scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,326

Churchill ve Orwell Tweet Atsalardı...
Smithsonian Yazısı Çevirisi

Smithsonian dergisinin Mayıs 2017 tarihli sayısında yer alan bu yazıyı Türkçeye çevirerek sunuyorum. Ünlü İngiliz yazar George Orwell ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill retoriği, yani belâgati kuvvetli iki şahsiyet. Etkili konuşma sanatının üstadı bu iki şahsiyetin yolları hiç kesişmemiş olduğu halde uzaktan uzağa birbirlerine hayranlık duymuşlar. Dergiye göre, yaş ve sosyal sınıf farklarına rağmen ortak yönleri totaliterlik tehdidiyle savaşmak olan benzer karakterlerdeki "kafa dengi" adamlarmış. Onlara ait özlü sözler sıklıkla karşımıza çıkıyor. Churchill'e ait etkili sözler onun politik ve askeri söylevlerinden, Orwell'inkiler de daha çok "1984" ve "Hayvan Çiftliği" romanlarından alınmış. Aslında bu alıntı sözler o ay piyasaya çıkacak bir biyografi kitabında daha geniş biçimde ele alınmışlar, ama derginin yazarları bu sayı için esprili bir mizansen yapmışlar ve "şayet bu başbakan ve yazar günümüzde yaşasalardı ve bu sözlerini Twitter'da kullansalardı nasıl olurdu" sorusuna bir cevap aramışlar, ve kısa ama özlü sözlerinin Twitter formatına çok uygun olduğunu belirtmişler. Sayfa düzenini de bir Twitter sayfası gibi yapmışlar.

Ben hiç Twitter (ve benzeri sosyal medyayı) kullanmadım. Ama basından takip ettiğim kadarı ile işleyişini ve arayüzünü biliyorum. Hattâ Twitter'ın kullandığı fontun yakın zamanda "Helvetica Neue"den "Gotham"a değiştirilmiş olduğunu öğrendim. Bende her iki font da olmadığından yerine ona benzer başka bir font kullandım. Bu arada iki ünlü şahsiyete yakıştırılmış "nickname"ler de ilginç. RealPM (Real Prime Minister=Gerçek Başbakan) ve BigBro (Big Brother=Büyük Birader). Bu ikincisi "1984" romanına gönderme yapıyor ("Büyük Birader seni izliyor")

Orijinal sayfayı da birlikte sundum. Smithsonian dergisi, müzeleri de olan köklü (1846'da kurulmuş) Amerikan "Smithsonian Enstitüsü"nün 1970'ten beri çıkan aylık yayın organıdır.

Ç/B
Chur_Orwl_Twit_SMTHSN_2017_5_TR.jpg

Orijinal Sayfa
Chur_Orwl_Twit_SMTHSN_2017_5_EN.jpg


 
Son düzenleme:
Üst