Taranmış sayfa kenarındaki bulanık şerit

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Taranmış Sayfa Kenarındaki Bulanık Şerit
(Neden Olur, Nasıl Giderilir)

Sayfanın solunda boydan boya bulanık şerit, netliği bozulmuş alan.
CIShatas_rneksayfa.jpg


Bunun nedeni kolayca tahmin edilebileceği gibi sayfanın o kısmının tarama camına tam temas etmemesidir. Ama bunu daha da vahim hale getiren bir unsur daha vardır, o da tarayıcının kullandığı sensörün özelliği. Bilindiği gibi tarayıcılarda iki cins sensör kullanılmaktadır. Ucuz "CIS sensörler" ve daha pahalı olan "CCD sensörler". CIS (Contact Image Sensor) sensörler adı üstünde tam cama temas eden noktayı/alanı net görürler, yani "alan derinliği yoktur". Kağıt cam yataktan bir milimetre bile ayrılsa o kısım bulanıklaşır, bulanıklık camdan uzaklaştıkça daha çok artar. CIS sensörler az enerji harcadıkları (CCD'lerin onda biri kadar dolayısıyla sadece USB elektriğini kullanmak için ideal), ayrıca hafif, küçük, kompakt (mobil cihazlar için ideal) ve ucuz oldukları için (firmalarca ideal) daha çok tercih ediliyor. CIS daha yeni bir teknolojidir. Camın üzerine yukarıdan yaklaştırılan üç boyutlu nesneler de CIS sensörlü tarayıcılarda bulanık gözükür. Oysa geleneksel CCD sensörlerde ayna ve lens sistemi ile yansıtılan görüntü RGB filtresi olan sensöre gelir ve bunlarda saha derinliği daha fazladır, yani camdan uzaklaşan nesne de oldukça net çıkar ama ışık yetersizliğinden ötürü biraz daha karanlıktır (Bir şeyler tararken görüntüye giren elinizin parmaklarının ya da kolunuzun bir kısmının net çıktığını hatırlarsınız)

CIS ve CCD sensörlerin çalışma şemaları
CIS_CCD_ema.jpg


Ancak CCD sensörlü bir tarayıcı kullanıyor bile olsanız, yine de sayfanın cama tam temas etmeyen kenarının net ama gölgeli çıktığından şikayet ediyorsanız ya kitabın cildini bozup sayfayı, tarayıcının kapağını da kapatmak suretiyle cama tam yapıştıracaksınız, ya da kitabın cildini/sırtını zedeleme pahasında iyice cama doğru bastıracaksınız. İkincisinde camın kırılma riski var. İlkinde ise kitabı bir daha ciltli haliyle kullananamama riski (belki tekrar cilt yapılabilir). Sonuncu ve daha iyi bir çözümü de "Plustek" firması sunmuş. "Shadow Elimination" (Gölge Giderme) diye bir teknoloji geliştirmiş."Optic Book" tarayıcı serisinde tarayıcı camını (dolayısıyla sensörü) tarayıcının en uç kenarına kadar yanaştırmışlar, yani çerçevenin bir kenarını tamamen ortadan kaldırmışlar. Böylelikle kitabın cildini zorlamadan, şekilde görüldüğü gibi, tarayıcının bir kenarına eğere oturtur gibi oturtarak tarama yapıldığında gölge de kalmıyacaktır (bu tarayıcılarda zaten CCD sensör kullanılmış)

Kitap cama tam oturmuyorsa, CCD kullanılıyor bile olsa gölgeli bir bölge kalacaktır
Kitap_spine_g_lgeli.jpg


Plustek'in "Shadow Elimination" (Gölge Giderme) teknolojisi kullanan "OpticBook" tarayıcısı
taramacam_kenarda_OB_b.jpg


 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
Gölgeler rahatsız ettiği gibi biz taramatörleri:Ğ
saatlerce kenar temizliği yapmak zorunda bırakıyor,
temiz olduğunda kenar, sayfayı düzelt-kes bitti,
çok kolay olacaktır düzenlemeler...

Bir bakayım "Plustek OpticBook A300" modeline,
ay! ay! ay! fiyatı elimi yaktı:)

Teşekkürler scanfan üstat.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

....Bir bakayım "Plustek OpticBook A300" modeline,
ay! ay! ay! fiyatı elimi yaktı:)
Teşekkürler scanfan üstat.

