D-DAY 06 - Bütün İktidar Hayal Gücüne mi? (Çeviri/Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

D-DAY 06 - Bütün İktidar Hayal Gücüne mi? (Çeviri/Balonlama)
"D-DAY 06 - All Power to the Imagination?" (İngilizce adı)
"JOUR J_06 - L'Imagination au Pouvoir?" (Fransızca adı)
Delcourt, 2011, 64 sayfa, 107 MB, CBR
Fontlar: CCwildWords (balonlar), MyriadPro-BoldCond (kapak)



DDAY6-_B_t_n_ktidar_Hayal_G_c_ne_Mi_kapak.jpg

(Mega)
(Yandex) alternatif bağlantı

Fransızca ve İngilizce versiyonlarının kapakları.
DDAY6_-_EN-_FR_KAPK.jpg



"Alternatif tarih" temalı serinin 6 numaralı albümünün adı "Bütün İktidar Hayal Gücüne mi?", alt başlıkta ise şöyle yazıyor: "1973: 68 Mayısından ve İç Savaştan 5 Yıl Sonra Paris Yeniden İnşa Ediliyor" Serinin genel çizgisine uygun olarak bu kez de Fransa'da 1968 Mayısındaki ve sonrasındaki olaylar çarpıtılarak yeniden kurgulanmış.

Ama önce gerçekte 1968 Mayısında Fransa'da neler olmuştu, onu kısaca hatırlayalım: 2. Dünya Savaşı'ndan beri Fransa’yı yöneten muhafazakar başkan De Gaulle gittikçe otoriterleşmekteydi. İşsizlik artmıştı. Birtakım hakları için önce 2 Mayıs 1968'de üniversite öğrencilerinin boykotlarıyla başlayan olaylar giderek büyüdü, ayaklanan üniversite öğrencilerinin direnişine liseliler de katıldılar. bir süre sonra işçiler ve sendikalar da onlara katıldılar. Milyonlar sokağa döküldü, üniversite ve fabrika işgalleriyle birlikte tarihin en büyük genel grevi yapıldı. Yollarda barikatlar kuruldu, polisle sokak savaşları başladı. 29 Mayıs'ta 2. Dünya Savaşı'nın "ulusal kahramanı" De Gaulle gizlice ülkeden kaçmak zorunda kaldı, üstelik de 6 yıl önce Cezayir Savaşı sırasında darbe girişiminde bulunmuş olan Fransız generallerin bulunduğu Almanya'daki bir üsse. Devrim olma ihtimali en yüksek seviyedeyken komünistler bu harekete tam destek vermediler, ordu da müdahele etme gereği duymadı. 30 Mayıs'ta De Gaulle Meclisi lağvetmeye ikna edildi ve seçimler 23 Haziran'da yenilendi. Bu seçimden De Gaulle galip çıktı. Ancak bu zafer uzun sürmedi, 10 ay sonraki referandumu kaybederek çekildi. 2 ay süren bir 'devrim denemesi' olan 1968 Mayıs olaylarının tüm dünyada birçok siyasi, sosyo ekonomik ve kültürel etkileri oldu.

Bizim kurgusal albümümüzde ise olaylar şöyle bir seyir izliyor: 1968 Mayısında Paris'te başlayan grevler ve öğrenci boykotları giderek şiddetini arttırıyor ve iki yıl sürecek bir iç savaşa yol açıyor. Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle olayların başlangıcında yurt dışına kaçarken bir helikopter kazasında ölüyor. İç savaş sırasında Paris harabeye dönüyor ve yeniden inşa edilmeye başlanıyor. İç savaş bittiğinde bile iktidarı ele geçirmek için birbirleriyle çatışan sayısız fraksiyon faaliyetlerini sürdürüyor. Savaştan sonra bir "kurucu meclis" oluşturularak "ulusal birlik hükümeti" kuruluyor ama siyasi çalkantılar sürüyor. İktidardaki "komün" hem aşırı solu hem de aşırı sağı geçici yönetime almayarak devre dışı bırakıyor. Sahnenin olmazsa olmazı Amerikalılar, her devirde ve her mekânda olduğu gibi, buraya da burunlarını sokmakta gecikmiyorlar ve siyasi manipülasyonlar yapmaya çalışıyorlar. Bu arada yoz bir sanat ve mimari anlayışı, bir "hippi kültürü" her şeye hakim olmuştur, sözde modern, tuhaf binalar inşa ediliyor, "kiç" sanat eserleri üretiliyor. Albümde bir sürü siyasi figür ve ünlünün adı geçiyor ve rol alıyorlar. Bunların arasında Charles De Gaulle, Georges Pompidou, Giscard D’Estaing, Jacques Chirac, François Mitterand, Cohn-Bendit, Salvador Dali vs var. Bir de 47. sayfada adı verilmeden Brigitte Bardot'yu çizmişler (en azından bana göre).

