Dueling Banjos (Deliverance filminden)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324
Dueling Banjos ("Deliverance" filminden)

John Boorman'ın 1972 tarihli filmi "Deliverance"ın (Türkiye'de "Kurtuluş" adıyla gösterilmişti) unutulmaz "Dueling Banjos" (düellocu banjolar) sahnesi. İngiliz yönetmen John Boorman filmi ABD'de çekmiş, başrollerde Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty ve Ronny Cox oynamışlardı. Filmin uyarlandığı 1970 tarihli roman, James Dickey'in yazdığı "Deliverance" da yine Türkiye'de "Nehir" adıyla 1971'de "Babil Kitap"tan çıkmıştı.

Doğa tutkunu dört şehirli arkadaş bir hafta sonunda ABD'nin güney eyaletlerinden Georgia'da, üzerine inşa edilecek baraj nedeniyle bir süre sonra sonsuza kadar ortadan kalkacak olan nehirde son kez bir kano yolculuğu yapmak isterler.
Ancak vahşi tabiatın içinde akıp giden nehirde ormanın derinliklerine doğru girdikçe yolculuk bir kâbusa dönüşecek ve bu dört şehirli arkadaş gerçek bir hayatta kalma mücadelesi vereceklerdir. "Hillbilly" denen kaba saba yöre insanı onlara dünyayı dar edecektir. (Not: Bu Hillbilly denen dağ köylüleri, Al Capp'ın yarattığı Li'l Abner (Hoş Memo) çizgi dizisinde çok daha sempatik gösterilmişti)

Fimin başlarında yer alan bu sahnede arabalarına benzin ikmali yaparlarken Drew'un (Ronny Cox) vakit geçirmek için tıngırdatmaya başladığı gitarına zihinsel özürlü köylü çocuğunun banjosuyla cevap vermesi ve sıkı bir düete başlamaları görülmektedir. Müziğin evrenselliğini ve kültürler arası birleştirici özelliğini vurgulayan önemli bir sahnedir bu. Oysa bir süre sonra bu çocuğun belki de akrabaları olan Hillbilly'ler onların canına kastedecek hattâ arkadaşlardan Bobby'nin (Ned Beatty) ırzına bile geçeceklerdir. Bu parça filmin soundtrack albümünde de başat yer tutuyordu.




Üst sırada: Filmin uyarlandığı 1970 tarihli roman "Deliverance" ve 1971 tarihli Türkçe çevirisi "Nehir".
Ortada: Romandan uyarlanan 1972 tarihli film "Deliverance" ve Türkçe afişi "Kurtuluş".
Altta: Filmden alınmış bir sahne.

deliverance_g_rseller.jpg
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,927
İstanbul
Güzel bir sunumla yaptığın bu paylaşım için teşekkürler sevgili Scanfan..

Bu arada eskiden Burt Reynolds filmleri ekranlardan eksik olmazdı şimdilerde ise sanki tüm kanallar iş birliği etmişcesine adamın bir tek filmini bile oynatmıyorlar...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324
Güzel bir sunumla yaptığın bu paylaşım için teşekkürler sevgili Scanfan..
Bu arada eskiden Burt Reynolds filmleri ekranlardan eksik olmazdı şimdilerde ise sanki tüm kanallar iş birliği etmişcesine adamın bir tek filmini bile oynatmıyorlar...

Bu benim de dikkatimi çekti, sayın Baltimora. Sadece Burt Reynolds filmleri değil, sinemanın klasikleşmiş hiçbir filmi şimdilerde ücretsiz kanallarda yok. Bir John Ford filmi olan "Gazap Üzümleri", Visconti'nin "Leopar"ı, Roberto Rossellini'nin "Roma, Açık Şehir"i, Jean Renoir'ın "Harp Esirleri", Jean Vigo'nun "L'Atalante"si vs. vs. hepsi eskiden TRT ekranlarında seyrettiğimiz filmlerdi. TRT eskiden neredeyse bir sinema okulu gibiydi, hep öyle devam edecek sanmıştım. Şimdi varsa yoksa sulu melodramlar ya da yavan aksiyon filmleri. İnsanların düşünmeden sadece eğlenmelerini amaçlıyorlar gibi bir düşünceye kapılıyorum bazen. Saygılar.
 
Son düzenleme:
Üst