scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

James Bond'un Tabancası "Walther PPK 7.65mm"
Bizim "Kırıkkale"nin Aynısı

Geçtiğimiz gün hayatını kaybeden sinemanın 3'üncü Bond'u
"Roger Moore" "Altın Tabancalı Adam" (1974) filminde.
Christopher Lee'nin altın tabancasına karşı Roger Moore'un Walther'ı.

Bond_RM_Golden_Gun_Walther.jpg


Ian Fleming'in yazdığı ilk 5 romanda James Bond'un üzerinde taşıdığı silahı bir "Beretta 418"di. Ancak Dr. No romanıyla birlikte standart silahı "Walther PPK 7.65mm" oldu. Bu yarı otomatik tabanca Alman Walther firması yapımı olup ilk kez 1929'da Alman polis teşkilatı için üretilmişti. PP lafı da oradan gelmektedir, yani polis tabancası anlamına "Polizeipistole"nin baş harflerinden. Daha sonra başka ülkelerde de üretildi. 1930'da tasarlanan PPK modelinin açılımı ise "Polizeipistole Kriminalmodell"'dir, yani dedektif modeli. İşte James Bond'un kullandığı tabanca budur, yani İngiliz ajanına Alman tabancası. Küçük, kolay taşınan ve iyi gizlenebilen, tutukluluk yapmayan savunma amaçlı bir silah olduğu için bir silah uzmanının tavsiyesiyle Ian Fleming yarattığı kahramana bu silahı kullandırtmaya başlamış. İlk film "Dr. No"da bu silaha geçen Bond 18 filmde daha bu modeli kullandı. "Yarın Asla Ölmez" ve onu takip eden iki filmde de yine Walther'in başka bir modelini kullandı. Tabi olayların akışı gereği Bond'lar başka silahlar da kullanmışlardı, ancak resmi görev silahları buydu (aşağıda görülen PP modeli).

1972_Walther_PP.jpg


Onlarca ülkede üretilen Walther PPK tabancaları, Türkiye de de "Makine Kimya Endüstrisi" (MKE) tarafından 2. Dünya Savaşı'nın bitiminden beri üretiliyor. Türkiye'dekinin adı meşhur "Kırıkkale". Kırıkkale tabancalarının hem 7,65 hem de 9 mm mermi atan modelleri mevcut. Uzun yıllar boyunca güvenlik güçlerinin ve devlet kurumlarının değişmez resmi görev silahıydı, kopyalandığı aslının aksine sık sık sorun çıkartıyordu, bu nedenle resmi kurumlarda geri plâna itildi. Sanırım hâlâ üretiliyor.

K_r_kkale_tabanca.jpg


Bond_RM_ve_Walther.jpg


 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
Keyifle okuduğum bir yazı daha.. Sayenizde her geçen gün her yerde kolay kolay bulamayacağımız bilgiler ediniyoruz. Teşekkürler sevgili Scanfan..
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311
Sevgili Scanfan ansiklopedi gibisin oku oku bitmez.Bu arada altın tabancalı adamın tabancası da Alman malı Luger değilmi üstad?


1900-1942 arasında Almanların kullandığı Luger (Parabellum) marka tabanca, savaş filmleri sayesinde sürekli Nazilerle özdeşleşmiş olduğu için bir zamanlar sinemada kötü adamlara hep Luger kullandırırlardı, tabanca aslında biraz da Luger'i andırmıyor değil, ama bu bir Luger değil, sevgili "voyagerman". James Bond'un "Altın Tabancalı Adam"(1974) filminde kötü adam Scaramanga'nın (Christopher Lee) elindeki tabanca senaryo için özel tasarlanmış benzeri olmayan bir tabancaydı. Zaten saçma sapan bir şekli vardır. James Bond'u tuzağa düşürmek için Scaramanga sofrada altından yapılmış çakmağını (fişek yatağını oluşturacaktır), sigara tabakasını (kabzayı oluşturacak), dolmakalemini (namluyu oluşturacak) ve bir de kol düğmesini (tetiği oluşturacak) birbirine monte ederek bir altın tabancaya dönüştürüyordu. Silahın yine altından yapılmış bir tek mermisi vardı, onu da kemer tokasında saklıyordu. Çekimler için bu tabancadan üç adet yaptırılmış.


Golden_gun_Alt_n_Tabanca.jpg

 
Son düzenleme:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,620
İzmir
Hani bazen gazetelerden hoşumuza giden ilginç yazı ve resimleri keser saklarız ya işte sevgili scanfan'ın yazıları da benim için aynı. Çok ilginç ve çok değerli bilgiler içeren yazılar için teşekkürler üstadım. Bir ara bütün yazılarınızı toplayıp bir e-dergi gibi paylaşırsanız derli toplu bir arşivimiz olur.
 
Üst