Cem Karaca&Kemal Sunal - 1 Mayıs (1978)

Julien Sorel

Kıdemli Üye
10 Eki 2010
177
937
Şikago fabrika doludur. Kentin göbeğinde, en yüksek binaların çevresinde bile fabrikalar vardır. Şikago fabrika doludur. Şikago işçi doludur.

Haymarket semtine geldiğimde dostlarımdan, her 1 Mayısta bütün dünyanın selamladığı işçilerin 1886’da asıldıkları yeri bana göstermelerini istiyorum.

“Buralarda bir yerde olmalı” diyorlar. Ama tam yerini bilen yok.

Şikago kentinde Şikago şehitlerinin anısına anıt dikilmemiş. Ne bir heykel, ne bir taş, ne bir bronz levha. Hiçbir şey yok.

1 Mayıs tüm insanlığın gerçekten evrensel olan tek günüdür; dünyadaki tüm tarih ve coğrafyaların, tüm din ve dillerin, tüm kültürlerin kesiştiği tek gün. Oysa Amerika Birleşik Devletlerinde 1 Mayıs bütün öbür günler gibi bir gündür.

1 Mayısta herkes olağan biçimde çalışır ve emekçi sınıfının haklarının gökten (ya da patronun elinden) zembille inmediğini hiç kimse ya da hemen hemen hiç kimse anımsamaz.

Haymarket’te yaptığım sonuçsuz araştırmadan sonra dostlarım beni kentin büyük kitapçısına götürüyorlar. Ve orada köşe bucağı gözden geçirirken, salt rastlantıyla, sayısız sinema ve rock posterlerinin arasına karışmış olan eski bir poster buluyorum. Poster bir Afrika atasözünü görüntülemiş:

“Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar av tarihleri avcıyı övecektir.”



Eduardo Galeano, Kucaklaşmanın Kitabı, Can Yayınları
 

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
61
44
denizci
Sağol üstadım, iyi bayramlar.

imagescag6xwd1.jpg
 
Üst