ABD'de 1967'de Tabuları Yıkan "Siyah -Beyaz Aşk"

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
782
11,931
ABD'de 1967'de Tabuları Yıkan "Siyah -Beyaz Aşk"

Loving ailesi, Virginia'daki ön verandalarında. YALNIZCA 53 yıl önceydi - insanın aya ilk ayak basmasından sadece iki yıl önce - ABD Yüksek Mahkemesi, ABD anayasasındaki On Dördüncü Değişikliğin Eşit Koruma ve Yargı Süreci Maddelerinin ihlali olarak ırklararası evliliği yasaklayan yasaları iptal etti.

Amerika'nın güney eyaletlerinde bir ilki gerçekleştiren aşkın kahramanı olan siyahî Mildred Loving'in, beyaz kocası Richard Loving'in evlenmek istemesi, o dönemde 17 eyalette uygulanan ve siyahlarla beyazların evlenmesini yasaklayan kanunlara takılmıştı.

Tutuklanarak mahkemeye çıkarılan genç çift boşanmayı reddetmişti. Mahkeme, çifti Virginia dışında 25 yıl yaşama şartıyla serbest bırakmıştı. Washington'da sürgün hayatına başlayan genç çiftin yürüttüğü hukuk mücadelesi sonucunda Amerikan Yüksek Mahkemesi 1967 yılında evlilik hakkını anayasal güvence altına almış ve 17 eyaletteki ırkçı yasaları iptal etmişti.

Bu karardan sonra çift memleketleri Virginia'ya geri taşınabilmişti. Evliliğin erkek kahramanı Richard Loving ise 1975 yılına hayatını kaybetmişti. Amerika'da 1967 yılında ırkçı tabuları yıkan evliliğin gelini Mildred Loving ise, 2008 yılında hayatını kaybetti. Evlilikleri ülke gündemini uzun süre meşgul etmesine rağmen Mildred Loving medyadan uzak durması ve utangaç yapısıyla dikkat çekmişti.

Uzun yıllar boyunca sürdürdüğü sessizliğini 2007 yılında kısa bir röportaj için bozan Loving, "kahraman değil sadece gelin olmak istiyordum" demişti. Bu olayın ardından çiftin evlendiği tarih olan 12 Haziran, Amerika'da halen farklı ırklardan ve renklerden kişilerin evliliklerinin kutlandığı "Sevme Günü" olarak kutlanıyor.

2016 yapımı Loving filmi, ırklararası evlilik yapmış bir çifti, Richard ve Mildred Loving’i, konu ediniyor. Loving çifti 1958 yılında evlendikleri için Virginia hapishanesinde mahkûm edilir. Michael Shannon, Joel Edgerton, Marton Csokas ve Ruth Negga gibi isimlerin oyuncu kadrosunda yer aldığı filmin yönetmenliğini Jeff Nichols üstlenmiş.
Özgün olan siyah-beyaz fotoğrafı biraz renklendirdim.

13a946b3afe.jpeg


e3b746fe01c.jpeg

Loving ailesi, Virginia'daki ön verandalarında.
 
Üst