Robert Delaunay

ilhanx

Süper Üye
15 Ağu 2009
5,401
178
Robert Delaunay (1885 - 1941)
Delaunay 1903’ten sonra ard izlenimcilerin stilinde ilk resimlerini yapmaya başladı (örn. Londschaft mit Scheibe 1906) gibi. 1907’de askerlik hizmetini Laon’da alay kütüphanecisi olarak yerine getirdi. Boş zamanlarında Michel Chevreut’ün renk teorisini ve büyük bir dakiklikle kurduğu resimlerinde renk düzenlenmesi sorununa eğilmiş olan, Fransız ressamı Georges Seurat’nın yapıtlarını inceledi. Ertesi yıl Paris’e dönen Delaunay, burada sanat eserleri satıcısı Alman Wilhelm Uhde ve onun eşi sanatçı Sonia Trek ile tanıştı.
1909’da Saint Séverin kilisesinin iç mekânını göstermesiyle sanatçı ilk dizi resimlerini başlattı. Ertesi yıl kent resimleri denilen tablolarının çok sayıda çeşitlemesini ve yaptığı Üzerindeki kübizm etkisini daha belirgin bir biçimde ortaya koyan Eyfel Kulesi resimlerini gerçekleştirdi. Son şekillerinde tek tek biçimleri, kristalimsi ışık kırıntıları arasında uçarcasına gösterecek biçimde parçaladı.
Delaunay 1912’de ışık ile renk arasındaki bağlantıları açıkladığı 'Işık Hakkında' adlı manifestosunu yayınladı. Dairesel Biçimler adlı tablosuyla resim sanatını geliştirmeyi sürdürdü. Sanatçı daire biçimlerini, doğal ve yapay ışık kaynaklarını gözlemleyerek türetti. 1912/13 sıralarında tamamladığı Simultanscheibe adlı yapıtını, salt renk ilişkilerini işleyen ilk mükemmel soyut resmi olarak niteledi.Deaunay 20’li yıllarda öncelikle portreler üzerinde yoğunlaştı, Eyfel Kulesi motifini yeniden ele aldı ve Koşucular adlı dizisi üzerinde çalıştı. 1930 sıralarında yeniden daha soyut bir üsluba geçti. Ondan Üç yıl sonra (Sonsuz Ritimler) adlı, uzatılmış yüksek boyutlu tablolarına başladı. Daha önceki resim dizilerinde kullandığı parlak renklere zıt olarak burada hafif nüanslı ince bir renk tabakasıyla yetindi. Robert ve Sonia Delaunay 1937 Paris Dünya Sergisi için Demiryolları ve Havacılık pavyonlarına büyük duvar resimleri ve dekorlar yaptılar. İkinci Dünya Savaşı patlak verince 1939’da Paris’ten ayrılarak Auvergne’e yerleştiler. Delaunay bundan iki yıl sonra 56 yaşında Montpellier’de kansere yenik düştü.


RobertCak35fym.jpg


RobertCa9zhl4u.jpg


RobertCa7ire37.jpg


Robert4dpictrobertDelaunay4r5ty6.jpg
 
Üst