Salata 1. Seri (Kuruş) Sayı - 012 ("Bitirimler Geliyor" 3/3)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,340
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 16 Eylül 2014

Salata - Sayı 12
"Bitirimler Geliyor" (3/3)
Fiyatı: 100 kuruş
Tıpkı Çekim, müdahelesiz
19x26cm, 34 MB, 2266px, 300 dpi, 16 sayfa, CBR (rar-->cbr)

SALATA_12_Bitirimler_Geliyor_III_kpk.jpg

(mega)
(dosya.tc)

"Özel Albüm-2" cildinden çıkan bu altıncı ve sonuncu fasikülle birlikte "Bitirimler Geliyor" macerası da sona eriyor. Nedense bu sonuncu fasikülde renk kullanılmamış. Aynı duruma bazı Leman ciltlerindeki birkaç fasikülde de rastlamıştım. Nedenini bilemiyorum ama bir tahminim var. Muhtemelen bu gibi ciltler bayide satılmayan iade sayılarla oluşturuluyordu (pazarlama taktiği). Belki de bu siyah beyaz sayılardan yeterince iadeye gelmemişti ve ellerindeki mevcut kalıp/filmlerle alelacele, renk kullanmadan eksik sayıyı bastırttılar. Renk kullanılmaması maliyeti de düşürüyordu. İkinci tahmin: Dergi dört renkli olarak basılırken o dönemde daha pahalı olan ve zor temin edilebilen renkli mürekkep tükeniyor, basıma son verileceğine baskı makinesinin tanklarında henüz bitmemiş olan siyah mürekkeple baskı sürdürülüyor, bu şekilde basılanlar ya farkı anlamayacak okuyucunun bulunduğu bölgelerdeki bayilere sevkediliyor, ya da ciltlerde dolgu olarak kullanılmak üzere depolarda bekletiliyor. Bütün bunlar benim uçuk tahminlerim (komplo teorileri!). ÇD'da, özellikle söz konusu yıllarda bu sektörde çalışmış veya çalışmış olanları tanıyan üyeler varsa bu renkleri olmayan baskıları açıklayabilir. Ben gerçekten çok merak ediyorum.

Sevgili "fındıkfındık"ın sıralı liste isteğine gelince, bu listeyi "Salata" dergisini daha iyi tanıyan bir arkadaşımızın yapmasını tercih ederim. Sanırım bu mizah dergisinin değişik zamanlarda farklı boyut ve sıra numaralarıyla çıkmış farklı serileri var. Ben ise bu kadar detaylı bilgiye sahip değilim. Örneğin ÇD'nda daha önce paylaşılmış "Salata"lardan bazılarını hiç hatırlayamadım.

Cilt sona erdiğine göre cildin kapaklarını da burada sunmak istiyorum. Sadece göz atmak isteyenler için bu sert karton kapakların mutedil çözünürlüklü imajlarını buraya aldım. İndirip saklamak isteyenler için de gerçek boyutlu yüksek çözünürlüklü (2266 px) imajlarının linklerini veriyorum.


(mega)
(dosya.tc)
SALATA_12_Bitirimler_Geliyor_III_CLTkpk.jpg

 
Üst