SSOC 145 - 149 Sayılarının İncelemesi

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,638
İzmir
Savage Sword of Conan 133. sayıdan itibaren Charles (Chuck) Dixon serinin baş yazarı olur. Çizer ise işlerini çok beğendiğim Gary Kwapisz'dir. SSOC serisi Conan'ın hayatının değişik dönemlerini anlatan kronolojik gitmeyen bir seri olmasına karşılık Dixon sıralı hikayeler yazmayı tercih eder. 146. sayı olan Kanlı Sirk hikayesinde Conan'ı Nemedya'ya getirir. Bu hikayede Conan köle satıcılarının eline düşüp arenada dövüştürülmek üzere satılır. Gladyatör okuluna alınan Conan nedense kaçmayı düşünmez, gladyatör hayatına uyum sağlar, eğitimlerde Kushlu dostuyla birlikte başarılı olup arenaya adım atar. Arenanın kanlı kumlarındaki başarısıyla halkın sevgisini kazanır ve kısa zamanda İmparatoriçenin yatağında bulur kendini...

Yazar, Spartacus veya diğer gladyatör öykülerinden etkilenmiş olacak ki bir krallık olan Nemedya'yı Roma imparatorluğuna benzer kurgulayıp İmparatorluğa yükseltip başına Talliar isimli bir imparator koymuş. Buna karşılık Conan hayat öyküsünde Nemedya önemli bir yer tutar. Bir Robert E. Howard öyküsü olan Ejder Saati'ne kadar Nemedya'yı barışçı kral Nimed yönetmiştir. Hain kardeşi Tarascus tarafından öldürülmesine kadar Conan ile bir kez Conan The Barbarian 257. sayıda karşılaşmıştır. Aslında Talliar tahttayken bir yandan Nimed'in varlığı belli edilseydi devamlılık için daha uygun olacaktı. Sanırım yazar, İmparator'un Conan tarafından arenanın aslanlarına atılıp öldüreceği için Nimed yerine Talliar isimli birini kurgulamış diye düşünüp detaylarda boğulmadan okumaya devam edelim...

Conan Talliar'ı öldürüp halkın ve aşığı İmparatoriçenin desteğiyle popülaritesini sürdürür. Savage Sword of Conan 147. sayı olan Akbabanın Gölgesi hikayesinde Conan İmparatoriçe tarafından özgürlüğü verilip General ilan edilir. İmparatoriçe Auraldia aslında Conan'ı yatak odasında tutmak için General yapmıştır ama Conan bir şekilde ordunun başına geçer. Kendisine verilen işe yaramaz adamları asker yapıp SSOC 148. sayı olan Kentlerin Kuşatıcısı hikayesinde Brythunia şehirlerini tek tek alıp Nemedya'ya büyük başarılar kazandırır. Conan cephedeyken başken Belverus'ta fingirdek Auraldia kendine yeni bir aşık bulur. Conan'ın başarılarından, bir çok birliği kendi komutasında toplamasından rahatsız olur. Tahtına rakip gördüğü Conan'ı tuzağa düşürüp zindana atar. Conan adamlarıyla zindandan kaçıp bir tekne ele geçirir. Nehir yoluyla Belverus'tan kaçar.

Burada bir soluk alıp şimdiye kadar olanları değerlendirelim. Conan'ın, aşığına güvenip tuzağa düşmesi başına sık sık gelen bir durum. Buna karşılık zindandan kaçtıktan sonra hele İmparatoriçeyi tutsak ettikten sonra Nemedya'dan kaçması aptallıktan başka bir şey değil. Ordunun yarısı emrinde, halk tarafından destekleniyor, İmparatoriçe'yi de tutsak almış bir General nehir teknesi ile Nemedya'yı terk edeceğine şehir dışındaki ordugahına gider. Elindeki imkanlarla kolaylıkla Nemedya tahtını ele geçirir. Tabi bu durumda gelecekte Akilonya kralı olacak Conan'ın Nemedya'ya kral olması devamlılık sorunu olacağından yazar Conan’ın kaçmasını tercih eder. Böylece Conan'ın Nemedya serüveni tamalanır.

Savage Sword of Conan 149. sayı olan Çemberin Köleleri öyküsünün açılış sayfasında Conan ve adamlarını Nemedya'dan kaçtıkları tekne ile bir nehirde ilerlerken görürüz. Conan'ın sağ kolu olan Kushlu N'Boro'nun sayesinde Conan Nehir Kabilesine kabul edilip bu sayı ile Kush ormanlarında yeni maceralara doğru yelken açar. İşin tuhaflığı da buradadır. Conan Nemedya'nın başkenti Belverus'tan nehir teknesi ile kaçıp (haritalarda Belverus'tan nehir geçtiği gözükmemesine rağmen.) Kush'a kadar aynı tekne ile gitmiştir. Hiborya haritasına göre mümkün olmayan bu durum sanırım bir çok okurun gözünden kaçmış.