Albümün adına gelince: Albümün adında geçen “Bütün iktidar hayal gücüne!” Fransa’daki 1968 Mayıs Olayları’nın birçok sloganından biriydi. Rusya’daki 1917 Ekim Devrimi’nin temel sloganı olan “Bütün İktidar Sovyetlere” nin değiştirilmiş şeklidir. Öğrencilerin önderliğinde gelişen hareket daha adaletli bir toplum talebiyle ayaklanan gençlerin hayal güçleriyle şekillenmişti, baskıcı muhafazakarlığın toplumsal ilişkilerini, yerleşik kültürel kalıpları sorgulayan gençliğin zekâlarından ve duygularından fışkıran hayal güçleriyle biçimlenmişti. Bu slogan işte buradan kaynaklanır. Albümde ise, gelişen olaylar bir kurgu olduğu için bu ibarenin sonunda soru eki ve işareti vardır: “Bütün iktidar hayal gücüne mi?”. Bu sloganın orijinalinin yer aldığı afişlerden biri aşağıda:

Huzurlu bir Pazar gününde keyifli okumalar dilerim.


 
Son düzenleme:

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,991
13,508
Çok güzel bir seriyi bize kazandırdığını için teşekkür ederim. Zevkle takip ediyorum.
 

Hakan Alpin

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
24 Şub 2015
1,783
15,162
Pek güzel. İlgiyle takip ettiğim açıklayıcı bilgiler ve severek okuduğum bir seri. Teşekkürler, scanfan.
 

akrep069

Süper Üye
14 Ara 2009
527
648
teşekkurler dostum ellerıne gözlerine saglık olsun...
birde yanlış hatırlamıyorsam 70 li yıllarda 20 yuzyıl dosyası isimli belgesel var ıdı ..daha sonra bu o zamanki adı ile milliyet yayınlardan 5 cilt cıkmiş idi ...bunu bulma şansı varmı acaba..pdf olarak yayınlama acaba

 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Tarihi tarihi yapanlar değil genelde tarihçiler yazar.
Aslında bu serilerde de bu bakış açısının hakim olduğunu iddia edebilirim.
Bolşevikler ve Molşevikler ,kullanılan sloganlar ve diğerleri.
Fransa'da burjuva devrimi neden yaşandı da diğer ülkeleri bu kadar etkiledi sorusunu birden fazla cevabı olabilirse de genel olarak kilise ile burjuvazinin ortak girişimi ile geniş halk kitlelerinin kullanılarak statükonun ortadan kaldırıldığını söyleyebiliriz.Aslında temelde Halk hareketi olsa da asıl finansör burjuvazidir.
Fransız devriminin en önemli etkisi haliyle "MODERN DEVLET " in ortaya çıkmasıdır.Bütün dünyada bundan daha önemli hiç bir değişim olmamıştır daha doğrusu olamamıştır.
MODERN DEVLET in kurulması ile Küresel Kapitalizm ve finans oligarşisinin ekmeğine yağ sürülmüştür.Bir aydınlanma hareketinin garip sonuçlarından birisidir bu ilginç durum.
Yıllarca bize bilimsel kapitalizm anlatılarak Adam Smith demişki piyasa da gizli bir el var edebiyatı ile hurafesel kapitalizm Üniversitelerde okutuluyor.Ekonomi ile ilgilenen birisine sorsanız ki öğrendiğin şey ideolojik olarak nedir emin olun net cevabını alamazsınız.O tek ve kesin doğru yol olarak görülen bilimsel kapitalizmin üniversitelerinde okumuş bilimsel kapitalizm denen hurafeye entegre olmuş bir sürecin içinde olduğunu bile bilmiyordur belkide.Bu piyasalarda ki gizli el meselesine gelince bu elin aslında olmadığı kapitalizmin 1929 ekonomik krizin 2008 krizi ile görülmüş oldu.Bu el aslında küresel oligarkların pis eliymiş.Ellerini ekonomiden çekmez bu el piyasanın gizli eli önüne gelen her ülkeye parmaklarını göstermekte ve anlamayan ülkeleri parmakla ikaz etmektedir.( Argo kelimeler kullanacaktım ancak yakışık almaz.:))
Bu elin gizemi böyledir.Kendini ekonomist sanan Adam ın anlatmak istediği el budur.O da nasibini almıştır bu elden kesin.
Alternatif tarih serisi ile tarih yeniden elden geçirilmiş oluyor.
Bizde de çok değerli tarihçiler var.Hatta o kadar derin tartışmalara giriyorlar ki gözlerim yaşarıyor bunların etkisinden kurtulabilmek için göz ve kulak damlası kullanıyorum.
Bizde de hayli alternatif tarihçi var tarihi yeniden yazıyorlar.
Ellerine sağlık onlarında büyük bir çabanın ürünü.

---------------------------------------------------------
Emek ve çalışmalarınız için çok teşekkür ederim.
Oldukça didaktik bir seri olduğunu düşünüyorum.
İnsanlara farklı bir bakış açısı yeni bir paradigma kazandıracağını düşündüğüm bir seri.
----------------------------------------------------------
Lanet olası gringolar....:)
 
Üst