scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Chuck Berry Öldü
(1926-2017)

Amerikalı siyahi rock şarkıcısı ve gitarist Chuck Berry 90 yaşında hayata veda etti. "Rock and Roll" müziğinin öncülerindendi. Gitar soloları ve ilginç sahne şovlarıyla akıllarda kalan Chuck Berry'nin en ünlü şarkıları arasında "Maybellene" (1955), "Roll Over Beethoven" (1956), "Rock and Roll Music" (1957) ve "Johnny B. Goode" (1958) sayılabilir. "Johnny B. Goode", 1977 yılında fırlatılan ve şu anda Güneş Sistemi dışındaki uzay boşluğunda seyahat etmekte olan "Voyager" uzay araçlarındaki altın plaklarda (Voyager Altın Plak) yer alan tek Rock and Roll şarkısıdır. Huzur içinde yatsın.

chuck_berry_albumu.jpg


Chuck Berry'nin en ünlü şarkısı 1958 tarihli "Johnny B. Goode".

Chuck Berry - Johnny B. Goode

1980'lerde yaşayan Michael J. Fox "Geleceğe Dönüş" (Back to the Future) filminde zaman makinesiyle anne ve babasının henüz lisede öğrenci oldukları 1950'li yıllara geri döner ve müstakbel anne ve babasının arasını yapmaya çalışır. Okulun mezuniyet balosunda Chuck Berry'nin ünlü parçası "Johnny B. Goode"u seslendirir, hem de Chuck Berry'nin bütün sahne numaralarını taklid ederek sahnede fırtına gibi eser. Ama zaman makinesiyle gittiği yıl 1950'lerin başlarıdır ve ahali henüz böyle bir müziğe hazırlıklı değildir. Bu şarkının ortaya çıkmasına ve benimsenmesine henüz birkaç yıl daha vardır! zaten salondakilerden hiçbir tepki alamayınca bunu "Michael J. Fox" da dile getiriyor: "Sanırım sizler daha buna hazır değilsiniz!"

Michael J. Fox - Johnny B. Goode (Back to the Future)

Paradoksa dikkat: Michael J. Fox sahnede "Johnny B. Goode"u söylerken orkestra elemanlarından birisi sahne arkasına geçer ve telefonla Chuck Berry'i arayarak telefonda şarkıyı ona dinletir (1:28 dak). Bu eleman sözde ünlü şarkıcının kuzeniymiş. Telefonda Chuck Berry'ye, "Aradığın yeni bir sound vardı, işte bunu kullanabilirsin" mealinde bir şeyler söyler. Muhtemelen Chuck Berry bundan ilham alarak kendi parçasını besteleyecek ve zaman makinelerinin en bilindik teorik komplikasyonu olan paradoksa düşülecektir. Gelecekten gelen kendi parçasından ilham alarak kendi parçasını bestelemek büyük bir paradoks!

 
Son düzenleme:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
Kuşku yok ki Rock'n Roll'un ve ondan doğan tüm akımların kültürel babalarından biriydi rahmetli.. Işık olsun yolu...
 

oktay_izm

Onursal Üye
8 Nis 2009
3,619
38,280
izmir
Rock müzik yapan ender siyahi müzisyenlerden bir idi. Herkes gibi "Johnny be good" parçasını ben de çok severim. Huzur içinde uyusun...
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Eline gitarı aldığı andan itibaren rock’n’roll’un en ilham verici isimlerinden biri olan efsane müzisyen; Elvis’ten The Beatles’a, The Rolling Stones’tan The Beach Boys’a sayısız ismin en büyük idollerinden biriydi.

Maybellene, Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen ve tabii ki Johnny B. Goode’un da aralarında yer aldığı sayısız hit şarkıya hayat veren Berry, son olarak geçtiğimiz yıl Chuck isimli albümünü açıklamıştı. Bu yıl piyasada olması planlanan albüm, Berry’nin 40 yıl aradan sonra yayınlayacağı ilk stüdyo albümü olacaktı…

Toprağı bol olsun, huzur içinde yatsın..
 
Üst