Stalin'in Ölümü, Cilt 2 (TR Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316

Stalin'in Ölümü, Cilt 2 (TR Balonlama)
Gerçek Bir Hikâye, Sovyet
Cilt 2 - Cenaze Töreni

Senaryo: Fabien Nury
Çizimler: Thierry Robin
Renklendirme: Lorien Aureyre
Orijinal adı: La Mort de Staline (Dargaud)
İngilizce adı: The Death of Stalin (2013 tarihli İngilizce balonlamasından çevrildi)
Cilt 1 (2010): Izdırap/Agonie/Agony
Cilt 2 (2012): Cenaze Töreni/Funérailles/Funeral
Fontlar (Orijinalindeki fontların aynısı kullanıldı): Imagine (kapak), Minya Nouvelle (balonlar)
61 sayfa, 54 MB, CBR

DEATH_OF_STALIN_THE_Vol_2_kapak.jpg

(MediaFire)
(Mega)

Çok kısa bir süre içerisinde hazırlayacağıma söz verdiğim ikinci cildi de sunuyorum. Grafik romanın ilk cildini birkaç gün önce paylaşmıştım (şurada) O paylaşımın altında albüm hakkında kısa bilgiler vermiştim.

Burada da "Balonlama" konusuyla ilgili olarak, bu albümlerde kullanılmış olan "Minya Nouvelle" fontundan çok kısaca bahsedeyim. Japonya'da yaşayan Raymond Larabie adındaki bir Kanadalı üretmiş bu fontu. Çok gençken kendi kendine daktilo harflerini taklid ederek böyle bir yazı tipi uydurmuş ve bunu kartpostallarda ve mektuplarındaki el yazılarında kullanıyormuş. Sonra bunu "Minya" adlı bir fontla kaynaştırarak kendi fontunu oluşturmuş. Font Türkçe dahil birçok dili destekliyor.

Bu arada "font üretimi" çok ciddi ve profesyonellik gerektiren bir uğraşıymış. Ben 15 yıl önce galiba olayı biraz hafife almışım. O tarihlerde kendimce bazı fontlar üretmeye çalışmıştım. Aşağıda Türk kaligrafi sanatçısı "Abdullah Taşçı" ile fontlar, font üretimi ve fontların Türkçeleştirilmesi üzerine yapılmış bir röportajın linkini bulacaksınız:

Abdullah_Ta_kaligrafi.jpg





1'nci Cilt Şurada:
Stalin'in Ölümü, Cilt 1 (TR Çeviri/Balonlama)

 
Son düzenleme:

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,097
Eline sağlık değerli dostum.
Bende sıradan çıkayım.
Güzel paylaşımı okumak için hemen indiriyorum.
Paylaşım ve emeklerin için teşekkür ederim.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,647
Kasımpaşa
Çizgi roman yalnızca çizgi roman değil, arka planda bir çok değişik olgu var... Önce çizgi belki de hikaye.. Ama asıl önemlisi, onu daha çok okunur hale getiren sunumu... Yani en basitinden kullanılan yazı biçimi... Her şey yerli yerine oturduğu zaman işte bir baş yapıt diyorsunuz..
İşte bir baş yapıt...
Teşekkürler üstad..
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,943
Tırmanırken çok dal kıranlar, düşerken tutunacak bir dal bulamazlarmış mı desek, yoksa alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste, mi? Stalin her anlamda ibretlik bir karakter dünya tarihinde, aldığı ahların acısının nasıl çıktığnı okmak bile keyif veriyor insana.. Hele ki dupduru bir Türkçe ve pırıl pırıl bir balonlama ile olunca, keyif katlanıyor...

Çok teşekkürler Scanfan...
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,953
ordu-turkey
Scanfan öncelikle indirip okudum şunu söyliyeyim yaptığın iş gerçekten harika font seçimin yerinde seçtiğin bu yayın konusu itibarıyla belki bu ülke de yayınlanması en son düşünülen yayınlardan kısaca emeğin harika.Stalin eğer gerçekten sosyalizmi sistem olarak oturtabilse ve çevresine onu anlayan insanları toplayabilse bugün dünya çok farklı olurdu.
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,044
20,227
Kamlançu
Geçmiş zamanda bir Milli Eğitim Bakanı:* "Şu okullar olmasa milli eğitim** ne kadar güzel idare edilir" demiş. Stalin denince aklıma bu söz geliyor. Az daha kalsa Rusya'da insan bırakmayacakmış. Herhalde "Dünyada insan kalmasa ülke ne kadar kolay yönetilir" düşüncesindeymiş. :)
Geç kalmış bir ölüm ne kadar doğrudur? Ne kadar yerindedir? Çalışma prensibinin ne kadar mükemmel olduğunu yakından bildiğimiz Scanfan'ın ellerinden çıkmış bu eseri ilkiyle birlikte bekletmeden okuyacağım. Teşekkürler Scanfan... Büyüksün vesselam.

