Neşe Karaböcek - Artık sevmeyeceğim (1968)

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,928
İstanbul
"Artık sevmeyeceğim"; 60'lardan 90'ların ortalarına kadar ismini zirvede tutacak olan sanatçının ilk çıkış parçasıdır.

Bu güzel paylaşım için teşekkürler..
 

Motion

Kıdemli Üye
31 Mar 2013
612
3,372
vjRdaz.jpg
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,928
İstanbul
Parçanın söz ve bestesi 2006 yılında kaybettiğimiz büyük bestekar Suat Sayın'a aitdir.

Bu parçanın ilginç de bir hikayesi vardır, TRT'de Neşe Karaböcek anlatmıştı... Parça kendisine geldiğinde "Türk Sanat Müziği" formundaymış! Parçanın sözlerini çok beğenmiş ve batı enstrümanları eşliğinde İspanyol ezgiler katarak söylemeye karar vermiş. Olurdu olmazdı derken parça tabii ki bir numaraya yerleşmiş...

Parçaya İspanyol ezgiler katmasının nedeni ise o yıllar İspanyol müziklerine merak sarmasıymış, iyi ki de öyle olmuş yoksa "Artık Sevmeyeceğim" diye bir parçamız olamazdı.

"Artık Sevmeyeceğim’’ adlı 45'lik plağın içinde bir diğer tanıdık melodi ‘‘Ağlama Değmez Hayat’’ adlı parça da varmış ve bu plak o dönem 5 milyon satmış... Ve bu başarı ona ilk altın plağını getirmiş.

Neşe Karaböcek batı sound'unu çok iyi bilen önemli bir sanatçımızdır.

5 milyon hakikaten ulaşılması zor bir rakam kaldı ki o yıllarda nüfusumuz 35 milyonmuş. Böylesine kıymetli sesler kolay gelmiyor, sağlığında onure edilmesi gerekir..

Bu arada bazıları kendisine çeşitli nitelemeler yapsa da, o kendine yapılan “Orta Şark’ın Altın Bülbülü” ifadesini daha çok benimsiyormuş.

Bu tabirin hikayesini de bir röportajında şöyle özetliyor:

“Adana’ya gitmiştik. Sahneye Arap sazları çıkıyordu, muganniyeleri (şarkıcı kadın) hastalanmıştı; ben sahneye çıkmak istedim. Arapça "Alloma"yı söyledim. Adana’da dinleyenler bana ne halılar, ne altın takılar hediye ettiler anlatamam. "Orta Şarkın Altın Bülbülü" ilk öyle yakıştırıldı.”

Bu arada şahsen ben İspanyol tarzı müzik yapmasını isterdim zira bu şekilde uluslararası arena'da kendisini daha iyi gösterirdi. Bu müzik tarzı ona daha çok yakışıyor kanaatimce zira..

Bu kıymetli paylaşım için teşekkürler sevgili Motion..
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,928
İstanbul
Güzel bir anektod Baltimora...

Hatta bir dönem Orhan Gencebay'ın karşısına "Arabeskin Anası" olarak da çıkarılmıştı. Neşe Karaböcek hemen hemen tüm müzik türlerini "ticari kaygılardan uzak" sadece sevdiği ve benimsediği için denemiş bir sanatçıdır. Moda hangi türse onu okumamıştır.

NTV'de canlı yayınlanan (Yılbaşı gecesiydi sanırım) nostaljik müzik programında Amerika'da yaşadığını, yeni müzik türleri ve ayrıca "şifalı bitkiler" üzerine araştırmalar yapmakta olduğunu belirtmişti. Hatta bitkiler üzerine bir de kitap yazmakta olduğunu söyledi...

Enerjisi hiç tükenmeyen dev bir ses Neşe Karaböcek...

Şayet kendisi Türkiye'de değil de, Avrupa ya da ABD'de doğsaydı (tıpkı Orhan Gencebay gibi) çok büyük ihtimalle dünya çapında bir sanatçı olacaktı.

Ne yazık ki ülkemizden dünya starı çıkaramıyoruz.

Mesela kendisini Cyndi Lauper'ın yerine koyup "Girls just want to have fun"'ı söylediğini düşündüğümde ondan çok daha iyi yorumlayacağını düşünüyorum. :)
 
Son düzenleme:
Üst