Miki Fareli Saat

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Miki Fareli Saat
(Mickey Mouse Watch)


mickey-saati-yeni-Komb.jpg



Sevgili "Baltimora"nın açtığı Tavuklu Çalar Saat konusunu görünce aklıma geldi: Eskiden bir de "Miki Fareli Saatler" vardı. Bizde çok az gördüm ama ABD'de çok popülermiş. Walt Disney'in yarattığı tüm çizgi karakterler gibi "Mickey Mouse"la ilgili yan ürünler de ta başından beri her yaştan insanın satın alması için üretilmiş ve üretilmeye de devam ediyor. Bu tür ürünlerle ilgili olarak forumda daha önce iki Disney Koleksiyon Kataloğu sunmuştum. Bu müzayede kataloglarında akla gelen gelmeyen bin bir çeşit ürün vardı. Bunlardan biri de Walt Disney'in ilk göz ağrısı olan "Miki Fare" temalı saatlerdi. Genellikle kol saatleri şeklinde üretilen bu temalı saatlerin tek tük de olsa masa saati tipinde olanları da vardı. Miki'den başka kız arkadaşı Mini'ye ait birkaç benzer ürün de gördüm.

Bu saatlerin ortak özelliği kadranın ortasında yer alan Miki Fare figürünün kollarının akrep ve yelkovan gibi işlev görmesidir. Miki'nin bir elinin işaret parmağı saati gösterirken, diğer elinin işaret parmağı da dakikaları gösteriyordu. Saniye kolu klasik saatlerdeki gibiydi. Muhtelif saat firmalarına ısmarlanmış oldukları anlaşılan saatlerin çok küçük cocuklar için olan plastik ucuz modellerinden, Rolex gibi çok pahalı saatler üreten firmalara ısmarlanmış binlerce dolara satılan erişkin modelleri de vardı.

Gelelim işin muzır yanına. Muzırlık her millette var. Lafı sonunda bu "Mickey Mouse Saatleri" ile ilgili bir argo söze getireceğim. Ama önce şu Amerikalı merhum stand-up sanatçısı "George Carlin"den bahsedeyim. 1937'de doğan bu ABD'nin en popüler stand-up komedyeni 1950'li yıllardan başlayarak 2008 yılındaki ölümüne kadar hep sahnede kaldı. Kara komediyle sosyo-kültürel eleştiri yapıyordu ve ABD'de tabu olan her konuya değiniyordu, orada bile kovuşturmaya uğradı (onun kullandığı argoyu bizde Cem Yılmaz filan kullansa gösterisi sadece 2 gün sürerdi!). Tüm zamanların en etkili ve önemli stand-up'çısı ilan edilmiş. Youtube'da Türkçe altyazılı olan gösteri videoları da var. Ölümüne yakın yıllarda (yaşlı haliyle) yaptığı gösteriler bence en güzel olanları. Aşağıdaki örnek daha genç olduğu 90'lı yıllardan.

Muzır "Mickey Mouse Saati" esprisine gelince, George Carlin bu kaba "ergen esprisini" videonun 32. saniyesinde yapıyor. Videonun başlığı "İnsanları nasıl diken üstünde tutarsınız_tedirgin edersiniz?". Espride şöyle diyor: "Biri size saati sorarsa, ona şöyle deyin: Saat ya altıyı çeyrek geçiyor, ya da Miki "ereksiyon" olmuş!" (Bu cümle daha kaba da çevrilebilirdi, hem kafiyeli(!) olacağı için o zaman belki daha da komik olurdu)

Çok çok daha yumuşak ve naif kol saati esprileri bizde de var (Mikili değil ama!), mesela annesi çocuğunun el bileğini ısırarak kol saatinin olması gereken yere hafif bir diş izi bırakır ve küçük çocuğa: "bak saat eti kemik geçiyor"! der.
Yine bizde çok kaba olanları da var (muzırlıkta eksik kalır mıyız hiç?): Hasıma karşı malum "sportif el hareketi" yapıldıktan sonra, diğer el hala hareket yapan elin bileğini kol saati gibi kavramış vaziyetteyken: "Buyrun, yarışmamızda bir kol saati kazandınız" vb denirdi.
Ben yine de tam puanı (birinciliği) "Mikili kol saati"ne veriyorum!


İnsanları Nasıl Tedirgin Edersiniz?
(Miki saati esprisi 32. saniyede)
George Carlin
mickey-saati01.jpg


 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Saat denilince Erzurum'da adam Hammal'a saat kaç diye sorar ;
Hammal : 40 diye cevap verir.
Adam ; hiç saat 40 olur mu diyince ?
Hammal ; Ulan demiş hiç hammalda saat olur mu ?

Stand-up denilince dünyanın ilk stand up sanatçısının Mark Twain olduğunu hatırlamak gerekir.
Twain çok zeki ve hazır cevap bir yazar.
Gösteriler yapıyor hatta uzun sohbet ve söyleşiler gerçekleştiriyor.
Hatta hatırlatmayı kolaylaştırıcı hafıza teknikleri ve çapalar kullanıyor.
Bunlardan biriside konuşmasını çizmesidir.
Bu şekilde hiç bir biçimde konuşmasını unutmadığını söylemektedir.

Miki ve Donald efsanedir.
Hatta geçenlerde Almanca hayli Donald almıştım.
Çok eğlenceli ve keyifli.
Çok eskilerden kalma oyun kartları vardı elimde hediye edene kadar.

ilginç bir konu ilginç bir yazı ve Üstad Scanfan klasiği.
Çok teşekkür ederim.
 

Dedecan 61

Süper Üye
25 Şub 2019
1,781
4,506
Abolardis kardeşimin dediği gibi ilginç ve enteresan bir yazıydı.. Ve Lakin zamanında bizimde bu saati görmüşlüğümüz vardı yani.. :)
 
Üst