Antoine Watteau

ilhanx

Süper Üye
15 Ağu 2009
5,401
178
Antoine Watteau (1684-1721)

Valenciennes'de doğan Watteau 1702'de Paris'e gitti. Orada, kendisine İtalyan komedisinin kişilerini tanıtan ressam Gillot'nun, daha sonra Luxembourg Sarayı'nın dekoratörlüğünü yapan Audran'ın öğrencisi oldu; Audran'ın sayesinde Rubens'in tablolarım görüp tanıdı; devrin zengin, soylu kişileriyle dostluk kurdu.

ilk yapıtları, küçük esnafın ya da askerlerin günlük yaşantısından sahneleri işleyen gerçekçi tablolardır (Müfrezenin Molası, Uçan Ordugâh). Sonraları, tiyatronun etkisi, Venedikli ressamların ve Rubens'in zengin paleti, hastalıklı yapısının iyice kamçıladığı hayal gücü Watteau'yu kır eğlencelerinin ve şenliklerin ressamı yaptı.

Şiir dolu manzaraların içine, birbirleriyle tatlı tatlı sohbet eden, bir köşede oturup düş kuran, müzik çalan zarif tavırlı insanlar yerleştirir; kişilerin en içten duygularını yansıtmakta son derece ustadır. Bütün bu görüntülerin üstüne düşen melankoli havası ise mutluluğun geçiciliğini göstermek ister gibidir.

Versailles'ın klasik üslûbundaki sertliğe ve katılığa tamamıyla aykırı düşen Watteau'nun zarif ve yumuşak üslûbu sonradan bütün XVIII. yy. sanatını etkileyecektir.


antwar.jpg


antwatteauluth.jpg


antysees.jpg


antythera.jpg


ant13.jpg


ant18actors.jpg


ant051.jpg


antamour.jpg


antant2.jpg


antant055.jpg


antantau.jpg


antantdians.jpg


antanteau.jpg


antantera.jpg


antantetail.jpg


antantmer.jpg


antantnt.jpg


antantpin.jpg


antase.jpg


antedy.jpg


anteskf.jpg


antetail.jpg


antfrenchcomedians.jpg


antival.jpg


antjwamezzetin.jpg


antolors.jpg


antour.jpg


antparis.jpg


antpeacefullove.jpg


antpetre.jpg


antplate34.jpg


antres.jpg


antreunionenpleinair.jpg


antscenegalante.jpg


antthetoilette.jpg


anturg.jpg
 
Üst