Eski Türk Filmlerinde Kullanılan Türkçe Müzikler

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Eski Türk Filmlerinde Kullanılan Türkçe Müzikler

"Kalan Müzik" plak şirketi "Unutulmaz Yeşilçam Şarkıları" adlı 2 CD'den oluşan bir albüm çıkarmıştı (ya da 2 ayrı CD). Bunlarda Türkçe şarkılar yer alıyordu. Gönül Akkor'dan Zeki Müren'e, İnci Çayırlı'dan Gönül Yazar'a onlarca sanatçının seslendirdiği 2 CD dolusu şarkı, beyaz perdede sinema sanatçılarının söyler gibi yaptığı şarkılardan oluşuyordu.

Sevgili "Baltimora" bu konunun yabancı müziklerle ilgili kısmını yazmış (şurada). Bu da konunun yerli kısmı olsun. Daha önce o konunun altına eklemiştim, ama anlaşılır olması için ayrı bir başlık olarak açtım.

Unutulmaz_Ye_il_am_ark_lar.jpg


Discogs sitesinden plakların içeriği:
Discogs_da_Unutulmaz_Ye_il_am_ark_lar.jpg


Not: Kapakları görünen CD'ler daha sonraki bir versiyona ait. Discogs sitesinde ise 2006 yılındaki versiyona ait bilgiler yer alıyor. Şarkıların bazıları farklı, sıralamada da minik değişiklikler var..

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Albüm yine "Kalan Müzik"ten, bu kez CD'de, filmlerde şarkı söyler gibi yapan aktrislerin "gölge sesi" olan Belkıs Özener'den 25 Yeşilçam şarkısı yer alıyor. Aşağıdaki Youtube videosunda albümün 24. şarkısı "Tamba Tumba"nın klibi var, Belkis özener seslendiriyor, Türkân Şoray filmde söyler gibi yapıyor. Bu tuhaf şarkı o yıllarda mizah dergilerine de konu olmuştu, ya Fırt ya Gırgır'daki bir karikatürü hiç unutmuyorum: sanırım soydaşlarımızla ilgili olarak Bulgaristan'la aramızda gerginliklerin yaşandığı günlerdeydi, karikatürde Bulgar hükümeti sözde bu şarkının yer aldığı filmin TRT'den kaldırılması karşılığında soydaşlarımızla ilgili bütün taleplerimizi kabul edeceklerini bildiriyordu! Yeter ki bu şarkıyı kesin, moralimiz çok bozuluyor filan diyorlardı! Karikatürü aradım, bulamadım. Şarkının nakaratı "tamba tumba esmer bomba..." şeklinde.

Discog_dan_B._zener_Sahibinin_Sesinden.jpg


Belkıs Özener - Tamba Tumba (Türkân Şoray)

 
Son düzenleme:

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,630
Gaziantep
Wikipedia zaman zaman göz attığım bir ansiklopedi (idi).
Toplumun bilgilenmesine tahammülü olmayanlar kapattı.
Ama olsun bu bilgiler (belki) orada da yoktu.
Teşekkürler.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Film 1969 yapımı "Menekşe Gözler". Oynayanalar Sadri Alışık, Fatma Girik ve Erol Büyükburç. Bu filmi ilk kez TV'de seyretmiş ve bu sıradan bir Yeşilçam filmi değil, bu film mutlaka önemli ellerden çıkmış diye haykırmıştım. Nitekim film sitelerine baktığımda Yönetmenin Atıf Yılmaz, senaristin Safa Önal olduğunu okudum. Görüntü yönetmeni Çetin Tunca'ydı, müziğini de Metin Bükey yapmıştı vs. Filmin renkleri de çok iyi korunmuştu. Filmde Sadri Alışık da şarkı söylüyordu.

Menekşe Gözler -Sadri Alışık
 
Son düzenleme:
Üst