"Rock'n Roll'un Kralı" Elvis Presley..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,930
İstanbul
Q8lf_HV4.jpg

Konu nostaljik müzik olup ta "Rock n Roll'un kralı"ndan bahsetmemek tabi ki olmaz. Ben Elvis ile babam sayesinde çok ufak yaşta tanışmıştım zira evde çok sayıda plağı mevcuttu. (Ki hala mevcut, en ufak kardeşim hepsine gözü gibi bakmaktadır ) Anlamasam da şarkılarını büyük bir beğeni ile dinler, sonra kendi kendime bir şeyler mırıldanırdım. Tabi ki o dönemde hiç İngilizce bilmediğimden çoğunu kafamdan sallardım. :) Ne zaman bir yerde Elvis parçası duysam, aklıma hep o erken çocukluk dönemlerim gelir..

Biraz da Elvis Presley'den bahsetmek gerekirse; 08 Ocak 1935 ile 16 Ağustos 1977 tarihleri arasında yaşamıştır. ABD'li şarkıcı, müzisyen ve aktördür. Dünya çapında "Rock'n Roll'un kralı" ya da kısaca "kral" olarak tanınır. Diğer lakabı olan "Elvis The Pelvis" ise 1950'li yıllarda kendisine takılmıştır. Böyle söylenmesinin nedeni ise ilginç dansı olduğu kadar argo bir ifade ile o zamanların tutucu toplumunda yakışıklı ve seksi olduğunu ifade etmek amaçlı uygun bir argo söylem daha doğrusu modern bir deyim olmasıdır.

Allah vergisi bir sese sahip Elvis; zenci ve beyaz tonlarını rahatlıkla kullanabiliyordu. Kilise müziğinden, popüler müziğe; Rock'n Roll'dan Blues tarzına kadar çok çeşitli türlerde eserler vermiştir. It's Now or Never gibi opera tarzında yakın parçaları bile seslendirmiştir. My Way gibi bazı cover çalışmalarının şöhreti, asıllarını dahi geride bırakmıştır.

Yaşamı boyunca her türlü şöhret, unvan ve zenginliği yaşayan Presley'in şöhreti hayata gözlerini kapatmasından bu yana on yıllar geçmesine rağmen hiç azalmadı. Dünyanın her köşesinde hala taklit yarışmaları yapılmaktadır. Çok sayıda Hayran kulüpleri ve web siteleri vardır. Sayısız televizyon, radyo programı ve belgesele konu olmuştur. Hayranları ona o kadar bağlanmışlardır ki halen onun ölmediğine ve ıssız bir yerde şöhretten uzak bir yaşam sürdüğüne inananlar dahi vardır. Ayrıca özellikle ABD'de ölümden dönen insanların Işıklı bir tünel gördüm. Elvis bana tünelin sonundan el sallıyordu anlatımları bilimsel araştırmalara konu olan bir fenomene dönüşmüştür.

NOT: Bilgiler Vikipedia'dan derlemedir..
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,930
İstanbul
Elvis'in; 1957 yılında taşındığı Memphis'teki Graceland malikanesi önünde,
motoru ile tasvir edilmiş güzel bir resmi.. Malikane Elvis'in ölümünden sonra müzeye çevrilip hayranlarının ziyaretine açılmıştır. Öyle ki Graceland, her yıl yarım milyon ziyaretçiyi çekerek adeta darphane gibi para basmaktadır. :)

v9_Lz_Yp_R.jpg
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Elvis Binayı Terkedince
İngilizcede bir Deyiş
(Elvis has left the building)


