scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

D-DAY 13 - Kolomb Paşa (Çeviri/Balonlama)
"D-DAY 13 - Columbus Pasha" (İngilizce adı)
"JOUR J_13 - Colomb Pacha" (Fransızca adı)
Delcourt, 2013, 58 sayfa, 67 MB, CBR
Fontlar: CCAdamKubert (balonlar), MyriadPro-BoldCond (kapak)



A-kapak-_Kolomb_Pa_a.jpg

(Mega)
(Yandex) alternatif bağlantı

Fransızca ve İngilizce versiyonlarının kapakları.
a-_EN-_FR_KAPAKlar.jpg


Delcourt'un "alternatif tarih" temalı serisinin çeviri/balonlamasını 13 numaralı albümle sürdürüyorum. Albümün adı "Kolomb Paşa", alt başlık ise: "1492: Abdul Kolomb Amerika Kıtalarını Esirgeyen Bağışlayan Allah’ın Adıyla Keşfetti". Albümün bu başlığı zaten konusunu az çok ele veriyor. Serinin genel konsepti gereği, bu grafik romanda Kristof Kolomb "Yeni Dünya"yı keşfetmek üzere çıkacağı yolculuk için Avrupa ülkelerinden finansman desteği bulamayınca, o tarihte Avrupa'da etkin olan Arap emirliklerinden destek bulur. Bu arada din değiştirip Müslüman olmuştur, adı da "Abdul Kolomb Paşa"dır artık. Filosunda kendisiyle birlikte keşif ekibinin mali destekçisi Cordoba Emiri'nin adamları, yani Müslüman denizci ve askerler, Hristiyan denizciler ve Yahudi Cohen vardır. Haliyle yeni topraklar Allah adına fethedilecektir. Bilindiği gibi bütün Kur'an surelerinin başında yer alan "besmele" bu albümün adında da geçer: "1492: Abdul Kolomb Amerika kıtalarını Esirgeyen bağışlayan Allah’ın adıyla keşfetti". Müslümanlar bir işe başlarken işin hayırlı ve bereketli olması için "besmele çekerler", yani Allah'a, "şu an bir işe başlayacağım, senin ismini anıyor ve iznini istiyorum" demek isterler. Burada da yeni toprakların keşfine çıkılırken işe besmeleyle başlanır. Spoiler vermemek için (Türkçe adı olan "sürpriz bozan"ı mı kullanmalıydım acaba, ama daha tam oturmamış bir karşılık..) anlatmayı burada kesiyorum.

Orijinalinde olmayan birçok dipnot koymak zorunda kaldım. Acaba bu dipnotlardaki bilgileri Avrupa'da herkes biliyor da, onun için mi hiçbir açıklama yapılmamış? Eğitim seviyeleri ne düzeyde olursa olsun bu bilgilerin ortalama insanlar tarafından bilinebileceğini sanmıyorum, bu çizgi roman özellikle tarih uzmanları için yazıldıysa o başka tabii(!). Bu dipnotları araştırıp bulurken ben de bir şeyler öğrenmeye çalıştım. Her zamanki gibi bu serinin senaristleri sabit, ama ressamları albümden albüme değişiyor. Bu albümü de "Emem" diye bir ressam resimlemiş.

Hepinize keyifli okumalar dilerim, saygılarımla.

Çeviri/Balonlamasını Yaptığım D-Day Albümlerinin Sıralı Listesi

 
Son düzenleme:

Melih41

Yönetici
4 Ağu 2012
3,698
47,915
Bu ilginç seriyi takip etmemizi sağladığın için çok teşekkürler sevgili Scanfan..
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,314
Adana
Çok güzel bir seri... Çeviri ve balonlama ise mükemmel kalitede... Harika paylaşım için teşekkürler sevgili scanfan...
 

