Çizgi Roman Dosyasına (cbr, cbz) Metin Eklemek

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
36,764
İstanbul
Bazen Çizgi romanla ilgili kimi bilgiler ya da anılar en az çizgi roman kadar özel ve önemli olabiliyor. Bu tür durumlarda her şeyi (çizgi romanı ve bilgileri) tek bir dosyada muhafaza etmek istiyorum. Aynı şeyi yapmayı arzulayacak dostlarımız olabilir diye düşünerek çok az bir zaman harcanarak yapılacak bu işlemi bir örnekle açıklamak isterim:

Haluk abi tarafından paylaşılan 1001 Roman 1. Seri 10. Sayıyı örnek olarak alalım:

Bu sayının sunumunda şunları yazmış Haluk abi:

MTNDSYSLTMK_Cizgi_Diyari_001.jpg


Yukarıda dediğim kıymetli bilgi ve anılara iyi bir örnek bu ve ben bunu çizgi romanla birlikte tek bir dosyada muhafaza etmek istiyorum. Sırayla şunları yapıyoruz:

1) Üzerinde çalışacağımız çizgi romanı bir klasöre alıyoruz. Dosyanın uzantısı "cbr" ya da "cbz" ise bu uzantıyı elle "rar" yapıyoruz. Bu klasörde boş bir yere Mouse ile sağ klikliyoruz. Açılan pencerede "yeni" sekmesini seçiyoruz. Yeni bir pencere açılacak. Bu pencerede de "Metin Belgesi"ni seçiyoruz. Klasörde rar uzantısına sahip çizgi romanımızın yanında "Yeni Metin Belgesi.txt" isimli bir dosya oluşmuş olmalı:

MTNDSYSLTMK_Cizgi_Diyari_002.jpg


2) Dosyanın ismini istediğimiz gibi değiştirdikten (mesela "bilgi.txt" yapalım) sonra dosya isminin üzerine gelip "enter" tuşuna basarak dosyayı açalım.

3) Sonra Haluk abinin sunumunda yer alan metnin almak istediğimiz kısmını seçelim. Ben tamamını seçiyorum. Bu metni kopyala-yapıştır seçenekleri ile açık olan "bilgi.txt" dosyasının ekranına taşıyalım ve dosyayı kaydedip kapatalım. (Elbette siz bu metne istediğiniz ilaveleri yapabilir, kendi notlarınızı da yazabilirsiniz)

MTNDSYSLTMK_Cizgi_Diyari_003.jpg


Metnin formatını düzenlemek mümkün, ben dokunmadım.

4) "Bilgi.txt" dosyasını Mouse'un sol kliği ile tutup sürükleyerek çizgi romanın bulunduğu rar dosyasının isminin üzerinde bırakalım. Artık seçtiğimiz metni çizgi roman dosyası ile birleştirmiş olduk. "rar olan uzantıyı tekrar "cbr" ya da "cbz" yapalım.

Çizgi romanı açarsak şöyle bir ekranla karşılaşacağız:

MTNDSYSLTMK_Cizgi_Diyari_004.jpg


Metin penceresindeki "OK" sekmesine basarak istediğimiz zaman metin penceresini kapatıp çizgi romanı okumaya devam edebiliriz.

Ben Türkçe karakterlerdeki sorunu çözemedim. Bayağı bir görüntü kirliliği oluşuyor. Belki bir dostumuz bu hususta yardımcı olur. Aynı işlemin rar yerine zip formatıyla da gerçekleştirilebileceğini zannediyorum; denemedim.

Uzunca gibi gözüküyor ama gerçekleştirmesi çok kısa sürede tamamlanabiliyor. Belki daha basit yöntemler de vardır, bilmiyorum.

Forumda bu "txt" penceresini kullanan dostlarımız (ilk aklıma gelen abartman üstadım) olduğunu biliyorum. Belki başka dostlarımız da önemli gördükleri bilgileri bir "txt" dosyası ile çizgi romana ilave ederek konu açmayı tercih edebilirler.
 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
36,764
İstanbul
Bunu bilmiyordum sevgili dostum.
İlk fırsatta deneyeceğim.
Çok teşekkürler, faydalı oldu bu...

Yine dostlarımızın desteğine ihtiyaç var: Bahsettiklerim Gonvisor'da işe yararken CDisplayEX "txt" dosyasını görmedi. Diğer programlarda (mesela CDisplay'de) durum nedir bilmiyorum.
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Sevgili "direnc11" üstadım. Şimdi denedim, bende de "CDisplayEX"te çalışmadı. Ama iyi hatırlıyorum, daha önce kullandığım eski yazılım "CDisplay"de bu özellik çalışıyordu. Hatta eski tarihlerde gereksiz olduğunu düşünerek bu text dosyalarından bazılarını silmiştim! (Şimdi olsa silmez, sayfaların en sonuna alırdım). Şimdi "CDisplayEX"te şunu da denedim: .txt yerine uzantıyı .nfo yaptım yine çalışmadı. Ben bu işlemi text dosyası yerine jpeg dosyası ile kullanmayı düşünüyorum (tabii bundaki yazıları sonradan edit etmek mümkün olmayacaktır). Bir "ekran yakalama yazılımı"yla ilgili notların/sayfanın jpeg olarak görüntüsünü yakaladıktan sonra rar dosyasına ekleyeceğim (bunu daha önce denemiştim. Görüntü uygun genişlikte (boyutlarda) yakalanırsa çok nefis oluyordu. Yakalanan görüntü çok küçük veya büyük olursa iyi netice vermiyordu hatırladığım kadarıyla.

 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,954
ordu-turkey
Cdisplay de text dosyalar açılıyor.Eski dosyaların hepsinde sorunsuz açıldığını biliyorum.Ancak cdisplay de sorun ekranda bazen resmin ekrana sığmama sorunu var.Cdisplayex de ise program otomatik olarak resmi pc ekranına uygun açıyor.Ganvisor da zaten bir soruna hiç rastgelmedim şu ana dek dostların bilgisine.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,640
İzmir
Çeviri ve balonlama işleri ilk çıktığında değerli ağabeyim Nihat'ın yukarıda bahsettiği işlem ile isimlerini cbr dosyasına ekliyordu. İlk versiyon cdisplay programında sorunsuz çalışıyordu. Daha sonraki versiyonlarda bu özellik çalışmamaya başladı.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
36,764
İstanbul
Bu durumda sadece Gonvisor'da işe yarıyor gibi. Bu da epeyce sınırlayıcı tabi.

İyi bir özellik halbuki. pop-up'ın rahatsız edici olabilen etkisi yüzünden vaz geçilmiş olmalı.
 

dracem

Guest
5 Ara 2015
91
850
"rar olan uzantıyı tekrar "cbr" ya da "cbz" yapalım.

Yanlış bilgi vermemek adına bu cümleyi düzeltmeliyiz. Sıkıştırma programlarından Winrar kullanıldıysa uzantı cbr, Winzip kullanıldıysa cbz şeklinde değiştirilmelidir.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
36,764
İstanbul
"rar olan uzantıyı tekrar "cbr" ya da "cbz" yapalım.

Yanlış bilgi vermemek adına bu cümleyi düzeltmeliyiz. Sıkıştırma programlarından Winrar kullanıldıysa uzantı cbr, Winzip kullanıldıysa cbz şeklinde değiştirilmelidir.

Bilgi için teşekkür ederim. Hangi programla sıkıştırıldığı anlaşılsın diye kullanılan bir temayül müdür bu acaba? Çünkü winrar ile sıkıştırdığım dosyanın uzantısını cbz yaptığımda hiç sorunla karşılaşmadım. Ya da cbr ve cbz uzantılarını birbiriyle değiştirdiğimde...
 
Son düzenleme:
Üst