scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"After The Fox" Filminin Müziği ve Jeneriği
Peter Sellers "The Hollies" Grubuna Eşlik Ediyor

After The Fox (The Hollies ve Peter Sellers)

"İtalyan Yeni Gerçekçiliği" sinema akımının ünlü yönetmeni "Vittorio de Sica"nın 1966'da çektiği (ve oynadığı) "After The Fox" diye bir filmi vardı (Bizde 1970'te "Sevimli Mahkûm" adıyla gösterildi), "Bisiklet Hırsızları" gibi mesajı olan filmleri yönetmiş olan De Sica'nın çizgisinin dışında bir film türü olduğu için biraz da eleştirilmişti (oysa De Sica, bu filmin de mesajı var demişti). Kadroda kimler yoktu ki: "Peter Sellers", tarihi epiklerin eski yıldızı "Victor Mature" (Samson ve Dalila), "Britt Ekland" (İsveçli aktris, o tarihte Peter Sellers'la evliydi, ayrıca "Altın Tabancalı Adam"da Bond kızıydı), "Martin Balsam" (12 Öfkeli Adam), "Akim Tamiroff" (Topkapi) ve "Lando Buzzanca" (1970'lerde Türkiye'de de gişe rekorları kıran "Erkek Dediğin" serisi filmlerin komik İtalyan aktörü).

İşte bu filmin jenerikte de işitilen müziğini "The Hollies" adlı İngiliz grubuyla birlikte Peter Sellers seslendiriyordu. Şarkının sözleri de filmin konusuna paralel gidiyordu: Peter Sellers'ın canlandırdığı "Tilki" lakaplı (İngilizcesi: Fox) bir İtalyan soyguncu Mısır'dan çalınan büyük miktardaki altın külçelerini İtalya'ya sokabilmek için kendini bir "Yeni Dalga" film yönetmeni olarak tanıtır ve suç ortaklarıyla birlikte ücra bir İtalyan balıkçı kasabasında sözde bir filmin çekimlerine başlarlar. Şarkının sözleri de: "-Tilki de kimmiş?; -Tilki benim; -Sen kimsin?; -Ben benim!; -Ben dediğin kimdir?; -Ben bir hırsızım"...diye devam eder. Beste: Burt Bacharach, sözler: Hal David. Bir de o yıllarda film jeneriklerinde animasyon grafiklerle birlikte vurucu bir müzik kullanılması adeti vardı galiba, tıpkı "Pembe Panter" filminin jeneriğinde olduğu gibi (hattâ o jenerikten bir çizgi film dizisi doğmuştu ve jenerik müziğini de çizgilerle beraber diziye taşımıştı).

Küçük bir sürpriz de şu: Bu filmin afişini "Frank Frazetta" çizmiş. Sadece afişi de değil, 6 adet lobi kartını ve soundtrack albümünün LP kapağını da o çizmiş. Bir önceki yıl da Woody Allen'ın "What's New, Pussycat?" (anlamı: N'aber Kedicik?) filminin afişlerini yine Frazetta yapmış, bu nedenle "After The Fox" afişindeki promosyon yazısı şöyle: "'kediciği' yakaladınız... Şimdi de Tilki'nin peşine düşün!". Merak ediyorum, acaba jenerikteki animasyonda da "Frank Frazetta"nın dahli var mıdır? Not: 1965 yapımı "What's New, Pussycat?" Türkiye'de "Evlenmekten Korkuyorum" adıyla gösterilmişti.

Fox_afi_1.jpg


Başka bir afiş:
Fox_afi_2.jpg


Afişin orijinal çizimleri bir açık arttırmaya konmuş (Çini ve suluboya)
Fox_afi_3.jpg


Soundtrack albümünün kapağı. Onda da Frank Frazetta'nın çizimi kullanılmış.
Fox_afi_5_plak.jpg


Lando Buzzanca'yı tanıdınız mı? Erotik komedi serisi "Erkek Dediğin" filmleri
ile 70'lerde ortalığı kırıp geçirmişti. O zamandan beri tek bir filmi bile
TV'lerde gösterilmedi. Yani yaşı 50'nin altında olanlar onu tanımıyorlar.

Fox_afi_4_Buzzanca.jpg


 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Defalarca izlenesi filmlerden.. Digiturk bir ara sıklıkla yayınlıyordu. Her izleyişte ayrı bir keyif alırım. :) Teşekkürler sevgili Scanfan..
 
Üst