"Avanak Avni" tiplemesi ve "Avni" dergisi..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
7_BNv52_X.jpg

"Avanak Avni"; usta karikatürist ve efsanevi GIRGIR dergisi'nin kurucusu merhum Oğuz Aral'ın yarattığı bir tiplemedir. Oğuz Aral, dergide ofis-boy olarak çalışan Rıza Külegeç adlı çocuktan esinlenerek bu karikatürü yaratmıştır.

Avni tipik bir gecekondu mahallesi çocuğudur. Hep ezilir ama hiç boyun eğmez. Bazen hileyle, bazen kurnazlıkla, bazen boyun eğer görünerek hakkını korumaya çalışır. 70’li yıllarda Gırgır dergisinin büyük satış rakamlarına ulaşması ile popüler olmuştur.

Avni’nin ünü, Türkiye sınırlarını aşmış; Güney Afrika’daki ırkçı olaylara karşı, Meksika’da ise ABD emperyalizmi karşıtı gurupların sembolü olmuştur. Fransa’da AB anayasasına karşı çıkan guruplar da Avanak Avni tipini kullanmışlardır. Avni ODTÜ’de Troçkist guruplar tarafından da siyasal bir eylemde kullanılmıştır.

Oğuz Aral, ayrıca; GIRGIR'dan ayrıldıktan sonra, 1990-1996 yılları arasında çıkarttığı mizah dergisine Avni adını koymuştur.
 
Son düzenleme:

Kemikdilli

Kıdemli Üye
2 Ocak 2012
194
538
Rıza Külegeç, yanlış bilmiyorsam daha sonra mizah dergilerinde kaligraf olarak çalışmıştır. Rıza Külegeç'in oğlu Dağhan Külegeç'tir. Bu ismi gençler daha iyi bilirler. Dağhan Külegeç oyuncudur. Şimdilerde Survivor programında yer alıyor.

Rıza Külegeç 90'lı yılların Limon/Leman kuşağı için bilinen bir figürdür. Yanlış hatırlamıyorsam Limon/Leman kökenli olan Cem Yılmaz'ın oynadığı birkaç reklam filminde rol almıştı.

Ben Rıza Külegeç'i bizden bir kuşak öncesinin efektör Korkmaz Çakar'ına benzetiyorum. İkisi de teknik işler yapan insanlar olmasına rağmen, ufak çaplı bir şöhret sahibi olmuşlardır.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
Efektör Korkmaz Çakar, radyoda ismini ezbere bildiğimiz adamdı. Adı Kormaz Çakar değil de Musa Okur olsa bu kadar hatırlanmazdı.
 

Dedecan 61

Süper Üye
25 Şub 2019
1,781
4,506
Güzel bir yazı olmuş + Ayrıca avninin reelde Ofis Boydan esinlenerek olduğunuda öğrenmiş olduk..Ayrıca bütün nostaljilerini takip ediyoz sağol usta +
 
Üst