Juanito

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Juanito
Türkiye'yi Asıl Vatanı Sayan Bir Şarkıcı

1950'li ve 1960'lı yıllarda bütün dünyada bir "Latin müziği" fırtınası esiyordu. "Los Machucambos", "Los Lobos", "Los Indios", "Los Paraguayos" gibi birçok Latin müziği grubunun yıldızı o yıllarda parladı. Bunlar "Guantanamera", "El Cóndor Pasa", "La Bamba" gibi yüzlerce klasikleşmiş şarkıyı müzik dünyasına kazandırdılar. Plâkları çok satıyor, Avrupa ve ABD'de sürekli turnelere çıkıyorlardı. Hepsinin adı "Los"la başladığı için bu Latin gruplarına "Loslu gruplar" da deniyordu. Türkiye'de o yıllarda zaten bir "aranjman modası" vardı. Haliyle bu tür şarkılara da talep vardı. Radyolarda sürekli bu tarz parçalar çalındı. Bu gruplardan bazıları Türkiye'ye de geldiler. Los'lu gruplardan nispeten az tanınan bir tanesi de "Los Alcarson"du. 1965 yılında İzmir'e gelen grup "Mogambo" adlı kulüpte çalmaya başlamıştı. Bu grubun gelişi Türkiye'ye çok güzel bir insanı kazandırmıştı: Grubun solisti Tunus doğumlu, Cezayir asıllı Fransız şarkıcı "Juanito"yu. Türkiye'ye aşık olan bu şarkıcı, grubu geri döndükten sonra 7 yıl daha ülkemizde kaldı. Daha sonra İstanbul'da da çalıştı. "Fecri Ebcioğlu"nun yazdığı sözlerle çok sayıda 45'lik Türkçe aranjman plâk doldurdu. Bunlardan en unutulmazları "Arkadaşımın Aşkısın", "Gardiyan" (etme beni ziyan diye devam eder!), "Kumsaldaki İzler"dir. Bunlar o günün modasına uygun olarak "aranjman" türünden şarkılardı, yani yabancı şarkıların Türkçe sözlü "cover"larıydı. Juanito 1970'lerde Fransa'ya dönüp taksi şoförlüğü yapmaya başlamış, orada gırtlak kanserine yakalanarak sesini de kısmen kaybetmişti. Sonraki yıllarda (2000 yılı) kısa bir süreliğine yeniden Türkiye'ye dönen şarkıcı "Canım Vatanım" adlı bir derleme albüm CD'si yaptı. Canım vatanım'dan kasıt Türkiye'dir, Juanito Türkiye'yi vatanı olarak kabul ediyordu. Hattâ o yılllarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak istemişti ama Demirel onu oyaladığı için bunu gerçekleştirememişti.

Juanito'nun Türkiye serüveni ile ilgili aşağıdaki yazı "Nokta" dergisinin 7 Şubat 1993 tarihli sayısında çıkmış.(Not: Makalede Juanito için İspanyol asıllı denmiş. Bu yanlış. Grubunun adından dolayı (Los'luydu ya!) hep İspanyol asıllı zannedildi. Bu yanılgının bir nedeni de Juanito'nun solistliğini yaptığı "Los Alcarson" topluluğunun İspanyol olması olabilir.)

Juanito_NOKTA_93_ub_001.jpg

Juanito_NOKTA_93_ub_002.jpg


Juanito_Can_m_Vatan_m.jpg


Juanito "Arkadaşımın Aşkısın"ı söylüyor. Şarkı "Enrico Macias"ın "La Femme de Mon Ami" şarkısının
Türkçe versiyonu. Türkçe Sözlerini "Fecri Ebcioğlu" yazmış.
Arkadaşımın Aşkısın - Juanito

Juanito'dan bu kez özgün bir parça. "Ay Beyaz Deniz Mavi". Müzik ve Sözler: "Selahattin Sarıkaya"
Ay Beyaz Deniz Mavi - Juanito

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

"Canım Vatanım" CD'sinin kitapçığından birkaç sayfa.

Juanito_CV_CD_insert.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

15 Ocak 2006'da kendisiyle yapılan bir röportajda Juanito, diğer Türkiye anılarının yanı sıra aslen Cezayirli olduğundan da bahsediyor ve TC vatandaşı olmaya çalıştığı günleri anlatıyor.

