Doktorluk, Hastalık Yapan Bir Meslek

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Doktorluk: Hastalık Yapan Bir Meslek
Otto Bettmann'ın "The Good Old Days- They Were Terrible!"
(Eski Güzel Günler - Onlar Korkunçtu!) Adlı Kitabından
Bir Bölüm Çevirisi


"Resim Adam" lakaplı "Otto Bettmann", bir görüntü arşivcisiydi ve çeşitli mecralara "görüntü temin etme" (fotoğraf ajanslarının yaptığı gibi) iş kolunu o icad etmişti. Yahudi asıllı olan Bettmann, 1903 Leipzig doğumluydu, Nazilerden kaçarak ABD'ye gitmişti. 1974 yılında yayımlanan "The Good Old Days-They Were Terrible!" adlı kitabında, herkesin körü körüne hayranlık duyduğu ve "ah o eski günler" diye özlemle andığı zamanların bir nevi "maskesini düşürüyor". Kitabın çeşitli bölümlerinde o "sözde güzel" günlerdeki sağlık ve çalışma koşullarının feci durumunu, çevre kirliliğini, gıda güvenliğinin hiç olmayışını, suç oranının yüksek oluşunu vb belgeleriyle anlatıyor. "Otto Bettmann" 1998'de ölmüş.

Ben bu kitaptan sadece bir bölümü çevirdim. 150 yıl öncesinin ABD'sinde hekimlik mesleğinin, tıp eğitiminin yürekler acısı halini anlatıyor. Biraz üzülerek okudum, zira birebir olmasa da, bana günümüzden bazı şeyler çağrıştırdı. Daha açık anlatmayacağım, okuduktan sonra sizler kendiniz yorumlarsınız.

İndirmeden okumak isteyenler için sayfaları görüntü olarak da veriyorum (kitabın kapağını da koydum). İndirme linklerinde ise bölümün "pdf" formatında hem çevirisi hem de orijinali (İngilizcesi) var.
Hepinize iyi okumalar. Saygılarımla.

(Mega)
(Mega)
doktorluk_1.jpg

doktorluk_2.jpg

doktorluk_3.jpg


 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,045
75,447
hiçbiryerde :)
Çok ilginç ve etkileyici bir makaleydi.
Okuma yazma bilmeyenlerin doktor olabildiği bir ülke hayal etseydim ABD ilk sıralarda olmazdı, hem de bu kadar yakın tarihlerde.
Şu anda da varlıklı ailelerin çocuklarının tıp alanında çalıştığını pek görmedim.
Çeviri için çok teşekkür ederim üstat.
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,953
ordu-turkey
Ne yazık ki bana bunu ilk çalıştığım profesör de tam 24 yıl önce söylemişti.Tıpta iki tip insan vardır.Gerçekten samimiyetle iş yapanlar birde para için yapanlar bu bizde de dünyanın her yerinde de aynı bugün.
 

timed

Onursal Üye
19 Eki 2009
2,330
9,542
Çok ilginç bir yazı ...
Paylaştığınız için teşekkür ederim dostum.
Ne yazık ki medeni sandığımız bir çok ülke zamanında tam bir karmaşa ve kaos ortamından geçmiş. Fakat bu günkü duruma gelebilmişler.
Bizde ise durum maalesef hala aynı.
 
Üst