D-DAY 10 - Kennedy Çetesi (Çeviri/Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

D-DAY 10 - Kennedy Çetesi (Çeviri/Balonlama)
"D-DAY 10 - The Kennedy Gang" (İngilizce adı)
"JOUR J_10 - Le gang Kennedy" (Fransızca adı)
Delcourt, 2012, 64 sayfa, 59 MB, CBR
Fontlar: CCwildWords (balonlar), MyriadPro-BoldCond (kapak)



D-_DAY10-_Kennedy_etesi_kapak.jpg

(Mega)
(Yandex) alternatif bağlantı

Fransızca ve İngilizce versiyonlarının kapakları.
D-_DAY10-_EN-_FR_kapaklar.jpg


"Alternatif tarih" temalı serinin 10 numaralı albümünün adı "Kennedy Çetesi", alt başlık ise şöyle: "1947: Amerika Kıtalarının Fransız Başkenti ve İçki Yasağının Belkemiği Olan New Orleans’a Hoş Geldiniz". Her zaman olduğu gibi, bir dönem ve olayları çarpıtılarak ele alınmış, bazı gerçek karakterler aslında yaşamadıkları bir döneme taşınmışlar. Albümdeki olaylar kısaca şöyle:

1947 yılında Amerika kıtalarında büyük ölçüde Fransızlar hakimdir. Çünkü Koloni döneminde İngiliz kökenli Amerikan kolonileri bir ilerleme kaydedememiş ve bugünkü anlamında bir ABD hiç kurulmamıştır, sadece başkenti "New York" olan "Yeni İngiltere" diye görece daha küçük bir ülke vardır ve burada Britanya kökenliler (Anglolar) yaşamaktadırlar. Bütün diğer bölgelerde "Yeni Fransa" adında bir ülke vardır ve başkenti de "New Orleans"tır (burada da bir özgürlük heykeli vardır ama kapakta görüldüğü gibi şapkası azıcık farklıdır, adı da "Cumhuriyet Heykeli"dir). Bir de kuzeyde "Yeni Fransa"ya bağlı özerk bir kızılderili bölgesi vardır. Yeni Fransa'nın güneyinde ırkçılık sürmekte, kölelik form değiştirerek de olsa tam gaz devam etmektedir, zaten Yeni Fransa'yı güçlü bir ülke yapan da bu kölelerin ucuz emekleri olmuştur. Yeni İngiltere'de ise içki yasağı vardır (gerçek hayatta da ABD'de 1920-1933 yılları arasında içki yasağı vardı) ve Kennedy ailesi, diğer gansterlerle birlikte içki kaçakçılığı yapmaktadır. İçki yasağı gerçek hayatta da olduğu gibi yeraltı dünyasının zenginleşip semirmesine yol açmıştır. (Gerçekte de, İrlanda kökenli baba Kennedy'nin içki kaçakçılığı sayesinde zengin olduğu iddia edilmişti). Kennedy'lerin dışında, kurgu romanda karşımıza çıkan ünlülerden bazıları şunlar: Havacı Charles Lindbergh, albümde alkol karşıtı grubun başında bulunuyor; Marilyn Monroe, ya da Norma Jean Baker, gerçekte de olduğu gibi Kennedy'lere yakın; Walter d’Isigny adıyla Walt Disney, çizgi film üretmeye yeni başlamış; Andre Citroen, Kuzey Amerika'da araba üretiyor; Hitler, Amerika ile ilgili bazı karanlık emelleri var; Efsanevi blues şarkıcısı Robert Leroy Johnson, bence albümün en ilginç şahsiyeti; Bir de irili ufaklı ünlü gangsterleri görüyoruz. Bu arada Avrupa'da yeni bir savaş çıkmak üzeredir. Albümdeki Kennedy'leri karıştırmamanız için: Joe Kennedy sr (Joseph Kennedy, babaları), Joe Kennedy (jr) ağabey, Jack Kennedy (John Fitzgerald Kennedy, küçük kardeş).

Kapaktan minik bir ayrıntı: Albümün kapak ressamları güneyli yazar Mark Twain'e de bir selam duruşunda bulunmuşlar. Kapakta Tom Sawyer ve arkadaşı Huckleberry Finn kıyıda balık tutuyorlar ve açıktan geçen bir nehir teknesini selamlıyorlar, arka planda ise "Yeni Fransa"nın özgürlük heykeli var.

Keyifli okumalar dilerim.



Çeviri/Balonlamasını Yaptığım D-Day Albümlerinin Sıralı Listesi


 
Son düzenleme:

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,513
Ankara
Çok güzel bir kapak, çok güzel bir tanıtım yazısı ve elbette çok güzel olduğunu düşündüğüm bir hikaye. Arşivimin özel bir bölümünde sayenizde birikiyor.
Ellerinize, gözlerinize sağlık.
 

a.lee

Kıdemli Üye
12 Mar 2015
108
218
bu kafa açıcı seriyi dilimize ve arşivlerimize kazandırmaya devam ediyor üstad.. ne desek az.. diyar farkıyla keyiflere 1 yeni sayı.. teşekkürler daima.
 

sbasak

banned
7 Mar 2015
449
2,848
Bu güzel seriyi ana dilimizde bizlerle tanıştırdığınız ve devamlılığını sağladığınız için sonsuz teşekkürler.
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,143
İstanbul
Emekleriniz, kaliteli ve özenli çalışmanız ve de doyurucu tanıtım yazınız için için çok teşekkür ederim sevgili scanfan dostum.
 

odenat

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
4 Eki 2012
1,278
16,803
Neredeyse 250 yıl geçti, Fransızlar hâlâ Kanada'yı kaybetmenin ve Louisiana'yı ABD'ye satmak zorunda kalmanın üzüntüsünü atamadılar. Bugün Fransızların önünde Kanada dediğinizde off off sesleri yükseliyor. Günümüzde Kanada'da Fransızca konuşan Quebec'liler politik olarak güçlüler ve bağımsızlık mücadelesi yapıyorlar. Hatta Quebec bağımsızlık partisinin başkanı bir ara Kanada başbakanı bile oldu. Şu anki Kanada başbakanı Trudeau da bir Quebec'li, Fransızca anadili. Louisiana'da ise Fransız etkisi çok belirgin ancak Fransızca konuşan kalmamış durumda. Kitap Fransızların fantezilerindeki gibi bir alternatif tarih oluşturmuş.

Paylaşım için çok teşekkürler.
 
Son düzenleme:

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,170
7,981
Tüm emek ve paylaşımlarınız için çok çok teşekkürler.
Ellerinize ve emeklerinize sağlık.
 
Üst