Not: Alıntıdaki eski kelimeler yerine bugün kullanılan kavramlar kullanılmıştır. Yıldız işaretli yerler eskiden şöyle idi:
* Maarif Vekili: Bugünkü Milli Eğitim Bakanının eski adı.
** Maarif: Eğitim ve öğretime verilen eski ad.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,045
75,448
hiçbiryerde :)
İlk kitap çok heyecanlı, çarpıcı ve sertti.
Devamını tahmin ediyor, yine de çok merak ediyordum.
Şimdilik okuyamayacağım, akşama veya yarına artık.
Hemen hiç bekletmeden ikinci kitabı hediye eden
"scanfan" üstadımı kutlarım. Her elini attığı işi büyük
bir başarıyla, dört dörtlük şekilde tamamlayan, her zevke
hitap eden çalışmalarıyla kalbimizde ayrı bir yer edindi üstat.
Teşekkürler, saygı ve sevgiler...
 

borkum

Yeni Üye
5 Haz 2014
73
108
Kırk yıl düşünsek aklımıza hayalimize gelmeyecek çizgi romanları önümüze getirip bize sunuyorsunuz. Harikasınız. Bir de şu, font üretme işini anlatıp öğrenmemize vesile olsanız, tadından yenmeyecek... Çok sağolun...

Font üretme konusunda tecrübeniz olduğuna göre bir şey sorabilir miyim? Bir çizgi romandan kesip jpeg formatında kopyalayarak oluşturduğum harfler var. Bu harfleri font haline getirmek istiyorum ama hiçbir font programda jpeg dosyasını açamıyorum. Ben mi beceremiyorum, yanlış program mı kullanıyorum yoksa böyle bir şey mümkün değil mi? Bilgilendirseniz memnun olurum.
 

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,132
20,709
teşekkürler, sevgili scanfan.sayende güzel şeyler öğreniyorum.zevkle takibini sürdürenlerdenim.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316
Kırk yıl düşünsek aklımıza hayalimize gelmeyecek çizgi romanları önümüze getirip bize sunuyorsunuz. Harikasınız. Bir de şu, font üretme işini anlatıp öğrenmemize vesile olsanız, tadından yenmeyecek... Çok sağolun...

Font üretme konusunda tecrübeniz olduğuna göre bir şey sorabilir miyim? Bir çizgi romandan kesip jpeg formatında kopyalayarak oluşturduğum harfler var. Bu harfleri font haline getirmek istiyorum ama hiçbir font programda jpeg dosyasını açamıyorum. Ben mi beceremiyorum, yanlış program mı kullanıyorum yoksa böyle bir şey mümkün değil mi? Bilgilendirseniz memnun olurum.


Sayın "borkum", bu forum konusunun ilk sayfasında da yazdığım gibi, bilgisayarın o başlangıç yıllarında her şeyi yapabiliriz gibi geliyordu bize (animasyon, filmlere altyazı üretmek veya ses dublajı, fotomontaj, üç boyutlu tasarım vs font üretmeyi de buna ekleyin siz). Çünkü marifetli bilgisayarların sürekli boy gösterdiği bilimkurgu filmleriyle büyümüş bir nesil olarak nihayet onlardan birini evimize getirebilmiştik. Allah için hepsini de yapıyorduk, ama en ilkel şekliyle!. Autocad, Photoshop gibi baba yazılımlar dahil envai çeşit yazılımın kırılmış versiyonları yeni bir bilgisayar satın aldığınızda makineyle birlikte yüklü gelirdi zaten. Asıl maksadın ne olduğunu (sistemin maksadını tabii, gariban bilgisayarcının kabahati yok) sonradan anladık tabii, bizi sürekli olarak yeni parçalar satın almaya zorlamak! Örneğin bir süre sonra bilgisayarcıya geri gidip "usta, tasarım programında bir ev plânı çizdim, ama evin içinde üç boyutlu olarak dolaşamıyorum, neden?" dediğinizde size ekran kartının yetersiz olduğunu, filanca modelle değiştirilmesi gerektiğini söylerdi. Ya da RAM'i ya da işlemciyi yükseltmemizi isterdi. Bu böyle sürüp gitti, 26 yıl boyunca bir-iki ev parasını bilgisayarlara ve elektroniğe gömdüğümün sonradan farkına vardım. Ortada ürettiğimiz dişe dokunur hiçbir şey yoktu (bir tek yazılıma para vermemiştik bu süre içinde! Acaba yazılımcılarla donanım üretenler ortak mı çalışıyorlar?).