tumblr_mywoaoczbu1toj5w2o1_1280.jpg


Chuck Dixon gibi iyi bir yazar bile coğrafyaya veya devamlılık hatası yapabilir. Bu sebeple sürekli yayınlarda editörler bulunur. Bu sayıların editörü Michael Higgins'in de Conan'ı çok iyi tanımadığını Conan The Barbarian 232-239 sayılarından biliyorum. 241. sayıda seriye geri dönen Roy Thomas önceki sayıları yok saymıştır. Dixon'un hikayelerini genel itibariyle sevdiğim için bütün günahı editöre yıkıp sözlerime son veriyorum.
 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,323
Bandırma
Hikayenin büyük kısmı bana Black Colossus(SSOC#2) / Kara Dev'de Conan'ın hanedan zırhı giydirilip, kılıç kuşandırılarak aşığı Prenses Yasmela'nın ordularının başına geçirilmesini anımsattı. Conan'ı zırhlar içinde gören saray danışmanı General Malthom, gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemez ve Conan'ın hanedan zırhı içinde içinde bugüne kadar gördüğü çoğu kraldan bile daha yakışıklı göründüğünü itiraf eder. Elbette Conan'a giydirilen zırh; Buscema ve Alcala'nın kaleminden resmedilen Roma generallerinin zırhıdır. Gövdesinde adele kabartmalı lorica musculata, başına tüylü Roma miğferi ve belinde de uzun Roma askeri kemeri balteus ile tam bir Roma generali gibi görünmektedir ki; Nemedia'nın Roma İmparatorluğu'ndan esinlenme olduğunu yukarıdaki gibi pek çok yazınızda belirtmiştiniz.

Senaryo gereği Conan, sarayda kalıp zevk ve sefa içinde vücut yağ oranını çift sayılı hanelere yükseltmek yerine yapması gerekeni yaparak ordunun başına geçer ve atını dört nala maceralara sürer. Conan'ın kılıcından damlayan düşmanlarının kanı kurumadan Prenses Yasmela sarayda Conansız geçen gecelerin ateşiyle olacak ki; bir zamanlar can düşmanı olan sinsi Prens Katumanla evlenmeyi kabul eder. Conan ise saray hizmetlilerinden iki afeti kollarına alarak <kısa bir molanın ardından> yeni maceralara yelken açar...
 

Ray Luca

Aktif Üye
11 Tem 2016
353
1,340
Çengelköy
Conan'ın general olduğu macerayı hatırladım.
Orada hoşuma gitmeyen bir davranışı olmuştu.
Arenada Pikt'lere karşı beraber savaştığı arkadaşlarından
sadece Kush'luyu yanına istemişti.
Diğer arkadaşları öldü mü kaldı mı belli değil.
Conan'a yakışmadı. :)
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,638
İzmir
Conan'ın general olduğu macerayı hatırladım.
Orada hoşuma gitmeyen bir davranışı olmuştu.
Arenada Pikt'lere karşı beraber savaştığı arkadaşlarından
sadece Kush'luyu yanına istemişti.
Diğer arkadaşları öldü mü kaldı mı belli değil.
Conan'a yakışmadı. :)

Bir önceki bölümde Conan'a arenada tuzak kurunca yanında duran üç kişi vardı. Biri Kush'lu, ikincisi Vestalia ve üçüncüsü ise Conan'ın hayatını bağışladığı bir adam. Bu adam o sırada ölmüştü. Geriye kalanlardan Vestalia hem gladyatör eğitmeni olması hem de kadın olması nedeniyle orduya giremezdi. Bu sebeple Conan sadece Kush'luyu istemiştir.
 

Ray Luca

Aktif Üye
11 Tem 2016
353
1,340
Çengelköy
Teşekkürler. Önceki sayıları hatırlamıyorum doğrusu.
Ama dediğim sayıyı evde buldum.
En son ayakta kalabilenlerden miğferli olan dışındakilerin akıbeti belli bu durumda.

gfm8ifqnioe4upb6g.jpg
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,638
İzmir
Teşekkürler. Önceki sayıları hatırlamıyorum doğrusu.
Ama dediğim sayıyı evde buldum.
En son ayakta kalabilenlerden miğferli olan dışındakilerin akıbeti belli bu durumda.

gfm8ifqnioe4upb6g.jpg

O miferli olan ve o sırada arenada olan bir kaç gladyatör bu sayıda ilave oldu. Resimde Conan'ın yanındaki zenci köleciler tarafından Conan ile beraber satıldı. İlk baştan beri yanında. Kadın ise daha önce bahsettiğim gibi okuldaki öğreticilerden birisi. Eğer Conan Kush'udan başka birini daha almak isterse kadını alırdı. Diğerleri yeni adamlar, Conan ile bir geçmişleri yok.
 
Üst