Taşınabilir pikaplar ve araba pikapları..

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Taşınabilir Pikaplar ve Araba Pikapları

"Pikap", yani vinil müzik plaklarının çalınıp dinlenebildiği cihazlar 1970'lerin başlarına gelinceye kadar oldukça büyük, ağır ve hantaldılar. Pikaplar ya tek başına ya da bir radyo alıcısı ile bir "müzik dolabı" içerisinde kombine edilmiş bir biçimde satın alınırlardı ve evin mobilyalarının bir parçası olarak salonların baş köşesini işgal ederlerdi. Onlardan önce de "gramofon"lar vardı tabii. "Taşplak"ların yerini daha hafif olan "33'lük" ve daha küçük olan "45'lik" plaklar alınca bu cihazlar biraz daha küçüldü, ucuzladı ve yaygınlaştı. Artık orta gelir düzeyinde olanların evlerinde de plaklar ve pikaplar bulunuyordu. Zaten televizyon yayınlarının henüz yaygınlaşmadığı, sinema ve radyo dışında başka eğlence ortamı bulunmayan bir dönemde bu kaçınılmazdı. Bir de radyo ve televizyonda yayınlanmasına izin verilmeyen şarkıları bu cihazlarda dinlemek mümkündü.

Popüler müziğin yaygınlaşması ve gençlerin müzikle daha çok ilgilenmeye başlamalarıyla radyolardan sonra pikaplar da portatifleşti. Bunlar pille çalışıyor ve gençler tarafından okula, pikniğe, çay bahçelerine ve plajlara götürülüyordu. Bu arada otomobillerde de 45'lik plakları dinleyebilmek için cihazlar üretildi. 45'liklerin bu "otomobil pikapları"nda dinlenebilmesi için ortalarındaki yuvarlak kısmın kırılarak çıkartılması gerekiyordu. Bir de araba kasise girip sarsıldığında plak iğnesinin sıçrayarak seste atlama yaptığını hatırlıyorum. Kaliteli markalarda bu atlama olayına daha az rastlandığı söylenirdi. Müzik meraklılarının otomobillerinde bu 45'lik plaklarının muhafaza edilmesi için sayfaları şeffaf zarflardan yapılmış plak albümleri bulunurdu.


1967 yılından portatif pikap reklamı ve bir otomobil pikabı.
Portatif_Pikaplar.jpg

 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
Pikap değil ama
80'ler boyunca süren
eğitim hayatımda çok sık
kullandığım, son derece özenle
süslenmiş, ışıklandırılmış
dolmuşlarda yeni çıkan tüm
arabesk şarkıları kasetlerden
gümbür gümbür dinlemişimdir.
Pikap döneminde klasik ve pop müzik,
kaset döneminde ise arabesk vardı...

kasetler.jpg


O yıllardaki dolmuş içi resimleri de pek çekilmemiş
ya da nete verilmemiş sanırım.
Bindiğim dolmuş resimlerini de zor buldum:

truck-art-pakistan-12.jpg


İnanmadınız mı?:D
Tamam, tamam, dedim ya resim bulamadım,
bu kadar olmasa da oldukça süslüydü dolmuşlarımız.
Teşekkürler üstadım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,794
4,714
Sayın Scanfan ;
Sayın ZamanGezgini ;
Size ne demeli bizi nerelere, ne zamanlara götürdünüz. Yani Scanfan seni anlamıyorum. Hani ZamanGezgini'ni anlarım da seni anlamıyorum. Kardeşim onun adı üstünde ama sen niye bize bunu yapıyorsun. Bizi "Zamanda Geziye Çıkarıyorsun". Siz ( Scanfan , ZamanGezgini ve Baltimora) yokmusunuz ? Ah..... Ahhh...... Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!....................

En içten duygularımla selamlarımı iletir esenlikler dilerim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
61
44
denizci
Böyle dıştan takma değildi benim gördüklerim (Taksim-Beşiktaş, Harbiye-Beşiktaş ve Taksim-Bostancı çalışırlardı), küçüktüm o zamanlar ama çok çok iyi hatırlıyorum, hatta otomobilin dış kaporta boyası; arabanın içindeki ön panelinde de tıpatıp aynıydı, örneğin; araç mavi ise ön panel de aynı kaporta malzemesinden ve mavi renkteydi, tıpatıp aynı hem de ve pikap o panelin içindeydi, yani sonradan takma değil; aracın kendisinde vardı, çizik şeklide incecik bir yer vardı yatay, oradan plağı iterdi şoför, o eski Amerikanların neredeyse hepsinde; örneğin 1960 modelinde bile hem klima hem kendinden pikap vardı, bir ara bulmaya çalışırım internette, çok iyi hatırlıyorum; bir de o otomobillerde motor sesi neredeyse hiç duyulmazdı, çalışır vaziyette olanlarını hâlâ görmek için sanırım Küba'ya gitmek lazım, yaza.. :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

timed

Onursal Üye
19 Eki 2009
2,330
9,482
Bu pikaplar dolmuşların o kadar ayrılmaz parçası idi ki o zamanlar, marşı basmayan bir araba "gıy gıy gıy gıy!!" diye ses çıkartırken etrafındaki arkadaşları "Pilağı değiştir! " diyerek araç sahibi ile dalgalarını geçerlerdi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst