scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Ripley's Believe It or Not! - 22/11/2017
Ripley'den İster İnan İster İnanma

22 Kasım 2017 tarihli "Ripley'den, İster İnan İster İnanma" (Ripley's Believe It or Not!) çizgi bandını genelde yaptığım gibi yine bu şekilde harici balonlarla çevirdim, zira elle yazılmış olan kendine has kaligrafisini bilgisayar yazısı ile bozmak istemedim..

Believe_It_Or_Not_22_Kas_2017_B.jpg


Yukarıdaki "sanatı çöp zannetme" olayı 27 Ekim 2015'te İtalya'da, Güney Tirol'de bulunan "Museion Bozen-Bolzano" müzesinde gerçekleşmiş. Milanolu iki sanatçı, Sara Goldschmied ve Eleonora Chiari'nin ortak eserleri olan “Dove andiamo a ballare questa sera?” (Bu gece dansa nereye gidiyoruz?) adlı enstalasyonlarının (yerleştirme sanatı) sergilendiği salona gelen temizlik işçisi kadın bunları çöp sanarak bir güzel süpürmüş ve topladıklarını çöpe atmış. Meğer bu temizlik işçisi kadın işe yeni girmiş ve kendisinden bir gece önce kitap tanıtımı kokteyli verilen fuayeyi temizlemesi istenmiş. Kadıncağız da yanlışlıkla girdiği sergi salonunda yerdeki boş şişeleri, konfeti, izmarit ve diğer dağınıklığı görünce doğru yere geldiğini düşünerek burayı bir güzel silip süpürmüş (haberde tek bir temizlikçiden bahsediliyor, "İster İnan İster İnanma" panelinde ise birden fazla işçi olduğu belirtilmiş). Allahtan tertipli bir kadınmış, topladıklarını güzelce poşetleyip çöpe attığı için yetkililer kısa sürede sanat eserini çöpten kurtarıp eski haline getirebilmişler. Müze bu konuda sabıkalıymış biraz! 2014 yılında da benzer bir olay yaşanmış. Bu arada eser, 1980'lerin İtalya'sındaki siyasilerin hedonizmini (hazcılık), tüketim çılgınlığını ve finansal spekülasyonlarını anlatıyormuş.

museion_bolzano_c_p_zannetmisler.jpg


 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Buna "yerleştirme sanatı " deniyorsa bizim caddeler hep sanat eseri gibi maaşallah.
Bende diyorum Belediye neden temizlik yapmıyor adamlar meğerse sanat tutkunu olmalarından dolayı sanat eserini bozmak istemiyorlarmış.
Şİmdi hak verdim ne kadar ön yargılı bir insanmışım kendimden utandım.
Kendinden utanmanın gazabından kork çünkü fena azap eder adama.
Bundan sonra kendilerine sanata verdikleri destek için kutlama mesajları çekmeyi düşünüyorum.
Hatta geçen gün bir yerleştirme sanatçısı gördüm sigara dumanını büyük bir keyifle içine çektikten sonra şöyle bir baktı cıkı cıkı yaptı döndü dolaştı izmariti fırlattı.Atışında ki sanatsal ustalık izmaritin havada parendeler atması yere düşerken çıkardığı melodi sanatçının caddeye karışan melodik küfürleri bende çok derin hisler uyandırdı.Bir bakır kalaycısı gibi kendisine en temizinden bir kalay çekme ihtiyacı hissettim.
Yine çok yakından gördüğüm bir yerleştirme sanatçısı ile tükürme sanatçısı bir arkadaş bu iki sanat dalında farklı kombinezonlar deneyerek eserine vücut veriyordu.
Bu kardeşimizde yerleştirikus tükürükus adını verdiği stilde önce derin bir ah çekip sonra derin iç çekme ve toplu reddiyat töreni ile muhasebeleştirdiği organik atık kitlesini bir beton mikseri gibi geniş ağzında karıyor bilahare hedefe durup çenesini ileri uzatarak sallamak suretiyle bu sanatını ifa ediyordu.
Bu değerli sanatçımızında epey bir eserini gördüm çok beğendim.
Yetiştirdiğimiz bu değerli insanların hepsine Nobel versek az gelir.En iyisi bel verelim bu dostlara.
Yine bir yerleştirme sanatçısı yaşlı bir abi vardı.Bu sanatçımızda ifrazat konusunda özellikle ihtisas yapmıştı.Atom bombası gibi özenle parçalara ayırdığı değerli sanatsal materyali derin öksürük darbeleri ile merkezden çıkış yolu olan ağzına kadar getiriyor müteakip farklı ezgiler eşliğinde en yakın çöp kutusuna hak huk gak guk diyerek salıveriyordu.Bu kardeşimizde sanatta bir büyük ustalık mertebesindeydi.
Ben insanımızın yetenekleri konusunda çok hassas biri olarak hepsinin değerli sokak sanatçıları olarak görüyorum.
Hayvanlar bulundukları bölgeleri biliyorsunuz koku ile işaretlerler.Özellikle bu durum köpekler de bir ayağın bir nesneye dayanması diğer patinin kaldırılarak bölgeye mis kokulu misk kokulu her derde deva sıvının tenasül organından fışkırtılması ile yapılıyor.Bizim sanatçılarımızda belki bu yöntemle ilkel dürtü ve dürtüklerinin etkisiyle aynı işlevimi yapıyorlar acaba.Bu konunun psikanalistler tarafından bir etüd edilmesinde çok büyük yarar var.
Sanat işte sanat sanat içindir.Ancak bu değerli yerleştirme sanatçılarımız halk içinde ve sokak için cadde için insanlık içinde sanat yapabiliyorlar.
Allah yokluklarını göstermesin.( Konuyu nerden aldık nereye getirdik. : ) )
Paylaşım ve ilginç konu için teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Üst