İki Film, İki Dans Sahnesi

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,323

İki Film, İki Dans Sahnesi
Biri 1975 SSCB, Diğeri 1988 ABD filmi

Filmlerden aklımızda kalan sayısız dans sahnesi vardır. Romantik, komik, gülünç, tuhaf, şaşırtıcı, çoşturucu, saykodelik vs. internette bunların birçoğu mevcut. Bunların bazılarında da garip bir çekicilik olur, şarkının dilini anlamazsınız ama dansın koreografisi, müziğin melodisi, oyuncular, dekorlar, jest ve mimikler vs bir araya gelince hepsi birden bir duygu yaratır. Elinizde olmadan filmin veya ortamın geneli hakkkında bir fikir yürütmeye çalışırsınız, bazen tutar da. Aşağıdaki kliplerden ilki bir "Sovyet" filmine ait, 1975 tarihli "Afonya". Çevrildiği yıl gişe rekorları kırmış, 60 milyon kişi izlemiş. Youtube'daki videosunun izlenme sayısı da yine milyonlarla ölçülüyor. Ben önce klibi izledim, sonra merak edip filmi de izledim. Bu komedi filmi Afonya adındaki alkolik ve çalışmaktan hoşlanmayan bir tesisatçının başaşağı doğru giden hayatının öyküsünü anlatıyor. Klipte danseden filmin kahramanı Afonya. Yıllar yılı ABD filmlerinin kuşatması altında olduğumuzdan onların yaşam tarzları ve kültürleriyle içli dışlı olduk. Neredeyse New York'un, San Fransisko'nun sokaklarını adım adım ezberledik. Çin, Kore filmlerinden de gına geldi. Kapalı, daha doğrusu bize gösterilmeyen bir ülke olduğu için SSCB'ni gündelik yaşantısı hakkında pek bir fikrimiz yoktu (Sınırımızın hemen ötesinde Türkçe konuşulan birtakım Sovyet Cumhuriyetleri olduğunu çok çok sonraları öğrenmiştik, ve çok şaşırmıştık!). Gerçi şimdi SSCB diye bir şey de kalmadı ya. Belki de bunun getirdiği meraktan son yıllarda eski Sovyet filmlerine taktım, dikkatle izliyorum. Belki de bizim o yıllardaki yaşam tarzımıza çok benzeyen bir yaşam tarzlarının olduğundandır. Filmin tamamı internette var, ama İngilizce altyazılı. Şarkının adını, türünü filan aradım bulamadım. Altyazılardaki sözlerinden bir sevgiliye hitaben söylenmiş bir şarkı olduğu anlaşılıyor, muhtemelen bir halk şarkısı olmalı (filmde 60. dakikadan itibaren).

Filmdeki altyazıda sözleri şöyle çevrilmiş: "Canım, canım./ Güvercinini sıkıştırmayı bırak! / Güvercinim, güvercinim, / Çok seviyorum! / Kes bağırmayı, kes azarlamayı, / Saklanmayacağım ve kaçmayacağım./ Ben gencim, kalbim arzuluyor,/ Sadece biraz eğlenmek istiyorum!"

afonya-russian-dvd-cover.jpg

Afonya (1975) Dans Sahnesi

Bir de "ABD" filminden bir örnek koydum: 1988 Tim Burton filmi "Beterböcek" (Beetlejuice). Alec Baldwin, Geena Davis, Michael Keaton, Winona Ryder (ilk çıkış yaptığı fim) filan oynuyorlar. Trafik kazasında ölen genç çift öldüklerini ancak kendi evlerine döndüklerinde anlarlar(!) Zira öteki dünyaya kabul edilinceye kadar kendi evlerinde bir hayalet olarak kalmaya mecburdurlar (öteki dünyada da bürokrasi vardır!) Ancak emlakçı evi şehirli zengin züppelere satmıştır. Evin şımarık yeni sahipleri eve yerleşirler ve klasik evde modern ve uygunsuz tadilatlar yaptırmaya başlarlar. Artık hayalet olan eski ev sahipleri onları kaçırtmak için eski kulağı kesik hayaletlerden olan Beterböcek'ten yardım isterler. İşte aşağıdaki sahnede Beterböcek'in marifetiyle (zoruyla!) züppe evsahipleri ve misafirleri durduk yerde "Harry Belafonte"nin 1957 çıkışlı ünlü kalipso şarkısı "Banana Boat"u (Day-O) söylemeye başlarlar (üstelik Belafonte'nin sesiyle!) ve tuhaf danslarını icra ederler (o tarz insanların karizmasını çizecek bir şarkı ve dans)

beetlejuc.jpg

BeetleJuice (1988) Dans Sahnesi

 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,617
hiçbiryerde :)
Beter böcek filmini ve o sahneyi çok severim, defalarca izlemişimdir.
Diğer filmi ise tabii hiç bilmiyordum a a akşam bakacağım.
Keyifli tanıtım ve sunum için teşekkürler üstadım.
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,323


Bir türlü videoyu ekleyemedim önceden ekliyordum şimdi olmadı.Bilen kısaca anlatırsa iyi olur


Sevgili "Beymelikli18", "Resimli Anlatımlar" bölümünde sevgili "büyük beyaz"ın hazırlamış olduğu video ekleme resimli anlatım.. başlıklı bir konu var. Oraya bir göz atabilirsiniz. Yalnız "büyük beyaz" orada önemli bir noktaya işaret etmiş, videonun adresini kopyalayıp yapıştırırken www'ye kadar olan kısmı (yani "http://" kısmını) mutlaka silin. Ya değilse o noktadan itibaren aşağıda kalan tüm mesajların sayfa düzeni bozuluyor. Bu konuyu da ben şurada açıklamıştım: Forumda Sayfa Düzeni Bozukluğunun Önlenmesi
Not: Eklediğiniz film çok eğlenceliydi, birkaç kez izlemiştim.

 
Üst