Bu deyiş ilk önceleri (1956) kendi üzerindeki basit anlamı taşıyormuş, yani "Elvis Presley"in konserleri bittikten sonra onun sahneye bir kez daha çıkmasını ve birkaç şarkı daha söylemesini uman ve bekleyen heyecanlı kalabalığı avutup sakinleştirmek ve dağıtmak için söylenmiş basit bir cümleymiş. "Elvis binayı terketti", ve arka kapıdan çıkıp polis eşliğinde gideceği yere gitti...şeklindeki cümle sonradan yaygınlık kazanmış ve taşıdığı anlamın dışında da bir slogan, replik veya parola gibi kullanılmaya başlamış. Meselâ çok ateşli bir tartışmadan sonra grubu terkeden heyecanlı bir kişinin arkasından ortaya söylenen ortamı yatıştırıcı bir cümle olarak. Spor müsabakalarında filan da kullanılmış (ABD'de tabii). Bu deyim ansiklopedilerde de geçiyor (marjinal değil yani). Bir de bu deyişle aynı adı taşıyan bir sinema filmi varmış (Elvis Has Left the Building, 2004) "Cem Yılmaz"ın da bu deyişi içinde barındıran bir skeci var, ama Cem Yılmaz "Elvis Binayı Terkedince" deyişini burada bambaşka ve mizahi bir anlamda kullanmış. Bunu kendisinin uydurduğunu tahmin ediyorum, ben bu anlamda kullanıldığını daha önce duymamıştım.

Elvis Presley'in popüler kültürde ne denli geniş bir yer tuttuğunun örneklemek için bunları yazdım.
Elvis Binayı terkedince

 

ayberk

Süper Üye
14 Nis 2011
310
388
Eyüp Sultan
ELVİS HAKKINDA SÖYLENENLER:

"O harika bir insandı. Onun gibileri bir daha bulamayacağız. Onu kaybedince bir anda her şeyimi kaybettiğimi sandım."
Michael Jackson

"Elvis'den önce, hiçbir şey ama hiçbir şey yoktu"
John Lennon

"Onun büyüklüğü hakkında hiçbir fikriniz yok, gerçekten yok! . Size neden çok yüce bir insan olduğunu anlatamam ama o öyle işte. Tarif edilemez. O sansasyonel, o heyecan verici."
Phil Spector

"Ne zaman canım sıkkın olsa bir Elvis şarkısı dinler ve çok iyi hissederdim."
Paul McCartney

"Elvis'i duyana kadar hiçbir şey beni bu denli etkilememişti. Eğer Elvis olmasaydı Beatles da olmazdı."
John Lennon

"Hollywood'a yakışan bir şey varsa o da bir Presley filmidir."
Hal Wallis

"Birçok sağlam adam geldi geçti. Taklitçiler türedi. Rakipler de yok değildi. Ancak sadece bir kral var."
Bruce Springsteen

"O, benzersiz bir sanatçıydı. Taklitçilerin arasında bir orijinal."
Mick Jagger

"Bu oğlanın, her şeyi vardı. Onun bakışları, hareketleri, idareciliği ve yeteneği vardı. Ve O bizim ve birçoklarının beğendiği gibi bakmadı. O'nun konuşma tarzı, oyun tarzı... O gerçekten farklıydı."
Carl Perkins

"Ben, sadece onun bir hayranı değildim; ben onun kardeşiydim. O, benim iyi olduğumu söyledi; ben, onun iyi olduğunu söyledim. Bu konuda hiç tartışmamız olmadı. Elvis çalışkandı, kendini adadı, ve Tanrı da onu sevdi. En son Graceland'da birlikte iken bir incil şarkısı olan Old Blind Barnabus'ı söyledik. Onu seviyorum ve cennette onu görmeyi umarım. Onun gibi bir başkası olmayacak."
James Brown

"Kalbin atmayı kestiğinde içinde olanı bilmenin dünyada bir yolu yok. Tüm dünya sarsıldı. Senden geriye yeller esiyordu."
Robbie Williams
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Rock müziğinin ikon ismi Elvis Presley Mad mizah dergisine defalarca konu olmuştu. Bunlardan en ilginci (bence) Nisan 1997 tarihli "Super Özel Sayı 120"nin kapağıdır. Joe DeVito'nun çizdiği kapakta Mad'in maskotu Alfred Neuman Elvis olarak betimlenmiş. Kapak resminde Elvis'İn kilo aldığı son yıllarına gönderme yapılmış. Haliyle göbekli bir Elvis çizilmiş, elinde de mikrofon yerine tavuk butu var. Elvis 16 Ağustos 1977'de ölecektir.

d32347v.jpg



 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,930
İstanbul
Elvis Presley Posteri (Ses / 11 Eylül 1965 / Sayı 37)