mustibey

Süper Üye
23 Ara 2010
2,164
4,976
Sayın "scanfan" artık bu güzel seriyi tamamlarsınız sanıyorum. Bize çok güzel bir koleksiyon kazandırıyorsunuz. Elinize/emeğinize sağlık ve çok çok teşekkürler.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,353
Hazreti Kolomb Şeyh Pir gibi bir karektere dönüşmüş sanırım.Henüz inceleme fırsatım olmadı ama ilginç bir çalışma olduğu kesin.
Kolomb ve fetih.
Amerika'nın keşfi konusu oldukça muamma kime göre Olmekleri nereye oturtacağız.Zaten insanların yaşadığı bir coğrafyanın keşfi demek bile doğru değil aslında.Ama emperyaller için yeni insan ve toprak kaynağı birde zenginlikleri yağmalamayı çok seven batı için yeni bir kaynak.
Spekülasyonları fazla olmakla birlikte bu seferin arkasında İtalyan Medici ailesinin olduğunu biliyoruz.
Tabi kişisel olarak zihin yapımızdan kaynaklanan karşı koymalar ve eleştiriler ile bir arada ilginç bir eser vücuda getirilmiş.
Çalışmalarınızdan ve dip notlardan dolayı çok teşekkür ederim.
Alternatif yorumlar her alanda iyidir zenginlik sağlar bakış açımızı zenginleştirir.
Görüşmek üzere.

 

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,132
20,709
D-DAY sıralanıyor... Türkçe okuma fırsatı buluyoruz. Teşekkürler, Scanfan.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,045
75,448
hiçbiryerde :)
Daha fırsat bulup Konstantinopolis'in Gölgeleri'ni
okumadan bir albüm daha hazırlamışsınız üstadım.
İki albüm birden okuma zevkini yaşayacağım bu
durumda. Teşekkürler, sevgi ve saygılar...
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
"Fırsat bulabildikçe serinin diğer kitaplarını da bizlerle buluşturmanız tek dileğim." demişim bir önceki paylaşımınızda...
Hani derler ya, "Başka bir şey dileseymişim keşke?" diye...
Ama ben demeyeceğim, çünkü bu dileğimin yerine gelmesinden oldukça memnunum.
Sevgili dostum, ellerinize sağlık; gerçekten harika işler çıkarıyorsunuz.
D-DAY serisi sizinle özdeşleşti artık nazarımda...

Ve son söz olarak, bir dilek daha:
Eh, artık devamını da bekleriz...
 

baybora

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 Şub 2012
893
4,656
İzmir
Bu çizgi romanda anlatılanları ben de hayalimde kendi kendime düşünmüştüm. Ama Amerika'ya gidenler Arap değil Türkler olmalıydı. Böyle gerçek olmayan bir olayı bizler çizgi romana geçirmemiz gerekirken, işe bak Avrupa'lılar yapmış.
Benim şahsi görüşüme göre en güçlü olduğumuz Kanuni zamanında bile Amerika hiç ciddiye alınmıyordu. Belki de büyük bir kıta değil de bir kaç adacık diye tahmin ediliyordu. Ama yine de biz Türkler oraya yerleşip, zenginliklerini ele geçirseydik bile, para tek başına bana göre hiç bir işe yaramayacaktı. Teknolojik gelişmelere, Avrupa'nın son derece önemli yeniliklerine (matbaa, latin harfleri, özel mülkiyet ve bankacılık vb.) hiç ilgi duymayan Osmanlı yine de batılılarla bu sefer Amerika'da yapacağı mücadeleyi kaybetmeye mahkumdu.
Bu ilginç eseri bizlere sunan scanfan'a çok teşekkürler.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,646
Kasımpaşa
Değerli dostum olağanüstü çizgi romanlarla bizleri buluşturmaya devam ediyor...
Olmasanız asla okuyamayacağımız bu çizgi roman için teşekkürler...
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,992
13,512
Aslında bu albümde iki alternatif tarih anlayışı birden var: Birincisi İspanya'da Arap egemenliği bitmemiş olarak farz ediliyor ve Kolomb'un da müslüman bir kaşif olarak Amerika2yı keşfederse ne oluru arayan bir hikaye. Ama aslında sadece müslümanlar Amerika'yı keşfetseler ne oldu diye bakılsa idi daha ilginç bir hikaye çıkardı diye düşünüyorum. Bu şekilde bir kurgu seçilmesinin nedeninin Fransızların Arapları biz Türklerden daha yakın bir şekilde tanımaları diye düşünüyorum. kendilerinin imparatorluk dönemlerin olan Napolyon zamanı onları Osmanlı ile karşı karşıya getirse de daha son Kuzey Afrika ve Cezayir maceraları ve daha da sonra yoğun Kuzey Afrikalı göçü onların Arap müslümanları daha yakından tanımalarını sağladığı için kurguyu bu şekilde seçmiş olabilirler diye düşünüyorum. BU kadar gecezelikten sonra neredeyse teşekkür etmeyi unutuyordum, teşekkür ederim sevgili scanfan.
 
Üst