scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

Kurbağa Testi
Eski Bir Gebelik Testi

Tıpta da nostalji yapılabileceğine dair bir örnek oluştursun istedim. Geçenlerde kitaplarımı karıştırırken Ciba ilaç firmasının hekimler için çıkarttığı "Clinical Symposia" adlı kitapçıklardan birinin 1949 tarihli bir sayısı elime geçti. İlaç mümessilleri aracılığıyla çok uzun yıllar boyunca hekimlere dağıtılan bu risaleleri "Tıbbın Mikelanjı" lakaplı "Frank Netter" (1906-1991) adlı bir tıp doktoru resimliyordu, kendisi aynı zamanda bir medikal illüstratördü. Bu küçük kitapçıklar tıp camiası içinde çok popüler hale gelince içlerindeki çizimler bir araya getirilerek ciltler dolusu "Netter Atlasları" da oluşturuldu (Benim hatırladığım 13 büyük boy cilt)

CIBA_CLC_SYMP_1949_5.jpg


Haziran-Temmuz 1949 tarihli bu kitapçığı karıştırırken dikkatimi çeken "Gebelik İçin Yeni Bir Kurbağa Testi" başlıklı makaleye göz gezdirince çocukluğuma dair bazı şeyler hatırladım. Eczanelerin bazılarının vitrininde "kurbağa testi yapılır" yazardı. Ben 1960'lı yıllarda bir iki eczanede tezgahın üzerinde içinde birkaç tane kurbağa olan büyük kavanozların olduğunu çok iyi hatırlıyorum. Çocuk olduğum için anlam verememiştim, zaten sorsam da bu gibi konularda doyurucu açıklama alamazdım. Daha sonra tanıdık bir berberde okuduğum Akbaba mizah dergisinde "kurbağa testi" ile ilgili bir karikatür gördüğümü de çok iyi hatırlıyorum. Sırf Akbaba okuyabilmek için bize çok uzak olan o berbere giderdim, berber eski sayıları yırtar usturasındaki köpüğü silmede kullanırdı. Bir gün dergileri ziyan etmeyip bana vermesini rica ettim, evden getirdiğim eski gazetelerle onun Akbaba koleksiyonunu takas ettik. Kısacası, çok aradım ama o Akbaba karikatürünü bulamadım, ama yerine yabancı bir karikatür bulup çevirdim.

Ovulate_Young_Frog.jpg


İşin ilginç yanı 1949 tarihli Ciba'daki makale kurbağa testinin "yeni" olduğunu söylüyor, burada bir yanlışlık yok. İlk kurbağa testleri 1933'te ortaya çıkmıştı, ama burada sunulan azıcık daha gelişmiş, kolaylaştırılmış ve daha hızlı sonuç alınabilen bir kurbağa testiydi. Bütün testler gibi bu da gebelikte ortaya çıkan hCG hormonunun tespitine dayanıyordu. 1933'teki kurbağa testinde kadının idrarı dişi kurbağaya (Güney Afrika kurbağası) enjekte ediliyor, kadın gebeyse (yani idrarında hCG mevcutsa) kurbağa 12 saat sonra yumurtluyordu. 1949'daki yenilik ise kurbağa artık erkekti ve yerliydi (Kuzey Amerikalı!) dolayısıyla daha ucuzdu! Kurbağaya yine idrar enjekte ediliyordu ve yarım saat içinde hayvanın "kloaka"sından (idrar kesesi-son bağırsak karışımı organ, aynı zamanda üreme organı) alınan sıvıda mikroskop altında sperm aranıyordu. Sperm varsa hastaya gebelik teşhisi konuyordu. Gerçekten o yıl için büyük bir aşama kaydedilmiş, 12 saat yerine yarım saatte sonuç alınmıştı, üstelik aynı kurbağa defalarca kullanılabiliyordu (dinlendirilerek!). Benim gördüğüm eczanede muhtemelen ikincisi yapılıyordu. Güvenilirlikleri nasıldı derseniz, çok yüksekti! Sırasıyla %98 ve %99.

www_facebook_com_themedicalfactsdotcom_until_the.jpg


Ama onun da öncesinde 1920'lerde bu test tavşanlarla yapılıyordu ve hayvancağızları ne yazık ki öldürmek zorunda kalıyorlardı. Ama en eskisi hangisi derseniz, günümüzden 3800 yıl önce Eski Mısırlılar'ın uyguladıkları test bilinen en eski gebelik testiymiş. Gebe olup olmadığını öğrenmek isteyen kadını nemlendirilmiş arpa ve buğday tanelerinin üzerine ayrı ayrı işetiyorlarmış. Çimlenme/filizlenme oluşması kadının gebe kalmış olduğuna işaret ediyormuş. Arpa çimleniyorsa çocuk erkek, buğday çimleniyorsa çocuk kız demekmiş. Günümüzde yapılan deneylerde bu testin %70 doğruluk payı olduğu görülmüş.

Eski_M_s_r_Gebelik_Testi.jpg


1970'lerde evlerde yapılabilen ilk testler bile şimdikilere kıyasla oldukça eziyetliydi, laboratuar titizliğinde işlemleri gerektiriyordu. Nihayet 1980'lerin sonuna doğru ortaya çıkan şimdiki modern testler son derece basit ve kullanışlı hale geldiler. Yıllar geçtikçe de hassasiyetleri ve güvenilirlikleri arttı.

Zaman_cizelgesi_GT.jpg


Bir de şunu hep merak ettim, acaba Kurbağa Kermit'in rol aldığı "Muppet Show" kukla
gösterisinin herhangi bir bölümünde bu teste gönderme yapan bir espri yapılmış mıdır?:d
18_05_2017_14_10_00.jpg


 
Son düzenleme:
Üst