Rock müziğinin ikon ismi Elvis Presley Mad mizah dergisine defalarca konu olmuştu. Bunlardan en ilginci (bence) Nisan 1997 tarihli "Super Özel Sayı 120"nin kapağıdır. Joe DeVito'nun çizdiği kapakta Mad'in maskotu Alfred Neuman Elvis olarak betimlenmiş. Kapak resminde Elvis'İn kilo aldığı son yıllarına gönderme yapılmış. Haliyle göbekli bir Elvis çizilmiş, elinde de mikrofon yerine tavuk butu var. Elvis bu tarihten 4 ay sonra, 16 Ağustos 1977'de ölecektir.
Sevgili Scanfan her paylaşımınız çok güzel ama özellikle MAD paylaşımlarınızın yeri kalbimde daha özel.. :) Bu trajikomik bir kapağa sahip özel sayıyı ilk defa gördüm, size çok teşekkür ederim. Ben de Kral'ı bir kez daha anmak için arşivimdeki bir Elvis posterini sizlerle paylaşmak istiyorum.

'Ses' dergisi (11 Eylül 1965 / Sayı 37)

Elvis-Presley-Ses-11-Eyl-l-1965-Say-37.jpg
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,213
3,864
Osmaniye
Elvis'in o bel kemiğinden güç olarak yapmış olduğu dansları bilirsiniz. Aklıma Forrest Gump gelir. Hani Forrest küçükken yürüyemez ve ayaklarında demirler vardır, bir gün evlerine (evlerini pansiyon olarak kullanmaktadırlar) Elvis gelir ki henüz ünlenmemiştir, gitariyla çalmış olduğu melodilere küçük Forrest ayaklarıyla yapmış olduğu hareketlerle eşlik eder. Yıllar sonra Elvis küçük Forrest'in ayak figürlerini yaparak ünlenir. Filmde Forrest'in cümleleri hoşuma gider. "Bir gün evimize daha sonra Kral olarak çağrılacak olan bir genç geldi....Krallık zor bir iş olmalı!" Bu ya da buna benzer cümlelerdi tam hatırlamıyorum. Güzeldi, hem filmi hem de o sahneleri kaçırmayın derim.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Elvis'in onlarca lakabı olmuş, ama bunlardan ikisi kalıcı olmuş: "Rock'n'Roll'un Kralı" ve "Elvis the Pelvis". "Pelvis" Latince kalça kemiği anlamına gelir ama Batı dillerinin çoğunda tıp dili dışında, gündelik konuşmalarda da aynı anlamda kullanılır. Elvis'e "Kalça Elvis" lakabı takılması daha şöhretinin ilk yıllarındayken gerçekleşmiş.

Bugün sıradan, hatta gülünç sayılabilecek bu kalça hareketi 50'li yılların tutucu Amerika'sında katıldığı bir TV şovunun sansürlenmesine bile yol açmış. Daha önceki bir şovda (Milton Berle Şov) Hound Dog'u söylerken yaptığı hareketler müstehçen bulunmuş, sonraki birçok şovda kamera kalça kısımlarını hiç göstermemiş, yani Elvis daha edepli(!) davanmaya zorlanmış, Hatta tutucu seyircinin gönlünü almak için ilk çıktığı şovda ona bir de frak giydirmişler!


ofe1hw4.jpg


 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,930
İstanbul

Bugün sıradan, hatta gülünç sayılabilecek bu kalça hareketi 50'li yılların tutucu Amerika'sında katıldığı bir TV şovunun sansürlenmesine bile yol açmış. Daha önceki bir şovda (Milton Berle Şov) Hound Dog'u söylerken yaptığı hareketler müstehçen bulunmuş, sonraki birçok şovda kamera kalça kısımlarını hiç göstermemiş, yani Elvis daha edepli(!) davanmaya zorlanmış, Hatta tutucu seyircinin gönlünü almak için ilk çıktığı şovda ona bir de frak giydirmişler!

[/CENTER]
Bu özel bilgiler için teşekkürler Sevgili Scanfan. TRT'de de yayınlanan bir çok Elvis belgeselinde o dönemdeki ebeveynlerinin ve kanaat önderlerinin Elvis'in bu tarz hareketlerine tepkiyle ve endişeyle baktığını izlemiş ama bu kadar detaylı bilgiye sahip olmamıştım. Harikasınız!
 
Üst