Kathrine Switzer, 1967 yılında Boston Maratonu'na katılan ilk kadın.

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
801
12,206
Kathrine Virginia "Kathy" Switzer, Amerikalı yazar, TV yorumcusu ve maraton koşucusudur. Boston Maratonu'na katılan ilk kadın.

d5f506f6fd8.jpeg


1967 yılında, kadınların katılamadığı maratonda koşarken engellenmeye çalışılmış, ancak erkek arkadaşının desteğiyle koşmayı sürdürerek yarışı bitirmiştir.

385c927ab31.jpeg


1967 Boston maratonu'nda Jock Semple adlı yarışın komite başkanı tarafından saldırıya uğramış kadın maratoncu. Sporda kadın-erkek eşitliği üzerine hareketlenme yaşayan o günlerin sembollerinden biridir.

1967 Boston Maratonu'nda, Bobbi Gibb adlı bir kadın, önceki yıl olduğu gibi resmi olmayan bir şekilde koştu ve maratonu bitirdi çünkü kadınların katılmasına izin verilmiyordu. Bir başkası, Kathrine Switzer, yarışa resmi olarak bir "gözden kaçma" olayı ile girdiğinde, Semple koşarken onu durdurmaya çalıştı.

Switzer anılarına şöyle yazmıştı: "İri bir adam saldırmaya hazırdı ve ben daha tepki gösteremeden omzumu tuttu ve beni geri geri çekerek bağırdı: 'Erkeklerin arasından çık ve yarışa katılma numarasını bana ver!

'"Switzer'ın erkek arkadaşı Semple'ı kenara itmeyi başardı. Switzer'i yarıştan çıkarmaya çalışan Semple'ın fotoğrafları medyada yaygın olarak yer aldı ve hayatının ilerleyen dönemlerinde Semple, maratonda yarışan kadınlarla ilgili tutumunu tersine çevirdi. Marja Bakker'e (yarışın sonraki organizatörü) göre, "Kural ayarlanıp kadınların yarışa katılmasına izin verildiğinde, Jock onların en sadık destekçilerinden biriydi. Çok ilericiydi."


4cfc50d75cf.jpeg

Semple daha sonra Switzer ile 1973 yılında barıştı.
 
Üst