scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Film Fragmanlarının Efsanevi Sesi
Don LaFontaine
(1940-2008)

Don-_La_Fontaine.jpg


Yıllar önce sinemalarda, yakında gösterilecek olan filmlerin tanıtım fragmanlarını izlerken arka plândaki bir anlatıcının görkemli davudi sesi hep dikkatimizi çekerdi (haliyle o tarihlerde kim olduğundan haberimiz yoktu). Bu ses, büyük sinema salonlarının yüksek volümlü özel ses sitemlerinden geçerek geldiğinden tabir caizse tanrısallaşmış bir ses olarak olarak kulaklarımızda yankılanırdı (tevekkeli değil, lakaplarından biri de "Tanrı'nın Sesi"ymiş). Bu anlatıcının sesini duyduğumuzda sırtımız ürperirdi. Bu büyüleyici ses konuşmasını bitirince salonda derin bir sessizlik olurdu, çıt çıkmazdı. Film Türkçe gösterilecek bile olsa bu ön tanıtım fragmanı hep orijinal dilinde olurdu, yani İngilizce. Önceleri bunu dağıtımcının veya işletmecinin özensizliğine filan verirdik. Ama bence öyle değildi, daha davet edici olması için fragman bilerek orijinal dilinde bırakılmıştı. Video döneminde de fragmanlarda aynı sesi duymaya devam ettik. Tane tane konuşan bu sesin bir özelliği de neredeyse her kelimesinin anlaşılır olmasıydı. Birbirimize sorardık, neden filmlerde veya gündelik hayatta da böyle bir İngilizceyle konuşulmuyor diye. Oysa tanıtılan filmlerin kendisinde bin çeşit aksan, bin çeşit İngilizce konuşuluyordu ekranlarda. Kiminin her kelimesi anlaşılıyor, kiminin tek kelimesi bile anlaşılmıyordu (bu sonuncular genelde bizden küfür yiyorladı!).

Meğer sadece bizim için değil, kendi ülkesi için de çok özel bir insanmış, "Don LaFontaine" (1940-2008) adındaki bu efsane seslendirme sanatçısı. Don LaFontaine 1962 yılından başlayarak 5000'den fazla filmin tanıtım fragmanını seslendirmiş, 750.000'den fazla reklam spotuna da o ses vermiş. Yani kendi ülkesinin en aranan seslerinden biriymiş (aynı zamanda en çok kazananı). Görünüşü sıradan biri gibi, haliyle onu görünüşünden kimse tanımıyormuş. Ama sesi olağanüstü müthiş. Fragmanlardaki gibi konuştuğu zaman sokakta sesinden tanınabiliyormuş. (Bizde de tiyatrocu seslendirmenler döneminde bunun gibi çok iyi sesler vardı: Rüştü Asyalı, Çetin Tekindor, Mümtaz Sevinç, Haluk Kurdoğlu, Sadettin Erbil vb saymakla bitmez), hâlâ da varlar, ama kıymetini bilene! Seslendirme işlerinde üç kuruş teklif edilince, tiyatrocu o seslendirmeye gitmez haliyle). Bariton, anlaşılır, derinden gelen ve davet edici (bilet aldırtıcı!) bu sesin sahibi Emmy ödüllü "Don LaFontaine"in, "Tanrının Sesi"nin dışında birkaç lakabı daha var: "Gökgürültüsü Gırtlak", "Film Fragmanlarının Kralı", "Altın Sesli Adam", "Karanlıktaki Ses" vs. TV'lerin ünlü ressamı, "Resim Sevinci"nin sempatik "Bob Ross"unun nasıl "belki şurada küçük mutlu bir çalılık vardır" vb gibi kendine has sık tekrarladığı sözleri varsa, Don LaFontaine'in de sıkça tekrarladığı sözleri vardı (evet seslendirmelerinin metinlerini de genelde kendi yazıyordu). Ağır, kasvetli ve ürpertici sesiyle sarfettiği bu cümlelerden bazıları: "Bu yaz...Bir adam...(filanca özellikte) bir dünyada...", "Bu yaz bazı şeyler değişecek..", "Bu yaz...Bir adam...Tek kişilik bir ordu..." vs. "Donald Leroy LaFontaine" 2008 yılında 68 yaşındayken hayata veda etti, ölüm nedeni akciğer embolisiymiş.


"Don LaFontaine"in sesini verdiği fragmanlarının bir harmanı.
Don LaFontaine, Fragmanların Büyüleyici Sesi

Emmy ödüllü "Don LaFontaine"le evinde yapılmış bir röportaj:
Don LaFontaine'le Röportaj

Don LaFontaine'nin seslendirdiği fragmanlardan birkaçı:
"İyi, Kötü ve Çirkin" (1966), Baba II (1974) ve Rambo, İlk Kan (1982)

İyi, Kötü ve Çirkin'in Fragmanı-Don LaFontaine seslendirmiş
Baba II Fragman-Don LaFontaine'in sesinden
İlk Kan'ın Fragmanı-Don LaFontaine'in sesinden

 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Yine şapka çıkartılacak bir konu.Sevgili Scanfan üstadımız gerçekten tebrikler.
Saygılarımla.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,933
İstanbul
Sevgili Scanfan siz bize Allah'ın bir lütfusunuz.. :) Hiç aklımıza gelmeyecek ama geldiğinde ise bizi mest edecek konulara değiniyorsunuz hep. Siz ve sevgili Motion'ın paylaşımları nostalji kısmımıza büyük renk katıyor daima.. Bizlere de arkamıza yaslanıp, çayımızı, kahvemizi yudumlarak keyifle okuyup izlemek kalıyor... Her şey için tekrardan teşekkürler..
 

OZERTOPSOY

Onursal Üye
6 Tem 2016
1,281
4,322
Sevgili Scanfan üstadım yıllardır merak ettiğim bir konuda beni aydınlattınız, çok teşekkürler.
 
Üst