Juanito_r_portaj_001.jpg

Juanito_r_portaj_002.jpg


"Atilla Dorsay"ın "Ne Şeker Şurup Şarkılardı Onlar" kitabında Juanito ile ilgili satırlar.
Dorsay Juanito'nun milliyeti ile ilgili yanılmış.
AT_LLA_DORSAY_Ne_eker_urup_ark_lard_Onlar1.jpg


Müzik yazarı "Naim Dilmener"in "Bak Bir Varmış Bir Yokmuş" adlı kitabından Juanito ile ilgili pasaj.
NA_M_D_LMENER_NA_M_Bak_Bir_Varm_Bir_Yokmu_1.jpg


 
Son düzenleme:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,949
ordu-turkey
Valla ne varsa eskilerde o 45'lik plak yıllarında varmış. Öyle güzel eserler var ki pop ya da klasik Türk müziği hepsinde çok güzel eserler var. Şimdinin müzikleri beni sarmıyor. Scanfan üstad sana ne yazsam yetersiz çok kaliteli paylaşımların adamısın, selam olsun.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,696
llbs.jpg


Yalnız, "Los Lobos" bu gruba dahil değil, yanlış hatırlamıyorsam. Onların asıl yıldızı 80'lerde parladı, tam olarak 1987'de, "La Bamba" şarkısıyla. 1987'de, 50li yıllarının genç yıldızı, 17 yaşında uçak kazasında yaşamını yitiren Meksika'lı "Ritchie Vallens"'in (gerçek adı Ricardo Esteban Reyes) hayatını anlatan ve adı gene "La Bamba" olan bir film çevrilmişti, Vallens'i "Lou 'Diamond' Phillips" oynuyordu (oysa Phillips, Latin kökenli değil, Kızılderili ve Filipinli kökenlidir. Herhalde benzerliği yüzünden rol için seçilmiş).
Veya, aynı adı taşıyan ikinci bir toplulukta olabilir. "Los Lobos" (yani "kurtlar") o kadar olagandışı değil neticede.

Ritchie'nin sesinden "La Bamba"yı aşağıdan dinleyebilirsiniz. Biraz konu dışı oldu, kusura bakmayın..
www.youtube.com/watch?v=Jp6j5HJ-Cok
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311
...yalnız, "Los Lobos" bu gruba dahil değil, yanlış hatırlamıyorsam. Onların asıl yıldızı 80'lerde parladı, tam olarak 1987'de, "La Bamba" şarkısıyla. 1987'de, 50li yıllarının genç yıldızı, 17 yaşında uçak kazasında yaşamını yitiren Meksika'lı "Ritchie Vallens"'in (gerçek adı Ricardo Esteban Reyes) hayatını anlatan ve adı gene "La Bamba" olan bir film çevrilmişti, Vallens'i "Lou 'Diamond' Phillips" oynuyordu (oysa Phillips, Latin kökenli değil, Kızılderili ve Filipinli kökenlidir. Herhalde benzerliği yüzünden rol için seçilmiş).
Veya, aynı adı taşıyan ikinci bir toplulukta olabilir. "Los Lobos" (yani "kurtlar") o kadar olagandışı değil neticede....
biraz konu dışı oldu, kusura bakmayın


Gerçekten "Los Lobos" 1960'ların değil 1970'lerin grubuymuş. 1973'te kurulmuşlar. Aradan uzun yıllar geçince 60'larla 70'leri karıştırmışım (yaşlanınca insanın babasıyla sanki aynı yaşta olması gibi!). Zaten bu grupların çoğu Güney Amerika kökenli bile değillerdi. Sadece elemanları veya elemanlarının bir bölümü Güney/Orta Amerika ülkelerinden veya diğer Latin ülkelerinden olurlardı. Meselâ "Los Machucambos" "Paris"te kurulmuştu. "Los Paraguayos" gibi bazı gruplar adları üzerinde ilgili ülkenin gruplarıydılar. "Türkiye"de de bu "Loslu gruplar"a özenerek kurulmuş bir iki topluluk vardı. Bunlardan en tanınanı "Los Çatikos"tu. Bu, Türkiye'de "aranjman müzik akımı"nın öncüsü piyanist şantör "İlham Gencer"in Şişli'de kendisine ait olan "Çatı gece kulübü"nde 1962 yılında kurduğu orkestraya verdiği isimdi. Solistlerinden biri de "Ajda Pekkan"dı. Diğer Türk "Loslu" grup ise "Ergüder Yoldaş"ın 1960'larda İzmir'de, İzmirli gençlerle kurduğu "Los Esperanza" grubudur.(şurada onlarla ilgili bir yazı yazmıştım.)

 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
Sevgili Scanfan, her zamanki gibi birbirinden renkli ve kıymetli paylaşımlarınızla nostalji kısmımıza ayrı bir hava katıyorsunuz. Bu özel bilgiler için teşekkürler....
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,086
36,743
İstanbul
Biraz hüzünle, biraz keyifle okudum yazıyı.

Haliyle sanatçının şu anki durumunu merak ediyor insan. İnternette aradım ama bir şey bulamadım. Umarım sağ ve afiyettedir.

Bu geceyi Juanito şarkıları eşliğinde tamamlayacağım.

Teşekkürler, üstadım.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Ses mecmuasının 30 Eylül 1967 tarihli 40. sayısında "Juanito" ile ilgili haber.


Juanito_Ses_1967.jpg

 
Son düzenleme:
Üst