Depo Malı Plaklar, Kopya Plaklar, Anılar vs...

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Ferdi Özbeğen'in rahmetli olduğu dönemde dört adet plağı yeniden piyasaya verilmişti. Nice Yıllara, Yaşadıkça, Bir Sır Gibi ve Başka Başka Bambaşka plaklarını yeni baskı olarak çıktığı gün almıştım. Tabii o sırada bu CD kopyacılığı cinsliği(yeni baskı yerli plakların bir kısmı maalesef ana masterlarda yapılmıyor) hakkında pek bilgimiz yok. Plakları dinledim, o kadar "yavan" geldi ki, bir daha dinleyesim gelmedi. Hala ikinci dinlemeyi yapmış değilim. Tipik CD'lerden plak yapma cingözlüğü. Tam bizlik sahtekarlık! Nasıl duygusuz bir sestir o, neyse biliyorsunuz siz. Ancak Başka Başka Bambaşka plağı farklıydı. Bir kere kapağı biraz yıpranık gibiydi. İlk başta moralim bozuldu. Sonradan öğrendim ki bu plak depo malıymış. Zamanındaki ilk baskıdan kalma plakmış yani. Dinlerken de diğerlerine göre müthişti. Tam plak dinleme keyfi buydu işte. Onunla avundum resmen. Artık pek bulunmuyor kapışıldı gitti. Şimdi zamanında o plağı ele geçirdiğim için şanslı olduğumu düşünüyorum. Acaba sonradan piyasaya verilen Başka Başka Bambaşka albümleri nasıl bir kayıttır?..

Ferdi Özbeğen Başka Başka Bambaşka'dan başka(isim komik geldi şimdi!) Müslüm Gürses'in Küskünüm'de depo malı olarak elime geçen bir başka sıfır plak. Aklıma geldi, hayatımda mağazadan aldığım tek bir dönem baskısı plak oldu. 1990'ların başında ilk maaşımı alınca koşa koşa gidip pikaplı çok katlı müzik seti alayım dedim, ancak bulamadım. Pikaplı müzik seti üretimi durmuştu! Sonra yaşadığım ilçenin bir "bakkalında" buldum. Mahalle bakkalı aynı zamanda halı, elektronik eşya filan da satıyordu. Elinde CD katı bile olan Yu-Ma-Tu marka bir set vardı. Tabii ben de o zamanlar bu markanın uzak doğu malı olduğunu sanan sazanlardandım! Uzak doğu malı bir müzik setim olduğunu sanarak sevinçle almıştım. Neyse, ertesi gün koşarak Ankara'nın Sıhhiye'sinde bulunan Ada kitabevine gidip o zamanlar çok sevdiğim Çağdaş Türkü grubunun "Bekle Beni" plağını 19 liraya aldım(bu günün fiyatıyla da aynı, 20 lira civarı diyin siz). Tezgahtar çocuk grubun "Delikanlıya" isimli plağını da çıkarıp "abi bak bu da var güzel, al istersen" dedi. Ama ben istemedim, Bekle Beni'yi alıp çıktım. Bekle Beni orijinal dönem baskısı olarak tamamı en fazla 4-5 kez dinlenmiş bir halde koleksiyonumda duruyor. Kenar Mahalle'de Bir Pazar Günü'nü ise yılda bir kez mutlaka dinlerim. Çok keyifli parçadır.

Delikanlıya plağı ne mi oldu? Almadım sonradan da... Çok yıllar sonra dank etti kafama ama bulamadım bir daha. Bir kere Gitti Gidiyor'da bir açık arttırmada bir örneğini gördüm, 780 liradan açık artırma devam ediyordu. Gülümsedim sadece acı acı...

Selamlar
Lami
 

Gabby

Onursal Üye
18 Haz 2012
264
1,450
Plaklar, Anılar vs...

45'lik olsun 33'lük uzunçalar olsun, elde tutarken veya duvarda fon amaçlı asılı halleri bile sıcacık bir
duygu oluşturur. Hala hafızamdadır aynı karakterli fontla çok estetik olarak kotarılmış Barclay-Rivera
logoları. Liberty'nin özgürlük heykelli, Elektra'nın ipek böcekli, Apple'ın ikiye bölünmüş yeşil elmalı,
Atlantic'in A'sı büyük kırmızı-siyah temalı eski logosu...

Dual Pikap edinme hayalinin tutkuya dönüştüğü; Elvis'in Rubberneckin'ini, Gal Kaplanı Tom Jones'un
Looking Out My Window'unu son ses açarak komşu kızlara hava atmalar ve yine ses rengiyle Adamo'nun
Türkiye şubesi rahmetli Okyay'ın Gel Esmerim'ini Adamo diye yutturmalar gibi anıları da cabası. :)

Fark yaratan Betül Atlı plak kapakları da o yıllardan aklımda kalan güzelliklerden. Bende de olması lazım,
hafızam yanıltmıyorsa, yazlıkta koli içindeki plaklarım arasında biri Don Paulin'in If Were a Rich Man'İ,
diğeri de Hey dergisi sayesinde Türkiye'yi komşu kapısı yapıp sıkça konsere gelen Hollanda'lı Tee-Set'in
Ma Belle Amie 45'likleri. Galiba yıllar sonra suskunluğunu Rock grubu Nemrud için bozmuş, Betül hanım,
bileklerine sağlık.

Ankara çıkışlı Çağdaş Türkü candır. Tolga Çandar'ın hüzün yumağı tınısı yetmezmiş gibi sözleri de ayrı
vuran her parçası dinlenir, özellikle de Yolculuk, Rami Kışlası ve Kenar Mahallede Bir Pazar Günü...

Bu güzel zaman yolculuğuna vesile olduğun için teşekkürler Lami Tiryaki. :)
 
Son düzenleme:
Üst