijital ortamda bu yayına ait ilk kopya olacak, keyifle okumanız dileğiyle...

Bu arada gazeteyi tararken, aklıma bir konu daha geldi, yine öznesinde Oğuz Aral olan, ve hiçbir numunesi dijital olarak bulunmayan yayından da bir örnek yakında sunacağım.

Not: Abdullah Turhan'ın Ağlara Takılan Umut çizgi romanını bir ara Günaydın Arkadaş dergisinden derleme niyetim vardı, sonra sanırım hafızam beni yanıltmıyorsa 1001 roman derlemesi yapılmıştı, ama bugün bakınca göremedim, yöneticilerimiz yanlış hatırlıyorsam düzeltebilir mi? Eğer yapılmadıysa uğraşabilirim?​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Arşiv yapmanın zorluğuna ve kişiye çok özel olmasına inanırım, ancak belirli bir dönemden sonra bu toplanan arşiv belgelerinin daha kalıcı hale gelmesi gerekliliğine de inanırım.
Daha kalıcı hale nasıl gelir, ya bu arşiviniz kitap şekinde yayımlarsınız ya da herkesin ulaşabileceği bir yere koyarsınız..
Böylelikle verilen emek herkes tarafından görülür ve alkışlanır...
Çizgi Diyarı bence bu misyonu rahatlıkla yerine getirebilecek bir adres..
Yakın tarihimizde belki de üstünde sahanda yumurta yeyip zeytin çekirdeklerini attığım bir gazete sayfasını bugün böyle önemseyeceğimi pek tahmin etmezdim... Bütün bunları yeniden görme olanağını bize veren dostumuz sayesinde hatırlayabiliyoruz.
Teşekkürler ginobili..
 

siyahmurat

Aktif Üye
22 Eyl 2011
294
752
İzmir Bornova'da , lise sonda bir garip orhan veliydim ve hergün bu gazeteyi alır okur fakat biriktirmezdim.Yanlış yapmışım.Teşekkürler ginobili, Yaşar Yaşamaz'daki "olmazı olur yapar, karakaplı niyazi" misali bulunmaz dediklerimizi bulup bize okutuyorsun.Ve üstelik başka bir tanesinin de müjdesini veriyorsun, tekrar tekrar teşekkürler...
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
Hem gazete haberleri hem de mizah dergisi,
karikatür ve çizgi romanlar var. O zamanlar
lisedeydim, hiç hatırlamıyorum bu gazeteyi ama
gırgır ve fırt'ı düzenli olarak alırdık abimle (tamam,
abim alırdı daha çok). İkisi birarada formülü tutmamış
anlaşılan.
Ginobili üstadım nadide paylaşımların ve özel emeğinizle
ihya ediyorsunuz bizi, teşekkürler, saygılar.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,676
İstanbul
Bu özel eser daha önce ginobili üstadımızın kendisi tarafından paylaşılmıştı. Bu nedenle iki konuyu birleştirerek serdary67 üstadımız tarafından üretilen linki ana mesaja taşıdım.

Bu vesileyle ginobili üstadımızı özlediğimizi ve onun o çok özel üretimlerini görmek istediğimizi söylemiş olalım.
 
Üst