scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

D-DAY 21 – Lanetlilerin Alacakaranlığı (Çeviri/Balonlama)
"D-DAY 21 - The Twilight of the Damned" (İngilizce adı)
"JOUR J_21 - Les Crépuscule des Damnés" (Fransızca adı)
Delcourt, 2015, 64 sayfa, 120 MB, CBR
Fontlar: CCWildWords (balonlar), MyriadPro-BoldCond (kapak)



D-DAY21-TR-kapak.jpg

(MediaFire)

Fransızca ve İngilizce versiyonlarının kapakları.
D-DAY21-EN-FR-ikili-kapak.jpg



"Alternatif tarih" (what if) temalı çizgi roman serisinin 21 no'lu albümünün adı "Lanetlilerin Alacakaranlığı", alt başlık ise şu şekilde: "1943: Faşist Fransa’nın Hava Kuvvetleri Müttefik Çıkarması Sırasında Son Savaşını Veriyor.". Serinin diğer albümlerinde olduğu gibi, bu albümde de yine tarihteki birtakım olaylar çarpıtılarak yeniden kurgulanmış. 21 numaralı bu albüm daha önce sunduğum "Omega" (No: 14) ve "Şarlman Operasyonu" (No: 18) albümlerinin devamı. Olaylar 3 albüme yayılmış, yani bu albümle 3'lü seri tamamlanmış oluyor.

18 No'lu albümün son sayfalarında 1943 yılında Fransa'nın yeni icad ettiği süper bir silahla, yani denizaltıdan atılan balistik füzelerle Londra'yı vurduğunu okumuştuk. 21 No'lu bu albümde de bunun sonuçlarını görüyoruz. Savaşta rüzgar artık ters yönden esmeye başlamıştır ve Fransa zor durumdadır. Faşist Omega rejimi sarsılırken ülke de kaosa sürüklenmektedir. Bu arada ülkeyi kurtarmak için çaba sarfedenler de olacaktır.

Serinin başka albümlerinde olduğu gibi bu kurgu tarih albümünde de bazı tanınmış şahsiyetler rol almaktadır. Bunlardan ikisi Nobel ödüllü filozof yazarlar "Jean-Paul Sartre" ve "Albert Camus"dür. Geçen albümlerde de yer alan "Simone De Beauvoir"ın bu albümde de uzunca bir rolü var. Fransızların çizdiği grafik roman olur da "General De Gaulle" olmaz mı, haliyle o da var. Bir de önemli siyasetçilerden "François Mitterand"ı göreceğiz (genç haliyle tabii).

Bu fransız çizgi romanlarının ilginç yanı, kendi kültürlerine ait olan ögeleri fırsat buldukça öne çıkarmaları. Mesela bu albümde okuyucuya bazı prestijli şarap, şampanya ve maden suyu markaları ile Paris'in bazı ünlü mekanları hatırlatılıyor. Bunlardan bazıları daha geniş kitlelerce tanınıyor ("Perrier" maden suyu ve "Gauloises" sigarası gibi), ama Fransız olmayan sıradan okuyucu nereden bilsin "Moet&Chandon"u (şampanya markası), "Chateau D’Yquem"i (Bordo şarabı markası), "Les Deux Magots"u (Paris’te entellektüellerin uğrak yeri olan ünlü kafe) vs vs. Ama yine de önem addetmişler, araya sokuşturuyorlar işte, Fransızların huyu böyle demek ki!

Hepinize keyifli okumalar dilerim.
Saygılarımla...


 
Son düzenleme:

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,991
13,508
BU serinizin amansız bir takipçisiyim. Tanıtımlar da bir ön okuma gibi oluyor ki bu da albümden alacağımız keyfi katlıyor. Çok teşekkür ederim.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Tarih yeniden yazılıyor.
Çok teşekkür ederim üstadım.
Keşke yeniden yazılabilse.
İlber hoca paşa olsa,Halil hoca Kaymakam,Öztürk Serengil Dış İşleri Bakanı,Cüneyt Arkın ana haber spikeri.
Yıl 1753 Osmanlı Devleti ani bir kararla atalarına uyarak toptan göç kararı alır. İstikamet Antilya derler Yeni keşfedilmiş Amerika kıtasıdır. Ayaklanan yeni ve eskiçeriler ise Aydemir Akbaş liderliğinde Avustralya kıtasına doğru yelken açarlar.
Kaptanı Derya Jet Fadıl Paşa ( hızı nedeniyle kendisine Jet unvanı bizzat Padişah 4.Murat ın kayınbiraderi ve tavla arkadaşı Marlon Brando tarafından verilmiştir.)
Yolculuk Akdenizde ve Okyanusta çok zorlu geçmiştir.
Deniz tutması ,öksürük,ishal ve bin bir türlü hastalığa karşı muskacı başı ki o dönemin en büyük kedi koleksiyoncusu olan cinci Adınan efendi tarafından gemilerde tütsüleme ve üfürme ayinleri yapılmıştır.
Ani göç kararıyla başta Vatikan olmak üzere ecnebi memleketlerde acemde büyük panik yaşanmış liderler BM de konuyu tartışmışlar nerede bu Devleti Ebed Müddet sorusuna bir türlü yanıt bulamadıkları gibi akılda erdirememişlerdir.Dönemin büyük UFO bilginlerinden Ömer Hayyam Osmanlıyı ufolar kaçırmış olabilir yedi gün yirmi dört saat gökyüzüne bakıp bizimde başımıza gelmesin babından gökyüzüne havai fişek atalım ki bizlerde güdümlü füze bulunduğunu düşünsünler bu UFO ların kafası fazla çalışmaz teorisi ciddi destek bulmuştur.
Az gidip uz giden Oğuz soyundan Osmanlı sakinleri ise dev okyanusu icatçı başı Kaptan Neonebu sayesinde aşarak 500.000 kadırga ile bakir kıtaya ayak basmıştır.
Hünkar bu diyara kovboylara olan saygısından kovboyistan adını vererek adını ben koydum ,gençler yeni nesil yeni kıtanın eseri olacaktır.Allahın izniyle Enflasyonu düşürüp tarihe nam salacağız.
Devamı gelebilir de gelmeyebilirde......:):):)
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,608
Teşekkürler sayenizde dilimize hem bir kitap kazandırdınız hemde bizleri sevindirmeye devam ediyorsunuz.
 

tetrax

Süper Üye
21 May 2017
275
645
Ankara
Hikaye ve çizim ayrı harika, çevirili balonlamalı paylaşım ayrı bir harika. Okumaktan çok keyif aldığım bir seri. Ellerinize sağlık.
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Bu çok keyifli ve ayrıksı çizgi roman serisini bizimle paylaşmaya devam ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum.
Ellerinize, gözlerinize sağlık Sevgili Dostum.
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,044
20,227
Kamlançu
21. kitabımızı da aldık, kabul ettik. İyi ki bu seriye başlamışsınız üstadım, baştacımız oldu, bundan sonra tamamlanana kadar içimiz rahat etmez :)
Teşekkürler ve ellerinize sağlık.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,440
hiçbiryerde :)
Bu kitaptan önce 14 ve 18'i tekrar okudum, huyum kurusun hemen
bir kaç gün bile geçse okuduğum kitaplardaki çoğu ayrıntıyı unutuyorum
çünkü... Dolu dolu geçen üç kitaplık macera gerçekten beni de mest etti.
Her kitapta savaştan, politikadan, insan psikolojisinin farklı yönlerinden ve
Avrupa - Amerika - Rusya arasındaki çekişme ile ilgili çok şey okuduk...
Gittikçe ısınan Leo ile Komiser Lafont arasındaki, "kovalamaca" diyelim ve bir
çok ünlü karakterin boy gösterdiği hikaye sürpriz bir sonla bitiyor, gerçeğin
çarpıtılmasıyla kurgulanmış macera, gerçekliğe daha çok yaklaşıyor bazen...
Harika seri, olağanüstü emek ve mükemmel çeviri ile düzenleme
için çok teşekkür ediyorum "scanfan" üstadım, selam ve saygılarımla.
 

Dedecan 61

Süper Üye
25 Şub 2019
1,781
4,506
Hava Kuvvetleriyle ilgili maceralar oldum olası ilgimi çekmiş ve enteresan gelmiştir her daim..Helal olsun üstada..
 
Üst