Rembrandt

ilhanx

Süper Üye
15 Ağu 2009
5,401
178
Rembrandt (1606-1669)
Ressam Jacob Van Swanenburch ve Peter Lastman (daha çok tarihi eserleriyle tanınır) gibi ustalarla çalışmaya başlar, onların yanında çıraklık yapar ve kısa zamanda kendisi de ustalaşarak, 22 yaşında dersler vermeye başlar.
1631 yılında Amsterdam’a taşınır ve üç yıl sonra Saskia van Uylenburgh ile evlenir. Eşinin Sanat simsarı olan kuzeni , Rembrandt’ı nüfuzlu kişilerle tanıştırır. O zamanlar varlıklı insanların portrelerini yaptırması oldukça revaçtadır. Rembrandt’ın Nicolaes Ruts Portresi ise yine bu döneme rastlayan eserlerindendir. Bu dönemde portre çizimlerinin yanısıra Rembrandt’ın mitolojik ve dini eserleri de oldukça ilgi görmektedir. Döneminin ressamı olarak adledilen Rembrandt’ın The Blinding of Samson ve Stormy Landscape adlı tabloları oldukça fazla hayranlık uyandıran eserleri arasında yer alır. Dışardan bakıldığında Rembtrandt herşeye sahip oldukça mutlu bir insan gibi gözükmektedir fakat O ve eşi Sakia, beş yıl içerisinde 3 çocuklarını hastalık sebebiyle ard arda kaybederler. 1641 yılında Titus adlı oğulları bu zinciri bozsa da bundan bir yıl sonra eşi Saskia ölür. 1649 yılında çocuklarının bakıcısı Geertghe Dircx ile kısa süreli bir ilişki yaşamasının ardından sonraları hayatının geri kalanını paylaşacağı birini bulur: Hendrickje Stoffels, evinin yeni kahyası olan bu kadın Rembrandt’ın pek çok eserinin de ilham kaynağı olur.
1656’da Rembrandt iflasını ilan eder, antika koleksiyonu ve hatta evi de dahil olmak üzere pek çok kişisel eşyası borçlarını kapatmak üzere satılır. Tüm bu kötü olaylara rağmen Rembrandt ‘ın en güzel eserleri de bu dönemde ortaya çıkar: The Jewish Bride, The Syndics of the Cloth Guild, Bathsheba, Jacob Blessing the Sons of Joseph. Rembrandt’ın üzerindeki lanet, 1663 yılında sevdiği kadının ardından da oğlunun vefatlarıya geri döner. 4 Ekim 1669 yılında, 63 yaşındayken Rembrandt hayata gözlerini yumar.

















































 
Üst