Raj Kapoor - Awara Hoon (1951)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324
Raj Kapoor - Awara Hoon (1951)

Hindistan sinemasının gelmiş geçmiş en ünlü siması Raj Kapoor'un hem yönettiği, hem başrolünü oynadığı hem de yapımcılığını üstlendiği 1951 tarihli siyah-beyaz film "Awara", Türkiye'de "Avare" adıyla gösterilmişti (Awara kendi dilinde de "berduş" anlamına geliyor, zaten "Avare" sözcüğü de Türkçe'ye Farsça'dan girmiştir). Hint filmleri o yıllarda bizim ülkemizde haftalarca gösterimde kalıyor, kapalı gişe oynuyordu (daha önce de Mısır filmleri öyleydi). Bunlar bildik konuları işleyen melodramlardı ama seyirciyi asıl cezbeden bunların duygulu müzikleriydi. "Awara" filmi aslında sadece Türkiye'de değil tüm dünyada benzer ilgiyle karşılandı. Filmin şarkılarından biri olan "Awara Hoon" da çok tutuldu ve uluslararası alanda kabul gördü (aslında şarkıyı "Mukesh" adında bir şarkıcı seslendiriyordu). Türkiye dahil birçok ülkede yerel versiyonları yapıldı. Türkçe versiyonunu Hollanda doğumlu Türk şarkıcı Ragga Oktay (Oktay Yurtalan) "Avare" adıyla seslendirmişti. Burada her ikisi de yer alıyor.

Raj Kapoor'un 1951 tarihli "Awara" filmi için bestelenen "Awara Hoon" şarkısı​


Ragga Oktay'ın Türkçe coverı "Avare"​
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,931
İstanbul
Güzel bir nostalji oldu, teşekkürler..

Ben de rahmetli Sadri Alışık'ın başrolünde oynadığı, 1964 yapımı "Avare" filmindeki performansını paylaşıyorum..

Keyifli seyirler..

 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,734
44,020
denize sıfır
Rahmetli babam çok severdi. Galiba babamın ilk sinemada gördüğü filmmiş hep bahsederdi. Kulağa hoş geldiği için ben arasıra dinlerim, bu arada babamı düşünür, hüzünlenirim. Teşekkürler sevgili dostum..
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,044
20,235
Kamlançu
Ülkemizde sadece filminin en az 3 farklı versiyonu yapıldığına göre (benim izlediğim, belki daha fazlası vardır.) dönemin en önemli filmlerinden birisiydi diyebiliriz. Müzikleri de aynı şekilde defalarca taklit edilmiştir. Bence birebir modellemeyle yapılmaya çalışılan İzzet Altınmeşe tarafından seslendirileni en güzelidir.
Hint filmleri ve müziklerinin dünyada nasıl kendine yer ettiğine dair güzel bir yazı şu sitede bulunmakta. Avare hakkında da kısa bir şeyler var içerisinde...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst