Flanderlerin Köpeği (Dog of Flanders) çizgi filmi..

yukon

Yeni Üye
26 Tem 2011
43
176
Şanlıurfa
M2px_Xs_A.jpg


Zaman geçtikçe çizgi filmler de içerik olarak değişti. Türkiye’de televizyonun yaygınlaşmaya başladığı yıllarda TRT diğer program seçimlerinde (müzik programları, dizi filmler, sinema filmleri) olduğu gibi çizgi filmlerde de daha özenli davranıyordu sanki. Bilinçli bir tercih miydi bilmiyorum ama çizgi film dizilerinin bir kısmı (Marco, Heidi, Flanderlerin Köpeği vs.) “acıklı” diye nitelendirilebilecek türdendi. Malumunuz olduğu üzere normalde çizgi filmler çocuklar tarafından izlenir ama bu türden olanlar o yıllarda (konuları sebebiyle mi, TV’nin tek kanal olmasından kaynaklı zorunluluktan mı bilmiyorum) ailece izlenirdi. Flanderlerin Köpeği de bu türden bir diziydi. Nero, köpeği Patraş ile birlikte süt satarak hasta dedesine bakardı. Kemalettin Tuğcu’nun öykülerinden fırlamışcasına karakterler ve müthiş bir yoksulluk, atmosferi oluşturuyordu.

Tek sezonluk bir diziydi galiba. Şu habere bakılırsa dizinin yayınına 1978 yılında başlanmış.

coyvftd37g3nwl2xi.jpg


İlahi Çizgi Diyarı, çizgi roman okuyacağız diye girdik, taaa nerelere götürdün bizi…

Jenerik burada:

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Soleil

Süper Üye
19 Mar 2010
650
977
1970'lerde TRT'de seyrederdik. 52 bölümdü.

Yanlış hatırlamıyorsam 1998'de farklı bir versiyonunu Kanal D yayınlamıştı.

Çok acıklı bir konusu vardı. Çok teşekkürler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Flanderlerin-K-pe-i-Dog-of-Flanders-4.png

70’lerin sonlarında TRT’de yayınlanan çok acıklı bir çizgi filmdi, hem de insanı hüngür hüngür ağlatacak cinsinden.. Konusuna gelince; Nello adlı bir çocuk iki yaşında yetim kalır. Antwerp, şehri yakınlarındaki küçük bir köyde yaşayan yoksul dedesi Jehan Daas onu yanına alır. Bir gün Nello ve Jehan, neredeyse ölümüne dövülmüş bir köpek bulurlar ve ona "Patrasche" adını verirler. Jehan'ın kendisine gösterdiği iyi ilgi ve nezaket sayesinde köpek sağlığına kavuşur ve o andan itibaren Nello ve Patrasche ayrılmaz ikili olurlar. Nello süt satıcısı olarak çalışmaya zorlanır, çünkü dedesi Jehan'ın sahtekar ev sahibi ondan daha fazla kira ödemesini şayet ödemezse evden kovulacaklarını söyler. Patrasche, Nello'nun her sabah küçük süt arabasını kasabaya çekmesine yardım eder.
Nello, köyde varlıklı bir adam olan Baas Cogez'in kızı Aloise'ye aşık olur, ancak Baas, kızının fakir bir sevgilisi olmasını istemediği için itiraz eder. Nello okuma yazma bilmemesine rağmen çizim konusunda çok yeteneklidir. Yılda 200 franklık birincilik ödülünü kazanmayı umarak Antwerp'te küçükler için bir resim yarışmasına katılır; ancak jüri hak etmediği halde farklı bir kazanan seçer.
Bir süre sonra Baas'ın mülkünde yangın çıkar. Ev sahibi, mülkü ihmal etmenin sorumluluğundan kaçmak için yalan söyler ve yangından Nello'nun sorumlu olduğunu öne sürer; Baas daha sonra Nello'ya Aloise'i bir daha asla görmeyeceğini söyler. Daha sonra Nello’nun dedesi Jehan ölür ve ev sahibi derhal Nello ve Patrasche'yi tahliye eder. Evleri olmayınca dondurucu kış gününde sokaklarda aç ve sefil şekilde dolaşmak zorunda kalırlar. Nello üzüntüsünü bir derece hafifletmek amacıyla Noel Arifesi gecesinde çok sevdiği tablolara bakmak için kiliseye gider ve ertesi sabah hem Nello hem de köpeği Patrasche’nın cansız bedenlerine ulaşılır, zira her ikisi de soğuktan donarak ölmüştür.
Bunun üzerine bütün köylü ve resim yarışmasının jürisi çıkagelir ve "ne iyi çocuktu, ne yetenekliydi, seni birinci seçecektik, seni evimize alacaktık" vs yalandan ağıt yakarlar. Halbuki Nello sırf fakir ve kimsesiz diye, haklı olduğu halde, haksızın ve güçlünün yanında olup Nello’ya atılan iftiralara ses çıkarmayıp arka çıkmamışlar, jüri üyeleri de Nello birinciliği hak ettiği halde sırf fakir diye onu seçmemiştirler...
 
Son düzenleme:

alp kid

Yeni Üye
23 Ağu 2009
44
133
Bu çizgi filmin sonu da çok hüzünlüdür. Nero aynı zamanda çok yetenekli bir ressamdır, katıldığı bir resim yarışmasında yaptığı tablo çok az bir oy farkıyla birinci olamamıştır. Bundan dolayı zaten çok fakir olan Nero, ödül parasını alamadığı için çok üzülmüştür.

Sanırım en son köpeği ile birlikte bir kilisenin avlusuna doğru yürümüş ve orada soğuktan yere yığılmıştır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

araztekin namık

Yeni Üye
20 Ocak 2010
41
109
Bir türlü bu çizgi filme ulaşamadım. Yukon'un da bahsettiği gibi ailece izlerdik. Nero ve Patras unutulmazlarımızın arasına girmişti. Pazartesi Kum kum, Salı Flandırlar'ın köpeği, Çarşamba Arı maya, Perşembe Sinbad, Cuma Marko genelde de yayın saati 18:30 olurdu. Tabi bu arada Heidi'yi de unutmayalım. Teşekkürler Yukon.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst