"Sihirbazların En büyük Sırları - Maskeli Sihirbaz" dizisi..

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Sihirbazların En büyük Sırları - Maskeli Sihirbaz" Dizisi
(Türkiye Gösterimi, Show TV, 2000-2002)
"Breaking the Magician's Code: Magic's Biggest Secrets Finally Revealed"
("Sihirbazların Kuralları Bozuldu: Sihrin En Büyük Sırları Sonunda İfşa Edildi")
(ABD gösterimi, Fox TV, 1997-1998)

MASKEL_S_H_RBAZ.jpg


2000 yılında "Show TV"de şöyle bir program vardı. Maskeli bir sihirbaz sahneye çıkıyor, ekibiyle birlikte, daha önceden defalarca seyrettiğimiz, ama nasıl yapıldığına bir türlü akıl erdiremediğimiz şaşırtıcı sihirbazlık numaralarını hem yapıyor hem de bunları nasıl yaptığını teknik detaylarıyla, yakın çekimlerle filan ince ince açıklıyordu, yani sihirbazların kıskançlıkla sakladıkları "sırlarını ifşa ediyordu"! Biz olayı o tarihte şu şekilde algılamıştık: Birtakım sinema filmlerinden de hatırladığımız gibi sihirbazlar "numaralarını" yapmak için yeminli teknik bir ekiple çalışırlar. İllüzyon numaraları için her biri hayranlık uyandıracak türlü çeşitli mekanik araçlar icad etmişlerdir ve haliyle bu mesleki sırlarının herkesçe bilinmesini hiç istemezler. Biz adamı maskeli görünce sihirbazların arasından bir "hain"(!) çıktı ve mesleğin sırlarını ortaya döküyor, tanınmamak için de maske takıyor diye düşünmüştük. Aşağı yukarı böyle de bir şeymiş. Adam orijinal dizide de uzun süre kimliğini saklamış, ama sonunda maskesini çıkartmış. Sihirbazın adı "Val Valentino" imiş. Valentino'dan önce birkaç sihirbaza daha teklif yapılmış ama hepsi de teklifleri geri çevirmişler. Hatta Valentino bile başta bu teklifi birkaç kez geri çevirdikten sonra kabul etmiş. Kabul ettikten sonra da başlangıçta suçluluk hissine kapılmış. Dizinin sonraki bazı bölümlerde ise Valentino'nun yerini başka bir sihibaz almış.

Tanıtım Videosu

Bu Amerikan Televizyon serisinin (Fox TV) orijinal adı "Breaking the Magician's Code: Magic's Biggest Secrets Finally Revealed" ("Sihirbazların Kuralları Bozuldu: Sihrin En Büyük Sırları Sonunda İfşa Edildi"). ABD'nin Fox Televizyonunda 1997-1998'de 60'ar dakikalık dört bölüm halinde yayına verildi ve her bölümde 5 ilâ 8 sihirbazlık numarası ifşa edildi. 2002'de özel bir bölüm yapıldı. 2008'de 13 bölüm daha yapıldı. Toplamda 120'den fazla sihirbazlık numarası sırlarıyla birlikte sergilendi. Daha sonra seçme bölümler kullanılarak 5 adet televizyon filmi de yapıldı. Dizinin sloganı: "Bunu evde denemeyin"di.

Maskli_Sihirbzzz.jpg


Bu dizi ne yazık ki bizde orijinal şekliyle gösterilmedi. "Show TV"de 2000-20002 yılları arasında yayınlanan ve "Ebru Akel"in (daha önce de Meltem Ören'in) sunuculuğunu yaptığı "Hepsi Gerçek" adlı bir "reality programı"nın içinde "dolgu malzemesi" olarak kullanıldı. Dünya televizyonlarından derlenmiş tuhaf ve şaşırtıcı olayların gösterildiği bu şov programı çok geç saatlerde gösterime giriyordu. "Maskeli Sihirbaz"ın bölümleri şov programının içinde küçük bir bölümdü (sanırım tek bir numara gösteriliyordu-oysa orijinalinde bir bölümde en az 5 numara sergileniyormuş). Üstüne üstlük bu numaranın deşifre dildiği ikinci bölüm programın en sonuna bırakılıyordu ki bunu beklemek bir işkenceydi. Tam o bölüm verilirken tuvate ya da çay koymaya gitmişseniz "o sırrı" artık kaçırmış olurdunuz ve meraktan sabaha kadar da uyuyamazdınız! (sabah diziyi sonuna kadar seyreden birinden öğrenmek de mümkündü elbet). "Maskeli Sihirbaz", "Hepsi Gerçek"in içinde bir dolgu malzemesiydi, ama programın kendisinden çok daha fazla ilgi çekiyordu. Programın geri kalan malzemeleri çoğunlukla İspanya menşeli olduğu için, ben o tarihte "Maskeli Sihirbaz"ı da İspanyol yapımı sanıyordum. Oysa Amerikan yapımıymış.

image.png


Dizi bizde başka bir programın içinde dolgu malzemesi olarak gıdım gıdım gösterildiğine göre, yayında kaldığı iki yıl içerisinde orijinalindeki numaraların tamamının gösterilmemiş olması gerekir. Ben de ilerleyen yıllarda uzun süre bu dizinin izini sürdüm. Adını bile tam bilmiyordum. Nihayet geçen yıl "Youtube"da resmi bir kanalı açılmış (Adresi şu: Dizinin Resmi Youtube Kanalı). Bunu görünce sevindim. Buraya yüklenen bazı videolar HD ve çok net, bazıları biraz daha vasat. Ses kuşağı ingilizce ama sırlar yakın plan çekimlerle açıklandığı için bunun çok da önemi yok. Ben birkaç örnek videonun (3 grup halinde 15 numara) linkini buraya aldım. Gerisini resmi kanalından izleyebilirsiniz.

 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Zaman bulup ancak izleyebildim. Sihirbazların ipliğini resmen pazara çıkarmışlar.. :) Herhalde bu videoları hazırlayanların kulakları bayağı çınlamıştır... :) Çok teşekkürler sevgili Scanfan; sayenizde yıllardır nasıl olduğunu çözemediğim bir çok hileyi anlamama yardımcı olduğunuz için..
 
Üst