Elvis Presley 1977'de Bugün Ölmüştü

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,318

Elvis Presley 1977'de Bugün Ölmüştü
(8 Ocak 1935 - 16 Ağustos 1977)
Onu "Surrender" Şarkısıyla Analım

Elvis.jpg


Amerikalı şarkıcı ve aktör "Elvis Presley" öleli tam 40 yıl olmuş, yaşasaydı şimdi 82 yaşında olacaktı. Zira oldukça genç bir yaşta ölmüştü. Ölümünün üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen plâkları hâlâ yılda milyonlarca dolar gelir getiriyormuş. Pek çok şarkısı hoşuma gider ama en çok sevdiklerimin başında 1961 tarihli "Surrender" (teslim ol) gelir. Belki de şarkının orijinali Avrupa kökenli olduğu içindir. Orijinali ise 1902 tarihli bir Napoliten şarkı olan "Torna a Surriento"dur (Sorrento'ya geri dön). Opera şarkıcılarından pop şarkıcılarına kadar bu Napoliten şarkıyı neredeyse cover'lamayan şarkıcı kalmamıştır. Sorrento İtalya'da Napoli körfezine bakan turistik bir yerleşim bölgesidir. Şarkının sözlerinde adam bölgenin güzelliklerini sıraladıktan sonra kendisini terkedip başka diyarlara giden sevgilisine "Sorrento'ya geri dön" diye yalvarır. Tabii Elvis Presley'in versiyonu biraz farklıdır.

elvis-presley-surrender-rca.jpg


Elvis Presley - Surrender (1961)
Elvis Presley - Surrender (1961)

maxresdefault.jpg


Ünlü İtalyan Tenor "Enrico Caruso" (1873-1921) "Torna a Surriento"yu seslendiriyor.
Enrico Caruso - Torna a Surriento

Not: Kentlerin güzelliklerini vurgulayan pek çok şarkı vardır ("Portofino" meselâ). "Torna a Surriento", "Portofino" gibi şarkılar dünyanın dikkatini bu küçük turistik beldelere çekti, onlara para kazandırdı. Benzer şarkılar bizde neden az, merak ederim. Güzelliklerini ve özelliklerini sürekli olarak yitiren kentlerimizle gurur duymuyor muyuz yoksa? Eskiden Erol Büyükburç'un "İzmir Geceleri-Güzel İzmir"i vardı mesela. Ayrıca İzmirli Dario Moreno'nun şarkıları, Hatta bir Fransız, Marc Aryan bile "İstanbul" diye Fransızca bir şarkı yapmıştı, ayrıca "Moda Yolu"nu Türkçe söylemişti. Patricia Carli "Özlerim İstanbulu" diye plak yaptı, "Eartha Kitt"in "Uskudara Giderken-A Turkish Tale" daha da eskilerden (50'ler). Bizi tanıtan şarkılar varsın yabancılardan gelsin, sakıncası yok, ama neden sürdürülemedi, neden 1960'larda kaldı hepsi?

 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,907
İstanbul
Hızlı yaşayıp erken öldü maalesef. O yıllarda yaşça çok küçük olsam da öldüğünü haberlerde izlediğimi çok iyi hatırlıyorum. Toprağın bol olsun Kral..
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,734
44,007
denize sıfır
Bana hiç hitap etmemişti.
Adam kraldı ama benim kralım değildi.:)
İlginç bilgileri okumaktan çok keyif alıyorum Scanfan usta.:)
Teşekkür ederim, selamlar.:)
 
Üst