Font üretme işi de aynı. Ben kendimin bir iki el yazısını font haline getirmiştim. Fena da durmuyordu aslında. Ama bu forum mesajının bir önceki sayfasında da belirttiğim gibi, biraz hafife almışız bu işi. Oradaki akademisyen ömrünü kaligrafiye ve font tasarımına adadığı ve üniversitelerde bunun derslerini anlattığı halde bir yazı fontu üretemediğinden bahsetmiş. Röportajı okuyunca geçmişteki cahil cesaretimdem utandım biraz. (Örneğin şurada tanıttığım "Atatürk Fontu"nu bile, sahibi olan işadamı, Türkiye'de değil de ABD'de ürettirmiş.)

Ben sanırım röportajda da adı geçen "Fontographer"ı kullanmıştım, başka yazılımlar da vardı. Sanırım önce tarayıcıyla (o zaman el tarayıcısı kullanıyordum!) elle bir kağıda yazdığım yazı tipi örneğini bilgisayara aktarıyordum, Üzerinden "vektörel" bir çizim aracıyla geçmek gerekiyordu, ya da yazılımın bir vektörel çizim modülü mü vardı? tam hatırlamıyorum. Çizdiğiniz tasarımlar yazılımdaki tablodaki yerlerine yerleştiriliyordu. Aslında basit gibi gözüküyor, ama röportajda bu işin o kadar kolay olmadığı anlatılmış. Röportajı dikkatle okumanızı öneririrm.

Bu arada "nick"iniz olan "borkum" bana uzun yıllar kullandığım bir pipo tütünü markasını çağrıştırdı: "Borkum Riff". (Sayesinde büyük bir hasar aldıktan sonra bırakmıştım, on yıldan fazla oldu)
Sağlıcakla kalın, sağlıklı kalın.

 
Son düzenleme:

borkum

Yeni Üye
5 Haz 2014
73
108


Bu arada "nick"iniz olan "borkum" bana uzun yıllar kullandığım bir pipo tütünü markasını çağrıştırdı: "Borkum Riff".(Sayesinde
büyük bir hasar aldıktan sonra bırakmıştım, on yıldan fazla oldu)
Sağlıcakla kalın, sağlıklı kalın.


Teşekkür ederim cevabınız için... Ayrıca teşhisiniz doğru... Ben de pipo meraklısıyım.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,087
36,747
İstanbul
Üstadımın kısa süre önce çevirip balonladığı eserlerden birisi D-DAY 01 - Ruslar Ay'a Ayak Bastı idi. Bu eserde alternatif bir tarih kurgusuyla aya ilk olarak Amerikalıların değil de Rusların ayak basması durumunda yaşanabileceklere dayalı bir anlatı yer alır.

Aynı alternatif tarih anlatısı Stalin dönemi Rusyası için de yapılabilir. Lenin sonrası iktidarı Stalin'in değil de en büyük siyasi rakibi olan Troçki'nin ele alması durumunda nasıl bir Sovyetler Birliği ve nasıl bir dünyanın bizi bekliyor olabileceğine dair alternatif bir kurgu. Bu mevzudan da iyi film, roman, çizgi roman çıkar (zaten çıkmadıysa-ben bilmiyorum).

Aslında bu çizgi roman Stalin'den çok sanki Beriya ve onun entrikaları üzerine kurulu bir çizgi roman gibi. Onun hakkında anlatılanlar da tıpkı Stalin için anlatılanlar gibi çok çeşitli.

Mükemmel bir çizgi roman okudum. Keyifle okudum.

Teşekkürler üstadım.
 
Üst