Doktor Haydar Dümen hayatını kaybetti!

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,323
Bandırma
Doktor Haydar Dümen hayatını kaybetti!


90lı yılların önde gelen isimlerinden Psikiyatr Doktor Haydar Dümen; futboldan ekonomiye her türlü alanda kendini otorite kabul eden Türk Toplumu'nun "mavi ekran" verdiği tek konu olan cinsellik üzerine Türkiye'nin gözde ismiydi.

1955 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Dümen, 25 yıl devlet memuru olarak çalıştı. Memuriyeti süresince Cumhuriyet Gazetesi'nde kaleme aldığı akıl hastalarının haklarını savunan bir yazı nedeniyle İstanbul'dan Samsun'a sürgün edildi.

Türk kamuoyunda ismini duyurduğu yıllar tahmin edilebileceği üzere akademik yayınları kaleme aldığı dönemler değil; 1990lı yıllara denk gelen halkın cinsellik üzerine merak, soru ve cehâletine yanıt verdiği yazıları, televizyon programları ile geçen yılları oldu. Bu dönemde ülkemizde 900lü hat furyasının patlaması sonucu Haydar Hoca da telefonun ucundaki ürkek seslerin dertlerine derman oldu.


Haydar Dümen Hoca'yı imajı itibariyle Amerikalı ünlü yönetmen John Carpenter'a benzetirdim. Uzun bembeyaz saçları ve yine beyaz bıyıkları ile oldukça ilginç imajına odağındaki konu cinsellik de eklenince Türk Toplumu'nun aykırı bulduğu ancak yine de vazgeçemediği figürlerinin arasında yer aldı. Halkın her kesiminin allak bullak zihninde bir macera ve yasaklar ormanından ibaret olan cinsellik konusunda bir nebze olsun vatandaşın bilinçlenmesini sağlayan Haydar Dümen, aynı zamanda da yılmaz bir hayvanseverdi. Verdiği demeçleride evinde 30'dan fazla hayvana baktığını dile getiriyordu.

Gazetelerdeki köşelerinde bilime susamış aziz halkımızın merak(!) içerikli okuyucu mektuplarına verdiği mizahi yanıtlarıyla tanınan doktor, Covid-19 Corona Virüsü ile mücadelesini yitirerek 91 yaşında hayata gözlerini yumdu. Merhum Hocamız'a Tanrı'dan rahmet dilerim.



(Forumun yarısı buna sevinecek:4: )


 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,919
İstanbul
Eğitici, öğretici ve sempatik bir bilim insanıydı.. Mizahı ve esprileri ile bir dönemler çok konuşuldu. Allah rahmet eylesin..

Ben de konuya katkı yapmak amacıyla "Dr. Haydar Dümen Best of" kitabından bir kaç komik yazı ekleyeyim. :)

1.jpg


11111111111111111.png


222222222222.png


333333333.png


444444444.png
 

veryabsurd

Çeviri & Balonlama
3 Ara 2014
461
5,757
Allah rahmet eylesin.

Her Ramazan ayında sorulan (sakız çiğnemek, arı sokması, tırnak kesmek, mayoyla denize girmek orucu bozar mı gibi) sorular bile bu okuyucu sorularından daha mantıklıymış.

Büyük ihtimal gazete daha çok okunsun, daha çok satsın diye gazetedekiler kendi aralarında böyle saçma sorular hazırlamışlar. Başka bir açıklama bulamıyorum yani.

Acaba o zarı dikebilmiş midir arkadaşı?
:rolleyes:
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,919
İstanbul
Büyük ihtimal gazete daha çok okunsun, daha çok satsın diye gazetedekiler kendi aralarında böyle saçma sorular hazırlamışlar. Başka bir açıklama bulamıyorum yani. :rolleyes:
Kesinlikle haklısınız? Bahsi geçen gazeteler Tan gazetesinin yolundan gitmişler. Bu arada nette biraz gezinirken Haydar Dümen'in köşesinde yayınlanan şu ilginç sorulara da rastladım. :Ğ

1. Vajinamı deterjanla yıkadım, namusum temizlendi mi?

2. İlişkiye girerken renkli lens taksak çocuğumuz renkli gözlü olur mu?

3. Sevgilim havuza boşaldı, havuzdakiler hamile kalır mı?

4. Çıplak yatmıştım, vajinama sinek kaçmış. Kızlığım bozuldu mu?

5. Prezervatif vajinada kaldı, ne yapmalıyım?

Daha da devamı var ama biraz daha okursak eminim beynimiz yanacaktır.. :)
 

sekonme

Kıdemli Üye
8 Eki 2009
151
336
90'ları bile mumla arayacağımızı düşünmezdim (o zamanlar elektrik yokmuş tabi). Türk TV yayıncılığının sembol isimlerindendi. Bıyık altıntan hep gülse de, işinin ciddiyetinin sonuna kadar farkında olan biriydi. Toprağı bol olsun.

Dün akşam 1998 yılı Arena programında Uğur Dündar'ın Kemal Sunal ile yaptığı röportajı izlerken bir karede onu gördüm. Bakın kimler var aynı karede; Uğur Dündar, Kemal Sunal, Mustafa Denizli, Yaşar Nuri Öztürk ve Haydar Dümen... O yıllarda TV'lerde bu insanları izlermişiz, ya şimdi?..

 
Üst