Küçük Alakarga (Çeviri & Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Küçük Alakarga (Çeviri & Balonlama)
Pikku Närhi (Fince)
Jaybird (Fransızca/İngilizce)


Çıkış Yılı: 2012 (Fin); 2014 (ABD)
Senaryo: Jaakko Ahonen
Resimleyen/Renklendirme: Lauri Ahonen
Çeviri & Balonlama: scanfan
Yayıncı: Egmont (Fin); Dark Horse (ABD)
118 sayfa, 164 MB, 1905 px, CBR
Fontlar: CCCheekyMonkey (kapak); CCWildWords (balonlar)


52048404600_5d8d5021b7_o.jpg

(MediaFire)



Bu da yine bir Finlandiya çizgi romanı, yine dedim çünkü daha önce de bir Fin çizgi romanı sunmuştum. Çizeri 1982 doğumlu Lauri Ahonen. Senaryosu ise ağabeyi Jaakko Ahonen'e ait. Bağımsız bir illüstratör ve grafik sanatçısı olan Lauri, Aalto Üniversitesi'nde yüksek lisans tezi için bir proje üzerinde çalışmaya başlamıştı. Niyeti korkunç sonları olan kısa fabl'lardan oluşan bir koleksiyon yapmaktı. Ancak giderek tek bir hikaye üzerinde yoğunlaşmaya başladı ve ortaya bu eser çıktı.

İlk bakışta panellerdeki çizimler bir çocuk resimli romanını andırsa da bu kesinlikle bir çocuk kitabı değil. Bu, ailesinin evinden hiç dışarı çıkmamış olan minik, ürkek bir alakarganın (antropomorfik bir kuş) yürek burkucu hikayesidir. Kasvetli, klostrofobik, kocaman bir Viktorya devri konağında yaşlı, yatalak ve buyurgan annesine bakarken onun otoritesi altında eziliyor, bir yandan da evi dıştan gelecek tehlikelerden korumaya çalışıyor. Annesinin dış dünya hakkında beynini yıkamasıyla (korkutmasıyla) bebekliğinden beri hiç dış dünyayı görmemiş, tanımamıştır ve bir yandan da merak etmektedir. Annesi o bebekken pencerelere tahtalar çakarak evi dış dünyadan yalıtmıştır. Bir yandan da dış dünyayla doğrudan yüzleşmek zorunda kalabileceği zaman giderek yaklaşmaktadır.

Çok az konuşma balonu içeren bu 'sessiz' hikaye (118 sayfanın 26 sayfasında sadece 57 balon vardı) için "Sessiz Chaplin filmlerinin tılsımını içeren bu grafik romanda Disney Kafka ile buluşmuş" şeklinde yorumlar yapmışlar. Bir başkası ise bu yorumu reddederek "Bu, resimli çocuk kitabı kisvesi altında bir korku çizgi romanı" diye yazmış. Bu açıdan tekin olmayan ev/paranoya türüne de sokulabilir. "Görseydi Poe'nun gurur duyabileceği modern bir gotik hikaye" diye yazan olmuş. Biri de "Bates ve annesinin ilginç bir yorumu" demiş (Hitchcock'un Sapık/Psycho filmine gönderme yapıyor). Tek başına evİN bile birçok şeyi temsil ediyor olabileceğini yazmışlar, mesela vücut bütünlüğünün ve bunun ihlal edilme korkusunun bir metaforu olabilirmiş. Romanın kahramanı sıklıkla ölümle ve vücut sıvılarıyla burun buruna geliyor, örneğin annesinin altını değiştirirken kirlenmiş erişkin bezi açıkça gösteriliyor. Depresif, melankolik bir hikaye. Sonunda hiçbir düğüm çözülmüyor, hatta kafanızda daha çok soru işareti kalıyor. Çizimler ve renkler ise müthiş. Koyu mavi tonlar romanın loş, karanlık, korku dolu ve rahatsız edici atmosferini iyi yansıtıyor. Basit gibi görünen hikaye tuhaf bir derinlik barındırıyor. Tek dostu evdeki bir örümcek olan roman kahramanının depresif, paranoyak haleti ruhiyesini içinizde hissediyorsunuz.

Önce dijital formatta yayınlanmış, geniş bir hayran kitlesi toplayınca, hayranların topladıkları fonlarla kağıt baskısı yapılabilmiş. Çizim ve renklendirmesi 14 ay süren grafik romanın Finlandiya baskısı 2013'te En İyi Çizgi Roman dalında "Finlandiya Ödülü"ne layık görüldü. Dark Horse albümü 2014'te "Jaybird" adıyla ABD'de yayımladı. Bu edisyon ABD'de 2015'te de Uluslararası Bir Malzemenin En İyi ABD Sürümü için Eisner Ödülü aldı.

İyi okumalar ve iyi bayramlar dilerim.
 
Üst