Ennio Morricone'nin Film Müzikleri (Danimarka Ulusal Senfoni Orkestrası)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

Ennio Morricone'nin Film Müzikleri
Danimarka Ulusal Senfoni Orkestrası Seslendiriyor (2018)

İtalyan film müziği bestecisi Ennio Morricone sayısız filmin müziklerini bestelemişti. Özellikle de Spagetti Westernler için bestelediği unutulmaz müzikler hâlâ kulaklarımızdadır. 1960'lı yıllarda ortaya çıkan İtalyan kovboy filmleri Western film türüne bambaşka bir soluk getirmişti. 1970'lerin ortalarına kadar süren furya sırasında türün sıradan örneklerinin yanı sıra, Sergio Leone gibi yönetmenler sayesinde bu türün arasından sinemanın bazı başyapıtları da çıkmıştır.

O zamana kadar Amerikan kovboy filmlerinden alışık olduğumuz özelliklerden farklı bambaşka özellikleriyle perdede gördüğümüzde bu filmlere çarpılmıştık adeta. Zaafları olan karakterler (daha doğrusu karaktersiz herifler!) hiç de idealist tipler değillerdi, sefil, yırtık pırtık kıyafetleri ile hayatlarında hiç yıkanmamış gibi duran bu anti-kahramanların çok yakından yapılmış çekimleri nedense midemizi bulandırmazdı. Kan, ölüm, vahşet en ince ayrıntısına kadar gösterilirdi. Fakat bu Spagetti Westernlerin en ayırd edici iki özelliği daha vardı: Bunlardan ilki bu filmlerde o zamana kadar hiç duymadığımız çok ilginç silahların kullanılmasıydı. Çok namlulu özel yapım tabancalar, müzik aletlerinin, ayakkabıların veya başka objelerin içine ustaca yerleştirilmiş özel yapım silahlar vs. İkincisi de tabii ki müzikleriydi. Ennio Morricone gibi (şimdi 91 yaşındaymış) bestecilerin yaptığı müziklerde insan sesi, ıslık, armonika, elektronik cihazlar vs başarıyla kullanılmıştı. Bu filmlerin müzikleri aradan yarım asır geçtikten sonra bile aklımızdan çıkmıyor. 1966 tarihli "İyi, Kötü ve Çirkin"in müziği tarihin en etkileyici müziklerinden biri seçilmiş.

Danimarka Ulusal Senfoni Orkestrası Ennio Morricone anısına bir dizi konser vermiş (hâlâ da programlarında var). Müziklerin icra ediliş şeklini çok ilginç buldum. Çok özel bir ışıklandırma, dekor, sahne düzenlemesiyle müthiş bir mizansen yapmışlar, koro da müthiş. Morricone'nin müziklerinde kullandığı ilginç aletleri de konserde kullanmışlar (mesela rüzgar sesi çıkaran bir alet getirmişler, ıslık sesi çıkaran "ocarina" denen alet var, hatta sahnede silahlar bile patlıyor!). Kameraları bu özel müzik aletlerine odaklayan resim seçiciyi de ayrıca kutlamak lazım. Konser kayıtlarındaki beni etkileyen birkaç parçayı buraya alıyorum. Orkestra yönetmeni Sarah Hicks. Diğerleri de Youtube'da var sanıyorum. Arada bir de Nino Rota'nın bestelediği orkestra süiti var: Baba. Diğerleri Ennio Morricone'ye ait.


Morricone-yt.jpg


İyi, Kötü ve Çirkin - Danimarka Ulusal Senfoni Orkestrası

Birkaç Dolar İçin - Danimarka Ulusal Senfoni Orkestrası

Bir Avuç Dolar - Danimarka Ulusal Senfoni Orkestrası

Batı'da Kan Var (Bir Zamanlar Batı'da) - Danimarka Ulusal Senfoni Orkestrası

Orkestra bir de Nino Rota bestesi seslendirmiş: Baba.
Baba - Danimarka Ulusal Senfoni Orkestrası

 
Son düzenleme:

kuriboh

Süper Üye
23 Ağu 2018
494
1,149
şu an dünya'da
Görüntü'de silah vardı,
o çıksın diye izledik,
o da en son çıktı.
Enteresan işler.
Dolar üçlemesi süper.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

voyagerman

Kıdemli Üye
5 Eki 2016
191
523
Ankara/Batıkent
Daha dün sabah yürüyüşünde Film müzikleri dinliyordum. Morricone, Hans Zimmer, John Williams bu üçü dedim kendi kendime, bu dünyadan değil..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

SiyahTurk

Aktif Üye
23 Ara 2017
141
474
Zonguldak
Benim için western filmleri, Sergio Leone westernleri ve diğer westernler diye ikiye ayrılır. Ve onun filmleriyle bütünleşen Ennio Morricone müzikleri muhteşemdir.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
'Ustaların Ustası' Ennio Morricone'nin müziklerini Cüneyt Arkın'ın çevirdiği mafya filmlerinde de rastlardık.. Paylaşım için teşekkür ederim Sevgili Scanfan.
 
Üst