Müzedeki Hayalet (Belphégor) dizisi..

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316
Müzedeki Hayalet
Belphégor ou le Fantôme du Louvre

Televizyon Dizisi (TRT: 1975, Fransa: 1965)


M_zedeki_Hayalet_ss.jpg


"Müzedeki Hayalet" 1975'te, yani TRT'nin siyah-beyaz yıllarında yayınlanan oldukça farklı bir TV dizisiydi. Kasvetli karanlık çekimleri olan bir korku-gerilim dizisiydi bu. Hatırladığım kadarıyla diyalogsuz, sessiz uzun sekansları vardı ve bu da filmi daha ürkütücü yapıyordu. Louvre Müzesi'nde geçiyordu konusu. Unutulmaz "Juliette Gréco" başroldeydi (Onu "Bonjour tristesse" (Günaydın Hüzün, 1958) filminden tanıyoruz). 1965 Fransa yapımı dizinin orijinal adı "Belfégor"du, bu da şeytan anlamına geliyor, cehennemin yedi prensinden birinin adıymış. Dizi onüç bölüm sürmüş (..müş dedim, zira o yıllarda bunu hesaplamamıştım, sonradan araştırıp öğrendim), 13. ve son bölümü 17 Eylül 1975'te yayına verilmiş.

Aslında dizinin iki versiyonu varmış. Birisi 70'er dakikalık 4 bölümlük bir mini dizi versiyonu. Bir de her bir bölümü 20'şer dakika süren 13 bölümlük (toplamda 4,5 saat) versiyonu. Anlaşılan bizde bu 13 bölümlük versiyon gösterilmiş. Zaten aşağıdaki gazete kupüründen de bölümlerin yarım saat kadar sürdüğü izlenimi ediniliyor. Dizinin orijinali de siyah-beyaz çekilmiş.

Diziyi değişik yapan unsurlardan biri de bir Fransız dizisi oluşuydu. Tüm dünyada sinema salonları ve TV'ler Amerikan hegemonyası altındayken, Türk televizyonu ve sinema salonlarında o yıllarda Fransız (Genelde Avrupa) film ve dizilerine de rastlamak mümkündü. Bir yandan gazete bayiinden (veya eski kitapçıdan) aldığımız "Korku" magazinler, bir yandan da bu dizi. Evde yalnızken asla ikisi bir arada kullanılmazdı! Bizden daha küçük yaştakilerin anlattıklarına göre bu ikisi tek başına alındıklarında, bir süre oturulan divandan kalkılamazmış (tuvaletleri gelse bile), zira divanın altından bir el uzanıp onları çekecekmiş gibi bir hisse kapılırlarmış!. Ebeveynlerinin bir an önce eve gelmelerini ve oları bu işkenceden kurtarmalarını iple çekerlermiş! Bizimse sadece sırtımız ürperirdi. Dizinin müziği de çok etkileyiciydi.

Tabii bunun bir roman uyarlaması olduğunu bilmiyorduk o yıllarda (jenerikte yazmasına rağmen! Jeneriği okuyan kim!) Dizi "Arthur Bernède"nin 1927'de yazdığı aynı adlı romandan uyarlanmış. Sonradan bir-iki sinema filmi de yapılmış. Bir tanesi dizinin gösterildiği yıl sinemalardaydı (ticari nedenlerle alelacele ithal edilmiş olmalı).

13'üncü ve son bölümün anonsu, Milliyet gazetesi TV sayfasından.

