Wang 2200 Bilgisayar

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Wang 2200 Bilgisayar (1973)
Kişisel Bilgisayar Tanımına
Girebilecek İlk Bilgisayar


ABD'de üretilmiş Wang 2200 model bu mini-bilgisayarın reklamı 1974 yılında "Playboy" dergisine tam sayfa olarak verilmiş. Genelde orta boy işyerlerinde kullanılan bu bilgisayar türünün ilk modellerinin ne kadar pahalı olduğunu göz önüne alırsak Playboy dergisinin okuyucu profili hakkında da bir fikir edinebiliriz. Bilgisayarın o tarihteki fiyatı (en düşük konfigürasyonlu olan modeli) 7.100 dolar, büyük para, bugünün en az 42.000 dolarına denk geliyor. 4 kB RAM'i var, HD filan yok tabii, kaset teybe data kaydı kapıyordu. Minik bir CRT ekranı vardı. BASIC dili kullanıyordu, klavyesi vardı ve çok sayıda genişleme modülü mevcuttu. Küçük ve orta boy işletmelerin hesap ve istatistik işlerine uygundu, 1980'e kadar üretildi. "Kişisel bilgisayar" tanımına girebilecek İlk bilgisayar buydu, daha önceki büyük bilgisayarlarda olduğu gibi bir programcıya ihtiyaç yoktu.

Bu bilgisayar 1970'lerde Sovyetler Birliği'nde de planlama ve istatistik departmanlarında yaygın olarak kullanıldı. O tarihte bile Batı ürünü bilgisayar donanımlarının bilgi sızıntıları yapabileceği kuşkusuyla bunun bir Sovyet klonunun yapılması gündeme geldi ve çalışmalar başladı. 1980'de başlayan Afgan savaşında bunların kullanımına kısıtlama getirilebileceği endişesiyle Sovyetler o yıl çalışmalarını tamamlayarak Wang 2200'ün Iskra-226 adıyla tam bir kopyasını ürettiler. Bunlar SSCB'de araştırma ve sanayi sektöründe kullanıldı.

Bu bilgisayarın ülkemizde kullanılıp kullanılmadığını bilmiyorum.


Wang-bilgisayar-reklam.jpg

Wang2200-ana-mod-l.jpg


 
Son düzenleme:

kicker

Süper Üye
14 Nis 2010
637
1,445
Bu bilgisayarı ilk kez duydum, paylaşımınız için teşekkür ederim.

Bendeniz de 1982 yılında bir Sinclair ZX-81 in tuşlarına basmak mutluluğuna ermiştim. ABD ye staj yapmaya giden bir arkadaşım getirmişti. Bir kaç sene sonra da kendime bir ZX Spectrum 48K aldım. Onunla bayağı oyun oynadım. Sonra yeğenime hediye ettim. Yeğenim çok sevdi, o gazla bilgisayar mühendisi oldu :)

Oğluma da bir Commodore 64 almıştım, o da onunla çok oynadı ama o sadece iyi bir oyuncu olarak kaldı, bilgisayar ve elektronik işlerini hiç sevmedi, ekonomi eğitimi yapmayı tercih etti.
 
Üst