Wenn ich mir was wünschen dürfte (Gece Bekçisi filminin şarkısı)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

Wenn ich mir was wünschen dürfte
("Gece Bekçisi" Filminin Şarkısı)
Charlotte Rampling / Marlene Dietrich

İtalyan kadın yönetmen "Liliana Cavani"nin 1974 tarihli tartışmalı filmi "Gece Bekçisi"nin ("Il Portiere di Notte", veya "The Night Porter") hüzünlü şarkısı "Wenn ich mir was wünschen dürfte". Bestecisi "Frederick Hollander". Filmden alınmış buradaki klipte şarkıyı filmin başrol oyuncularından İngiliz "Charlotte Rampling" seslendiriyor. Başrolü paylaştığı büyük İngiliz aktör "Dirk Bogarde" da bu klipte var. Pasolini'nin "Salò" gibi filmleriyle aynı kategoriye (Nazisploitation-Nazi İstismarı Sineması) sokulan bu film rahatsız edici temalarından dolayı çok tartışma yaratmıştı.
Konusu şöyle: 1957'de Viyana'da bir otelde gece görevlisi olarak çalışan zararsız görünümlü Max'in (Bogarde) monoton hayatı otele bir orkestra şefi ve karısının (Rampling) gelmesiyle altüst olur. Zira Max'in eski bir Nazi SS subayı, Rampling'in de onun komutanı olduğu toplama kampındaki tutuklulardan biri olduğunu öğreniriz. Aralarında o yıllarda sado-mazoşistik bir ilişki vardır ve yıllar sonra bir kez daha karşılaştıklarında bu ilişki yeniden alevlenir. Filmde geriye dönüşlerle bazı toplama kampı anıları canlandırılır. Bu klipte Nazilerin kampta verdiği sapkın partilerden birinde Charlotte Rampling "Wenn Ich Mir Was Wünschen Dürfte" adlı şarkıyı seslendirir. Bu şarkı aslında "Marlene Dietrich"in şarkısıdır. Filmde şarkıyı gerçekten Charlotte Rampling mi söylüyor, yoksa söyler gibi mi yapıyor (playback) tam çıkaramadım. Şayet playback'se asıl söyleyen ya Marlene Dietrich veya Greta Keller olmalı. Klibin sonunda Rampling'i koruyup kollayan Nazi kampı komutanı Bogarde, sevgilisinin canını sıkan bir mahkumun başını bir kutu içinde Rampling'e hediye eder. Rampling'in hediyeyi(!) gördüğünde verdiği örtülü tepki ile hediyeyi veren Bogard'ın hediyesine verdiği sapkınca önemin mimiklerine yansıması görülmeye değer. Şarkının anlamı: "Keşke bir dilekte bulunabilseydim"


1974 yapımı "Gece Bekçisi" filminde "Charlotte Rampling" söylüyor (ya da playback yapıyor?)
Charlotte Rampling - Wenn Ich Mir Was Wünschen Dürfte
1960 tarihli "Wiedersehen mit Marlene" albümünde "Marlene Dietrich" söylüyor. Aranjör Burt Bacharach.
Marlene Dietrich - Wenn Ich Mir Was Wünschen Dürfte
"Gece Bekçisi" (Il Portiere di Notte) filminin tanıtım fragmanı
"Gece Bekçisi"nin fragmanı
Filmin afişleri..
Ym1D67X.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
İnsanin gizemli ya da farklı arzularının
("normal" dediğimiz sınırların ötesinin)
incelendiği özel filmlerden biri, izlemem
lazım şimdi. Teşekkür ederim Scanfan.
 

Makinist16000

Kıdemli Üye
8 Eyl 2010
123
220
Bursa / Osmangazi
Charlotte Rampling'de genç olmuş demek zamanında... Şahsen tanıyamadım . Hep olgunluk dönemindeki rolleri denk gelmiş belli ki bana.

Özel bir film olduğu belli... Sinemacıların daha farklı , daha özgün işler nasıl yapabilirim dediği dönemlerden kalma bir esere benziyor. Lakin izleyebileceğimi zannetmiyorum .Herkese ve her bünyeye uygun bir yapım olmayabilir. Kendi adıma en azından şunu söyleyebilirim . Zihinde bazı kapıların hiç açılmaması gerekir .

Değerli Scanfan şunu tüm samimiyetimle belirtmem gerek ki açtığınız tüm konuları, makale veya yazılarınızı büyük bir keyifle takip ediyorum.
Bu son cümlemin ardına "Ama" eklemeyi aklımdan bile geçirmem. İyi ki varsınız ...
 
Son düzenleme:
Üst