M_zedeki_Hayalet_dizi.jpg



Bölüm adları şöyle (13 bölümlük versiyon):

1. Les rendez-vous du fantôme

2. Le Louvre

3. Belphégor attaque

4. Ménardier dans l'impasse

5. Le guet-apens

6. Le secret du Louvre

7. La veuve de 4 heures du matin

8. Le secours aux noyés

9. Bellegarde se fâche

10. L'homme au chien

11. La lumière noire

12 .PS : Soyez là à minuit

13. Le voile se déchire



Bölüm adları (4 bölümlük mini-dizi versiyonu):

1. Le fantôme du Louvre

2. Le secret du Louvre

3. Les Rose-Croix

4. Le rendez-vous du fantôme



 
Moderatör tarafında düzenlendi:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,953
ordu-turkey
O diziyi hatırlıyorum ama açıkçası ben bir bölüm izlemiş sonra beğenmediğim için takip etmemiştim. Aslında o dönem TRT gerçekten çok iyi diziler seyrettirdi bizlere. Sadece dizi olarak da değil, tartışma programları hatta çizgi filmleri bile bugüne göre çok daha iyiydi. Malum şimdi Osmanlıcılık akımları içinde TRT...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,953
ordu-turkey
Yaşım itibariyle bu diziyi hatırlamama imkan yok. Sayenizde böyle bir dizinin varlığından; şimdi haberim oldu sevgili Scanfan.

Bu arada, Mister No'nun "Operadaki Hayalet" adlı macerasına;
bu dizi ilham kaynağı olmuş olabilir mi? Ne dersiniz?.. :)
Zagor'un bile bir macerasında bu konu işlenmişti diye hatırlıyorum. Hatta filmdeki bir sahne aynen vardı. Zaten operadan müzeye kadar gece ıssız olan her yerde bu tema işlenmiştir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
12 Şub 2010
15,006
543,719
Sevgili scanfan klasiklerinden mükemmel bir sunumla damardan bir paylaşım daha.
Müzedeki hayalet, Korku Magazin'lerde bir çok öyküye ilham kaynağı olmuştur ve bir çok çizgi roman macerasına da.
Belfagor, cehennemlik karakterlerin tanınmış simalarından. Martin Mystere maceralarında da işlendi. Ama Dampyr maceralarına da sıkça konuk oluyor.

Korku ögeli film olsun, çizgi roman olsun en favori konularımdandır.
 

cizgibaykus

Kıdemli Üye
13 Ara 2013
110
212
Gerçekten muhteşem bir korku dizisiydi... Tıpkı Fransız polisiyeleri gibi özgün, adeta farklı bir "Fransız korku" yapıtıydı... Hatırlamanız ne güzel, unutulmaması ne iyi... Emeğiniz için teşekkür.
 

zagor-t

Onursal Üye
17 Eki 2012
1,464
20,854
Ben de çok iyi hatırlıyorum bu diziyi.
Dizi, Siyah beyaz filimlerin olmazsa olmazı olan, birden bira duvarda beliren ve uzadıkça uzayan gölgelerle heyacanlındıran filim tekniklerinin bolca uygulandığı, 'Film Noir' akımına iyi bir örnektir.
 

araztekin namık

Yeni Üye
20 Ocak 2010
41
110
Yaşım itibariyle bu diziyi hatırlamama imkan yok. Sayenizde böyle bir dizinin varlığından; şimdi haberim oldu sevgili Scanfan.

Bu arada, Mister No'nun "Operadaki Hayalet" adlı macerasına;
bu dizi ilham kaynağı olmuş olabilir mi? Ne dersiniz?..
....EVET BENDE OPERADA HAYALET ADLI MACERAYI BİR KAÇ KEZ OKUDUM.MİSTER NO'NUN GÜZEL MACERALARINDAN BİRİYDİ.HATTA AZ ÖNCE YİNE BİR MİSTER NO OKUDUM.(29 KASIM2017)
 

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
587
3,700
istanbul
Hayal meyal hatırladığım bir dizi, hemen hemen hiç bir bölümünü hatırlamıyorum fakat adını ve izlerken çok korktuğumu net hatırlıyorum. Sanırım Arsen Lüpen de aynı veya yakın dönemde yayınlanmıştı. O dönemden hatırladığım bir başka şey de gece geç saatte yayınlanan sessiz filmlerdi. Notre Dame'ın kamburunu hatırlıyorum. Özellikle kilisenin tepesinden erimiş kurşunları aşağıya döktüğü sahneler hala gözümün önünde.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst