Lulu - To Sir with love (1968)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,319
Lulu - To Sir With Love (1967)

1967 tarihli İngiliz filmi "To Sir With Love" (anlamı: "Öğretmenime sevgilerle") için özel olarak bestelenmiş aynı adlı şarkıyı, filmde de önemli bir rolü olan İskoç şarkıcı "Lulu" seslendirmişti. Filmde seslendirilen şarkı daha sonra plâk olarak da çıktı, plâk ABD'de listelerde 1 numaraya kadar çıktı. Film Türkiye'de ilk kez İstanbul'da, 1968'de Yeni Melek, As ve İpek sinemalarında aynı anda "Sevgili Hocamız" adıyla gösterime verildi. Yönetmeni ve senaristi Shogun dizisinden tanıdığımız Avustralyalı James Clavell'dır. Gençlik-okul filimlerinin eski örneklerinden biri olan bu filmin başrolünde Amerikalı siyahi oyuncu Sidney Poitier var (Poitier bu filmlerin en eskisi olan 1955 tarihli Amerikan filmi "Blackboard Jungle"da o zamanlar asi öğrenci rolündeydi, öğretmeni ise Glenn Ford'du. Buradaki filmde ise Poitier artık öğretmen olmuştur) Filmin senaryosunun dayandığı 1959 tarihli otobiyografik roman da filmin gösterildiği yıl (1968) Türkiye'de "Öğretmenimize Sevgilerimizle" adıyla yayımlanmıştı (İnkılap ve Aka yayınevi).

Kendine uygun bir iş bulamadığı için haylaz ve itaatsiz öğrencilerin toplandığı Londra'nın varoşlarındaki bir lisede öğretmen olarak işe başlayan Poitier (asıl mesleği mühendislik), önce disiplinsiz öğrencilerle çatışır. Bizim Hababam Sınıfı'nın öğrencileri ne kadar inandırıcıysa bu filmdeki kazık kadar öğrenciler de o kadar inandırıcıdır. Üstüne üstlük öğretmen bir de siyah derilidir. Ancak azimli ve sabırlı çıkan öğretmen öğrencileriyle arkadaş olmayı dener ve onların kalplerini kazanır. Haylaz öğrenciler yola gelmiş ve akıllanmışlardır. Sonuç tam bir başarıdır. Lulu teşekkür mahiyetinde hocasına bu şarkıyı söyler.


Lulu - To Sir With Love

Şarkının özgün İngilizce sözleri
Lulu - To Sir With Love

Those school girl days of telling tales
And biting nails are gone
But in my mind I know
They will still live on and on

But how do you thank someone
Who has taken you from crayons to perfume?
It isn't easy, but I'll try

If you wanted the sky
I would write across the sky in letters
That would soar a thousand feet high
To Sir, with love

The time has come for closing books
And long last looks must end
And as I leave I know
That I am leaving my best friend

A friend who taught me right from wrong
And weak from strong
That's a lot to learn, what
can I give you in return?

If you wanted the moon
I would try to make a star
But I, would rather you let me give my heart
To Sir, with love

Filmin senaryosunun dayandığı 1959 tarihli roman 1968'de Türkiye'de de yayımlanmıştı
oretmenimize_sevgilerimizle_roman.jpg


DVD kapağı
tosirwlovedvdbzb.jpg
 
Son düzenleme:

cngz1

Aktif Üye
3 Ara 2011
388
9,653
İstanbul
Resimde görülen kitap bende mevcuttur. Çok teşekkürler Scanfan bir nostaljiyi hatırlattın en sevdiğim filim ve müziklerinden biridir.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,919
İstanbul
Bu filmi hatırlayamadım ama Sidney Poitier'ın öğrenci rolünde olduğu, 1955 yapımı "Blackboard Jungle"ı hatırlıyorum. Sanırım bu film 1981 ya da 1982 yıllarında TRT'de oynamıştı.

Özellikle, hepsi birbirinden asi öğrencilerin; öğretmenlerinin iyi niyetle sınıfa getirdiği plakları parçaladıkları sahne beni bayağı üzmüştü..

Bu güzel paylaşım için teşekkürler sevgili scanfan..
 

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,015
Bastiani Kalesi
Sevgili öğretmenim filmi aklımda -belki de Sidney Poitier oynadığından- ABD'de geçiyor gibi kalmış, meğer İngiltere Londra'da geçiyormuş, tabii yıllar oldu seyredeli.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,319
Sevgili öğretmenim filmi aklımda -belki de Sidney Poitier oynadığından- ABD'de geçiyor gibi kalmış, meğer İngiltere Londra'da geçiyormuş, tabii yıllar oldu seyredeli.
Londra'da çekilen filmin ABD'de hiç iş yapmayacağı düşünülüyordu (Amerikalılar pek Avrupa filmlerinden haz etmezler), ama beklenenin aksine "To Sir, With Love" ABD'de de iyi gişe yaptı. Sidney Poitier ise aslında Bahamalıdır ve küçük yaşta ABD vatandaşı olmuştur. Artık 86 yaşında olan aktör şimdi bir diplomattır ve Bahamaların Japonya büyükelçisidir.
 
Son düzenleme:
Üst