'Şoför Nebahat' Sezer Sezin Vefat Etti

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Şoför Nebahat" Sezer Sezin Vefat Etti
(1929-2017)

1929 Eyüp doğumlu sinema oyuncusu Sezer Sezin 1960'lardaki birkaç filmde erkeksi bir kadını canlandırdığı "Şoför Nebahat" tiplemesiyle tanınmıştı. Ama onu en çok da ödüllü film "Üç Tekerlekli Bisiklet" (1962) filminden hatırlıyoruz. 1963'te bir de İstanbul'da çekilen bir yabancı ortak yapımda rol almıştı (L'Immortelle - Ölümsüz Kadın, 1963) Filmin yönetmeni meşhur Alain Robbe-Grillet idi. Sinemaya yapımcı olarak da hizmet eden Sezer Sezin 20 Temmuz 2017'de vefat etti.

of_r_Nebahat.jpg


Söz ve müziği "Sami Hazinses"e ait olan bir de şarkısı vardı "Şoför Nebahat"in.
Ancak Selçuk Sezer'in seslendirdiği buradaki şarkı filmden alınmamış, sonradan seslendirilen
başka bir versiyonu. Klip ise eski filmlerden parçalar alınarak sonradan oluşturulmuş.

Şoför Nebahat Şarkısı

"KLÂSİK TÜRK FİLMİ “ŞOFÖR NEBAHAT” KLİP OLDU
Moda ve müzik dünyasının yakından tanıdığı Selçuk Sezer, birçok başarılı dizi ve sinema filmi için diktiği kostümler ayrıca ünlü isimlere hazırladığı kıyafetlerle adından sıkça bahsettirmişti. Ramazan ayında çıkarttığı “Adak” isimli ilahi albümüyle de beğeni toplamıştı. Moda ve müzik dünyasının sevilen ismi Selçuk Sezer, bu kez sanat müziği albümüyle ses getirecek.
Moda ve sanat dünyasının başarılı ismi Selçuk Sezer, müzik çalışmalarına yeni bir albüm daha ekledi. Türk sanat müziğinin başarılı ismi, “Şoför Nebahat” adlı albümüyle önemli bir çıkış yapmayı hedefliyor. Klasik Türk filmleri arasına girmiş “Şoför Nebahat” isimli yapımın, sözü - müziği Sami Hazinses imzası taşıyan şarkısı Şoför Nebahat Abla’yı albümünde seslendirdi. Türk sinema tarihine adını altın harflerle yazdırmış, Şoför Nebahat’i canlandıran ilk kadın star Sezer Sezin’in de onayıyla albümünde bu şarkıya yer verdi. “Şoför Nebahat Abla” isimli esere, filmin yapımcı firması Duru Film’den izin alınarak birde klip oluşturuldu. Filmin gerçek görüntülerinin yanında Selçuk Sezer’le yapılan ek çekimlerle oluşturulan klip, Türk sinema tarihinin bu özel filmini tekrar gündeme getirecek. “Şoför Nebahat Abla” isimli eseri, albümünde okumanın kendine gurur kaynağı olduğunu söylerken, bu şarkının ve klibinin omuzlarına önemli bir sorumluluk yüklediğini söyledi. Türk sinemasındaki değerlerin günümüze taşınmasında bu çalışmanın önemli bir rol oynayacağını sözlerine ekledi. 2011"


 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Türk sinemasının ilk kadın yıldızı ve semtimizin medar-ı iftiharıydı. "Vurun kahpeye", "Şöför Nebahat" "Damga" gibi başyapıtlarda oynayarak ismini Yeşilçam tarihine altın harflerle yazdırmıştı. Allah gani gani rahmet eylesin..
 

kandraks53

Onursal Üye
29 Ağu 2010
2,778
7,980
Hatırladığım kadar sinemaya oldukça erken veda etmiş bir stardı..
Allah rahmet eylesin..Mekanı Cennet olsun..
 
12 Şub 2010
15,006
543,642
Sezer Sezin hanımefendiye rahmet diliyor, saygı ile anıyorum.
Sadece sanatı ile tanındığı için yıllardan bu yana yaşadığını dahi duymamıştım. Basınımız (!) hiç duyurmadı bize.

Ajda hanıma taş atmak değil, ona da saygı duyuyorum ama Sezer hanım da sürekli estetik ameliyatlar olsa, aşklar yaşasa gözbebeğimiz basınımız nasıl da manşetlerine konu ederdi.

Sinema sanatçılarının dernekleri var bildiğim kadarıyla. Ama onların da Sezer Sezin gibi sanatçılarla ilgilendiğine ilişkin hiç bir somut bilgim yok. Halen yaşayan emekli eski sanatçıların anıldığı, hastalık veya yoksulluk halleriyle ilgilenildiğine ilişkin de bir faaliyetlerini duymuş değilim.

Bu gibi işleri, etkinlikleri üzerine vazife bilmesi gereken kurumlarımız, başta Kültür Bakanlığımızın da böyle bir derdi, sorunu yok.

Yeni kaybettiğimiz Ragıp Derin ustanın yürek burkan cenaze töreni vesilesiyle dile getirmeye çalıştığım gibi ne ilgililer, yetkililer, ne de bizzat sanatçılar vefa, mesleki dayanışma gibi kavramlarla haşır neşir olmayı akıllarına bile getirmiyorlar.

Sonra da neden biz böyleyiz, neden sanatta, kültürde yoksuluz diye şikayet ediyoruz.

Rahmetli Sami Hazinses güftekâr ve bestekârmış aynı zamanda, bunu da şimdi öğrendim. Bu sanatçımız yoksullukla geçirdi son demlerini.

Ermeni kökenliymiş de, çevresine " ben ölmeden önce söylemeyin bunu " anlamına gelecek sözler söylemiş. Demek ki, olumsuz etki yapar endişesi varmış.

Öyle içim acıdı ki, okuyunca. halbuki o bir Türk sanatçısıydı. Ermeni, Yahudi veya ne kökenli olursa olsun değerinden bir gram düşmezdi nazarımda. Hatta bir övünç vesilesi sayardım. Nubar Terziyan, Kenan Pars ve çok değerli nice sanatçımız gibi.
 

ZagorSever1

Kıdemli Üye
21 Ara 2014
135
356
Çocukluğumda izlediğim bir filmdi şimdi tekrardan izliyorum. Şoför Nebahat Ablamıza ve o filmde oynamış, bugün aramızda olmayan bütün sanatçılara Allah rahmet eylesin.
 

Dedecan 61

Süper Üye
25 Şub 2019
1,781
4,506
Rahmetli sezini bir kez daha rahmetle anarken belki çoğu kimse bilmez ama bu afişteki film belkide ilk filmden daha kıymetlidir benim için... Bu arada Şoför nebahatı Alev Koral seslendirmiştir.. :24:

6168_1.jpg
 
Üst