Taranmış sayfada dikey çizgiler/şeritler

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324
Taranmış Sayfada Dikey Çizgiler/Şeritler
Döküman Tarayıcıların En Can Sıkıcı Problemi

Otomatik döküman tarayıcıları ("ADF Scanner") artık çok daha hızlılar. Sıradan tüketiciler için üretilenleri bile ortalama dakikada 50 yaprak (arkalı önlü 100 sayfa) tarıyorlar. Çift sensörlü oldukları için, sensörlerin arasından geçen kağıdın aynı anda hem ön hem de arka yüzü taranıyor. Bunlar daha çok yazılı belgeleri taramak için kullanılıyor olsalar da fotoğraf, çizgi roman vb renkli resimler içeren dökümanlar için de rahatlıkla kullanılıyorlar. LED aydınlatma vb gibi daha birçok avantajları da var, ama bunların ayrıntılara girmeyeceğim, bu başlığın konusu değiller. Bu başlık altında "dikey çizgi" problemi üzerinde durulacağından ADF tarayıcılar ayrıntılarıyla başka bir başlıkta anlatılacaktır.

İngilizce'de "Streak" olarak tabir edilen "dikey şeritler"e gelince, bu ADF tarayıcıları "düz yataklı" (flatbed) tarayıcılardan ayıran temel farka dayanıyor. Düz yataklı tarayıcılarda kağıt camın üzerinde sabit dururken, sensör kağıt boyunca hareket eder. Döküman tarayıcılarda ise bunun tam tersi olur. Sensörler (2 tane olurlar) sabit dururken, kağıt onların arasından geçer. Sinirimizi bozan söz konusu bu şeritler/çizgiler kısaca tarayıcı camına yapışmış toz, kir veya minik kağıt kırıntıları tarafından oluşturulurlar. Bu kirler çok büyük olmadıkça düz yataklı tarayıcılarda taranmış resimlerde kendilerini pek göstermezler. Hele taranan koyu renkli kaliteli bir fotoğraf değil de sıradan bir çizgi roman veya yazılı bir metinse düz yataklı tarayıcı üzerindeki bir piksel boyutundaki toz parçasının yaratacağı artefakt araya kaynar gider. Zira cam sabit olduğu için 1 piksel boyutundaki tozun oluşturacağı leke taranmış resim üzerinde de 1 piksel boyutunda olacak ve çok dikkat çekmeyecektir, hattâ büyük olasılıkla açık renkli bir zemin üzerine denk geleceğinden hiç farkedilmeyebilecektir. Oysa ADF tarayıcılarında (döküman tarayıcı) kağıt hareketli, sensörler sabit olduğu için sensörün üzerindeki cama bulaşmış 1 piksel boyutundaki bir toz zerreciği bütün kağıt boyunca uzun bir çizgi meydana getirebilecektir, bu da dökümanın bir yerinde mutlaka koyu renkli bir zemine denk geleceğinden mutlaka farkedilecektir. Bu toz zerreciği tarama sırasında kendiliğinden silinir-düşerse bazen bu çizgi daha kısa olur veya taranan ikinci sayfada kendiliğinden kaybolabilir. Bu toz parçaları ışığı kırdıkları için buna bağlı oluşan uzun çizgiler kırmızı, mavi vs. değişik renklerde olabilir.
68DSua.jpg
[/img]​

Bazı iyi tarayıcıların yazılımlarında bu çizgileri önleyen bir filtre mevcuttur. "Streak Filter" (Şerit Filtresi) adı verilen bu seçenek bazı durumlarda faydalı olmakla birlikte bazı durumlarda iyi çalışmamaktadır. Bu filtrenin ayarlarıyla oynayarak dökümanın cinsine göre en iyi sonucu almaya çalışmak gerekir.

s6YiHo.jpg

Bu çizgileri önlemenin en kestirme yolu, belli bir tarama sayısından sonra, çizmeyen yumuşak bir mikrofiber bezle hem camları, hem de merdaneleri ve tarayıcının içini silmektir (bu çok kolay bir işlemdir). Bu amaçla bir elektrik süpürgesi de kullanılabilir (ucunda yumuşak bir firça olmak şartıyla). Daha seyrek olarak da üreticinin tavsiye ettiği kimyasallarla benzer bir temizlik işlemini yapmak gerekir. Bir başka önlem de tarama sırasında veya hemen sonrasında ekranda bunlar farkedilir edilmez aynı sayfayı yeniden taramaktır. Ama bu çoğunlukla gözden kaçan bir durumdur. Zira tarayıcıların kendi yazılımlarında "ön izleme penceresi çok küçüktür". Küçük önizleme penceresinde görülmeyen bir şerit/çizgi, görüntüler "cbr" yapıldıktan sonra dökümana tam ekranda bakıldığında görünür hale gelmektedir. Kullandığım yazılımın ön izleme penceresi nispeten büyük olmasına rağmen (yaklaşık 18x20cm) benim de gözümden kaçan çizgiler olmaktadır. Örneğin bugün paylaştığım "L-Manyak Sayı 127"deki az miktardaki çizgiyi paylaştıktan sonra farkettim.

QKCgkf.jpg

"Böyle çizgilere rastlarsak "PhotoScape"te filan düzeltiriz" diye de düşünebilirsiniz, ama bu çok eziyetli olur. En iyisi tararken farkına varıp yeniden taramak, filtre ayarlarını değiştirmek ve sık temizlik yapmak. Bunlar yapılırsa ADF tarayıcılar büyük kolaylık. Benim dikkat ettiğim bir durum da şu: Söz konusu şeritler çok yıpranmış dergilerde (ufalanan kağıt kırıntıları bunlarda daha çok oluyor), veya açıkta, tozun toprağın içinde çok kalmış (eski kitapçılarda dükkan önlerinde satılanlar) dergilerde daha fazla rastlanmaktadır. Diğer bir gözlemim de şu: normal dergi/kitap kağıdına basılmış olanlarda bu şeritler oluşsa bile kısa (sadece birkaç cm) olmakta veya takip eden sayfalarda gözükmemektedir. Bunun nedeni bu tür kağıtların olası toz zerreciklerini kendiliğinden süpürmesidir. Oysa kuşe kağıtlar bu tozları toplayamamakta ve bir sayfada ortaya çıkan renkli çizgi diğer sayfalarda da devam etmektedir.
 
Son düzenleme:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,947
Her güzelin bir kusuru olduğu doğru galiba, ya da her ülfetin bir külfeti.. :)

Hava üfleyen bir cihaz da temizlik işinde yardımcı olabilir belki. Basit bir pompa, ya da el altında bulundurulacak bir tür fısfıs. Keza statik elektirikten de temizlik amacıyla yararlanılabilir. Bir kartonun üzerine yapıştırılmış mikrofiber lifler içeren iki bez parçası?
 
Üst