Eski Kitapçı Nevzat (Karşıyaka'nın Ünlü Bir Kitapçısı)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Eski Kitapçı Nevzat
(Nevzat Güneyer)
10 Mart 1932- 28 Aralık 1990

Aşağıdaki yazıyı nette dolaşırken tesadüfen gördüm ve çok duygulandım. Çünkü "Nevzat Güneyer" beyefendi, yani herkesin bildiği adıyla "eski kitapçı Nevzat" benim 1970'li yılların ortalarından 1990'lara kadar hemen hemen her gün uğradığım, binlerce kez alışveriş ettiğim bir kitapçıydı, dükkanı "Karşıyaka"da çarşı içindeydi. O yıllar arasında "Bostanlı"da oturuyordum ama o semti fazlasıyla soğuk bulduğum için gece yarılarına kadar arkadaşlarımla Karşıyaka'da vakit geçirirdim. Bostanlı'ya, yani eve yatmadan yatmaya giderdim. Karşıyaka insan ilişkileri açısından çok daha sıcak, her şeyin içiçe olduğu sosyal bir ilçeydi. Hattâ 1990'larda oradan da ev aldım. Aldığım ev çarşının tam ortasında, Nevzat beyin dükkanına çok yakındı ama onun 1990'da ölmüş olduğunu öğrendim. Yine yakındaki pasajlardan birinde oğlu "Can" babasının mesleğini sürdürüyordu. Can'ı önceleri babasının dükkanında görürdüm, o tarihlerde küçücük bir çocuktu. Sonra o da bir eski kitapçı dükkanı açtı. O da tıpkı babası gibi nazik, esprili ve kitaplar hakkında oldukça bilgili bir insandı. Babasının öldüğünü de ondan öğrenmiştim, çünkü onun dükkanı bize daha yakındı ve her zamanki gibi önce ona uğramıştım. Sonra bir daha ondan da haber alamadım, dükkanını kapatmıştı. Karşıyaka'ya çocuklarımı her ziyarete gittiğimde gözlerim hep o iki dükkanı arıyor (yerlerinde kozmetikçi, elektrikçi vb var). Karşıyaka çok kalabalık ve kozmopolit bir ilçe olmuş artık. Eski tadı yok. Başka eski kitapçılar da var, ama girdiğinizde sanki kitapçıya değil de başka bir esnaf dükkanına girmişsiniz gibi. Zaten oradaki kitapların %99'u yeni kitap veya ders kitabı. Bir de "buyurun yardımcı olalım" deyip tepenize dikilmiyorlar mı. Sanki metreyle perde, kumaş filan alacağız. Kitap aranır, belki bulunur, belki bulunmaz. Kitapla müşteri başbaşa bırakılır. O sırada aklınızda hangi kitabı alacağınızı kararlaştırmamışsınızdır ki. Bir de kitap kendi bastırttıkları bandrollü bir kitapmış gibi beş kuruş indirim de yapmıyorlar. Oysa Nevzat beyin dükkanında hiç yeni kitap olmazdı (ders kitaplarının bile hep 2. el olduğunu hatırlıyorum). O devasa rafların tamamı eski kitaplarla ve dergilerle doluydu. Pazarlık payı her zaman olurdu. Toprağı bol olsun.

Sanırım aşağıdaki yazı bir "facebook" sayfasından aktarılmış. Ben facebook vb kullanmadığım için o mecrada benzeri yazılar da var mı bilmiyorum. Bu yazıyı facebook'ta yazan arkadaş onu çok iyi tarif etmiş. Sizlerle paylaşmak istediğim değiştirmeden görüntü olarak buraya aktardım. Yazıyı yazan arkadaşın veya Can'ın bu forumun üyeleri olmalarını umuyorum, öyleyse bir iki satır yazarlar belki.


file

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ahmet akyol

Onursal Üye
18 Ocak 2016
654
2,552
İzmir
Çizgi Roman sadece bir kitaptır diyenlere,sanırım bu yazıdan sonra çizgi romanın bizim için ne anlama geldiğini daha iyi anlarsınız....Duygularımıza o kadar güzel tercüman olmuş ki,duygulanmamak mumkün değil....Bize Çizgi Roman sadece bir kitaptır diyenlere bende bir kaç kelime etmek isterim...HAYIR sadece bir kitap değildir...ÇOCUKLUĞUMUZDUR,SAF KALMIŞ TARAFIMIZDIR,İNSAN KALMIŞ TARAFIMIZDIR,GEÇMİŞİMİZ ve BU GÜNKÜ KARAKTERİMİZDİR....Kısacası çizgi roman sadece bir kitap değil bizim için...Hayatımızın ve insanlığımızın bir özetidir.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,620
hiçbiryerde :)
Paylaşım için teşekkürler üstat.
Duygulanmamak elde değil.
Sahaf festivalleri ile farklı
kişilikte, özellikte sahafları
tanıyabiliyoruz son yıllarda...
Her dönemin kendine göre
güzellikleri var, geçip gitmeden
farkına varılması makbul olan :).
 
Üst