Sevgili "yeryüzü", OpticBook'un "A300" modeli "A3" tarayıcı olduğu için pahalı. "3600" ve "4600" modelleri "A4" tarayıcılardır ve daha ucuz olmaları gerekir. Oldukça da hızlı tarayıcılardır hepsi. Mesela A300, A3 sayfayı renkli olarak 2,5 saniyede tarıyor. 4600 modeli ise "A4" sayfayı 3.2 saniyede renkli tarıyor.

 

ertuga

Onursal Üye
5 Mar 2011
1,802
28,151
Taramadaki en büyük sorunum bu. Burada çözümünü görünce mutlu oldum ama fiyatları görünce bu mutluluk çabuk sona erdi.
Taradığım derginin eni A4 kağıttan çok az geniş.



PMbAO5.jpg

Görüldüğü üzere sağ alttaki parağraftaki mısraların son harfleri (derginin ortasına iki elimle bastırmama rağmen) zorlukla okunuyor. Bunun farklı bir çözümü var mıdır?

Sorunum buradaki gibi olduğu için buraya yazdım. Diğer konulara biraz baktım ama çözüm bulamadım. Gözden kaçırmış da olabilirim. Yönlendirirseniz çok memnun olurum.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Görüldüğü üzere sağ alttaki parağraftaki mısraların son harfleri (derginin ortasına iki elimle bastırmama rağmen) zorlukla okunuyor. Bunun farklı bir çözümü var mıdır?

Sorunum buradaki gibi olduğu için buraya yazdım. Diğer konulara biraz baktım ama çözüm bulamadım. Gözden kaçırmış da olabilirim. Yönlendirirseniz çok memnun olurum.


Tarayıcı değiştirmenin seçenek dışı olduğunu farzedersek, bu durumda en iyi çözüm, taramaya geçmeden önce derginin sırtını ve tutkallı cildini azıcık hırpalamak pahasına da olsa, masanın üzerinde bastırarak (gerekirse geriye doğru kanırtarak) iyice düzleştirmeye çalışmaktır sanırım.

Benim kendi çözümüm ise çok daha brütal!, acımasızca travmatik! Ben bazı dergileri gözden çıkarttığım için dikkatlice sayfaları ciltten koparıp ayırıyorum (istenirse sonradan tektardan ciltlenebilir). Benim yaptığıma benzer bir metodu aşağıdaki Youtube videosundaki şahıs uyguluyor. Zaten bir döküman tarayıcısı (ADF scanner) kullanılacaksa bunu yapmak şart. Ancak kitap ve dergi koleksiyonlarını çok önemseyen kişiler için bu metod önerilmez, mecburen düz yataklı tarayıcı kullanılacak. Şayet tarayıcı değiştirmek mümkün olacaksa yukarıda zikredilen tarayıcılar düşünülebilir. Onlarda tarama alanı tarayıcının kenarına çok yaklaştığı için kitabın dış cildine zarar vermeden kitap, tarama camına tıpkı bir eğere oturur gibi oturuyor, kitabı camın üzerine çok fazla bastırmaya gerek kalmıyor.

Kitap hacamat edilerek taramaya hazırlanıyor

Bu da bir diğer video:
Giyotinle kesip ADF tarayıcıyla taramak

 
Son düzenleme:

mustibey

Süper Üye
23 Ara 2010
2,161
4,968
Bu doğrudan tarayıcınızın teknik özelliği ile bağlantılı. Normal kamera vb. kullanırsanız bu durum hep karşınıza çıkar. Fujitsu SV600 model tarayıcılar edinip kullanırsanız; bu cihazların (örnekte gösterdiğiniz) durumları düzeltme özelliği vardır. Tabi tarayıcı cihazların daha profesyonel özellikleri olanları da mevcut. İnternette tarama yaparsanız size uygun bir cihaz bulmanız mümkündür.
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,464
26,954
Sanırım yıllar geçtikten sonra bile programsal anlamda bir çözümü mevcut değil.
Sadece tarayıcı destekli bir çözüm mevcut.
Varsa da bilgilendirirseniz memnun olurum.
Değerli paylaşım ve yorumlar için çok teşekkürler.
 
Üst